Bugün Kore’de 594 bin öğrenci Üniversiteye girebilmek için ter dökecek. Bizdeki gibi bir yıllık çalışmanın neticesini alacak. Yılda sadece bir gün, sabahtan akşama kadar yapılan 8 saatlik sınav için Kore’de hayat adeta duruyor. İş yerleri ve borsa bir saat geç açılıyor. Metro, otobüs ek seferler yapıyor. Öğleden sonraki seansta yabancı dil dinleme sınavının olduğu saatlerde uçakların uçuşlarına da müsaade edilmiyor. Sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. En son yapılan açıklamada öğrencilerin bluetooth kulaklı ve elektronik sigaraların da girişini de müsaade edilmeyeceği belirtildi. Sınav günü ve sınavdan çıkanları tarife gerek yok. Bizdeki gibi klasik bildik manzaralar yaşanıyor. Bu sınav vesilesi ile sizlere işin manzarasından ziyade Kore’nin üniversite sınav sistemini anlatmaya çalışayım.

Türkiye’de ÖSYM,  Kore’de KICE

Bizde ÖSYM’in muadili KICE diyebiliriz. 1998 yılında kurulan KICE, Üniversiteye başvurmayı planlayan tüm Koreli lise öğrencilerinin Kore’de Müfredat ve Değerlendirme Enstitüsü (KICE) tarafından yönetilen ve Kore’de kısaca Suneung olarak adlandırılan Ulusal Üniversite Koleji Bilimsel Yetenek Sınavı’nı ( CSAT ) geçmesi gerekiyor .

Sınav, Her Yıl Kasım Ayında ve Hafta İçi

Kore’nin üniversiteye giriş sınavı her yıl Kasım ayında yapılır. İlginç olan tarafı ise hafta ortasında yapılması. Bizdeki gibi hafta sonu değil. Ayrıca sınav resmi olarak sabah 8: 40’da başlıyor ve saat 17: 40’da sona eriyor. Bu yıl Eğitim Bakanlığına göre, 594.924 kişi sınava başvuru yapmış.

Dokuz Dalda Sınav, Kore Tarihi Herkese Zorunlu

İstenen akademik bölümlerine bağlı olarak, öğrenciler  dokuz alanda çoktan seçmeli sınava girer. Kore tarihi, tüm adaylar için zorunlu bir konudur. Bazı konular iki farklı zorluk seviyesinde alınabilir.

  • Ulusal Dil (eskiden Dil), 45 soru, toplam 100 puan, 80 dakika (08: 40 ~ 10: 00)
  • Matematik , 30 soru (9 öznel soru içerir), toplam 100 puan, 100 dakika (10: 30 ~ 12: 10)
  • İngilizce (eski Yabancı Dil), 45 soru (17 dinleme sorusu içerir), toplam 100 puan, 70 dakika (13: 10 ~ 14: 20)
  • Kore Tarihi ve Sosyal Bilimler / Fen Bilimleri / Mesleki Eğitim, 20 soru, her biri 50 puan, 102 dakika (14: 50 ~ 16: 32)
  • Kore Tarihi (zorunlu konu)
  • Sözel Bilimler (maksimum seçim: 2 alt konu)
  • Sayısal Bilimler (maksimum seçim: 2 alt konu)
  • Mesleki Eğitim (maksimum seçim: 2 alt konu)
  • Yabancı Diller veya Çince Karakterler ve Klasikler , 30 soru, toplam 50 puan, 40 dakika (17: 00 ~ 17: 40)

Arapça, Çince, Çince Klasikleri, Fransızca, Almanca, Japonca, Rusça, İspanyolca, Vietnamca ( Seçmli Yabancı Diller )

Sadece Üç Üniversite Seçebiliyorlar!

CSAT’ı sınavını geçen öğrenciler bir seferde üç farklı üniversiteye başvuru yapabiliyor. Genellikle Seul ve Busan gibi büyük şehirlerdeki üniversiteler tercih ediliyor. Aralık ve Ocak ayında sınav değerlendirmesi ve üniversite yerleştirmesi yapılır ve üniversiteler de 1 martta eğitim sezonuna başlar.

Üniversite Kayıtta Öğrencinin CSAT Ortalamasına Bakılıyor

CSAT puanları birçok üniversitede önemli bir kabul kriteridir; ölçülebilirliği ve güvenirliği yüksek olan CSAT puanları, liseye kayıt yaptıracak ortaokul son sınıf öğrencileri için CSAT büyük bir referans kabul ediliyor. Bizdeki en fazla üniversite kazandıran lise gibi.

Üniversiteler Sadece Sınav Sonucuna Göre Alım Yapmıyor

Aslında sadece bir sınava göre değil öğrencinin lise performansına göre belirleniyor. Hatta bazı üniversiteler kabul için CSAT sonuçlarını kullanmakla yükümlü değildir. 2018’de, birinci sınıf öğrencilerinin sadece yüzde 22,7’si sadece CSAT puanlarına göre kabul edilmiş. Öğrencilerin çoğunluğu lise not ortalamaları, üniversite kabul testleri, deneme yazıları ve tavsiye mektupları gibi diğer ölçütlere dayanarak başvurmuşlardır. Kore sisteminde müfredat dışı etkinlikler veya röportajlar da önemli. Bazı üniversiteler CSAT sınavından önce ön kabul görüşmeleri yapıyor. Bu kabullerin çoğu, adayların Kasım ayında yıllık CSAT sınavlarından önce Eylül ayında uyguladıkları “erken kabul” lerden geçmektedir .

Büyükşehirlerdeki Öğrenciler Daha Avantajlı

Buna ek olarak, hükümet kırsal bölgelerden gelen öğrenciler için zorunlu özel kabul kotaları talep ederek pozitif eylemlere benzer politikaları teşvik etmektedir. Özel derslerin ve dershaneciliğin yaygınlığı göz önünde bulundurulduğunda, kırsal bölgelerdeki öğrenciler ve düşük gelirli hane halkları , CSAT’de daha düşük puan almakta ve genel olarak üniversite kabulünde dezavantajlı durumdalar ve Seoul gibi varlıklı büyükşehir merkezlerinden gelen öğrencilerle karşılaştırılmaktadır.

Kayıtlar Her Yıl Azalıyor, Bazı Üniversiteler Kapanacak!

Genel olarak, hem milli eğitimdeki öğrenci sayısı hem  üniversitelere giriş sayısı nüfusun yaşlanması nedeniyle büyük ölçüde azalmaktadır. CSAT sınavının ilk yapıldığı 1998 yılında 832.223 kişi sınava girerken en son 2017 yılında yapılan CSAT sınavına 531.327 kişi girmiş. Bu rakam eski mezun haftaiçi öğrencileriyle beraber. Bazı Üniversiteler alımlarını azaltmaya, bazı bölümleri birleştirmeye, profesörleri paylaşmaya başladı. Bazıları da maddi olarak döndüremediği için kapanmaya gidiyor. 2017 yılında, öğrenci bulamadığından veya tercih edilmediğinden sekiz üniversite  kapanmış. Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü verilerine göre  2040 yılına gelindiğinde 100 üniversitenin kapanacağını ve üniversitelerdeki yerli Koreli öğrenci sayısı toplam üniversite öğrenci sayısının %50’sine denk düşmesi bekleniyormuş.