Kore, Covid-19 ile mücadelede geçen yıl örnek ülke gösterilirken aşı olmada çok gerilerde kaldı. Kore neden ağırdan alıyor. Our World in Data’nın derlediği son verilere göre hükümet, aşılama programına 26 Şubat’ta başladı. Ancak 30 Mart itibarıyla Kore nüfusunun %1,66’sına aşı uyguladı.

Bu, en az bir doz COVID-19 aşısı olmuş kişilerin oranı açısından Kore’yi dünyada 111. sıraya yerleştirdi. Bu listede ilk sırada ise %60,5 ile aşılamaya 19 Aralık’ta başlayan İsrail bulunmakta.

Kore’nin oranı %16,12 ile Singapur ve %3,91 ile Hindistan gibi diğer birçok Asya ülkesinden daha düşük. Küresel aşılama oranı ise şu an %7,24.

Hükumet başlangıçta programı hızlandırmak amacıyla Nisan-Haziran döneminde 11,5 milyon kişiye aşı yapılmasını planlıyordu. Ancak hem ülkeler arası rekabet hem de arz kıtlığı nedeniyle pek umut verici görünmüyor.

AstraZeneca aşısının büyük bir tedarikçisi olan Hindistan, artan enfeksiyonların ortasında iç talebi karşılamak için tüm aşı ihracatını geçici olarak durdurdu. Yabancı haberlere göre bu, diğer birçok ülkenin programlarında aksilikler yaratıyor.

Ayrıca Avrupa Birliği, şirketlerin AB ile tedarik taahhütlerine uyup uymadığını kontrol etme önlemlerinin bir parçası olarak, şirketlerin aşı ihraç etmeden önce izin almalarını gerektiren ihracata ilişkin kuralları da sertleştirdi.

Tüm dünyada büyüyen “aşı milliyetçiliği” ortasında, ilk etapta yeterli bir arzı önceden temin edemeyen Kore, ilk planına ayak uydurmakta zorlanıyor.

Aşılama programından sorumlu bir hükümet yetkilisi olan Yang Dong-gyo perşembe günü bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada ülkenin AstraZeneca aşılarını bu cumartesi Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki küresel aşı dağıtım projesi COVAX Tesisi aracılığıyla alacağını söyledi. Ancak bu miktar, 345.000 aşıdan 216.000 aşıya indirildi.

Başlangıçta Hollanda’dan çarşamba günü yola çıkması planlanan aşıların teslimi, Nisan ayının üçüncü haftasına alındı. Hemen ardından bu Cumartesi’ye değiştirildi. Bu da dünya çapında aşı tedarik durumunun çok istikrarsız olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, bazı gelişmiş ülkelerin küresel aşı pazarına hâkim olduğu göz önüne alındığında, devam eden sorunun çok büyük bir sürpriz olmadığını söyledi.

Kore Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Kim Woo-joo, “Bu nedenle, ilgili teknolojileri olmayan İsrail ve Singapur gibi ülkeler yüksek fiyatlarla aşı satın aldılar” dedi.