Güney kore'de Starbucks cafe

Kore’ye dair yazılacak konulardan biri de her köşe başını tutan kafeler ve kahve kültürü. Kore’de kahve kültürü bir iki yazıyla  da anlatılmayacak kadar çok geniş. Kore’de kahveye dair ilk yazıda Starbucks’dan da bahsedilmeden olmaz. Bu iki konuyu giriş sadedinde bazı oranlar vererek yazmaya başlayalım. ( Güncelleme 8 Kasım 2019 )

Kore’de yıllara göre açılan kafe sayısı

Kafe açmakla kafayı bozmuşlar

Yabancı yatırımcı Kore’ye gelince hangi işe niyetlenmesin deseniz cafeye deriz. Çünkü mantar gibi Seul’un her köşe başında bir kafe açılıyor. Bunu rakamla izah edersek; KB Financial Group’un araştırmasına göre, geçen yıl Kore’de 14.000 kafe açılmış, bu da ortalama olarak her gün 38 yeni kafe açıldığı anlamına geliyor. 2008 yılının sonuna kadar Kore’de 3.000’den az olan kafe sayısı Temmuz 2019’da yaklaşık 71.000’e ulaşmış gerisini artık siz düşünün. Adeta memleket kafe çöplüğüne döndü. Zarar etse açmazlar demekki bu işte iyi para var diyenler yanılıyor. Yine aynı araştırmaya göre;

10 dükkandan biri zarar ediyor ama

Toplamda kafelerin satışları bir önceki yıla göre %10,1 artarak 2017 yılında 7,9 trilyon kazanmış. Ancak kafe/dükkan sayısı arttıkça, rekabet edebilmek zorlaştı ve işletme maliyetleri kira derken 10 dükkandan biri zarar etti ve kapanma noktasına geldi. Eskiden %20 %30 kâr eden, işletmelerin kâr oranı düştü. Hatta kafe açma popüler olduğu için kafe kiralanacak yerin kiraları da uçtu. Bu açılım daha fazla gitmez ve rekabet edemeyenler yavaş yavaş kapanır diye düşünüyoruz. Neyse şurası da bir gerçek son verilere göre, Koreli bir yetişkinin yılda ortalama 353 fincan kahve içiyormuş, dünya ortalaması 132 olduğunu düşünürsek 2,7 katı, nerdeyse 3 katı fazla içiyor.

Kafelerin %41.2’si Seul ve çevresinde

Raporda, toplam  kafe sayısının yüzde 41,2’si Seul ve Gyeonggi eyaletinde yoğunlaşmış. Seul’deki en fazla kafe alan ilçeler ise; 1.739 ile Gangnam-gu birinci. Changwon şehrinde 1.420; Suwon, 1,321

( Aşağıdaki yazı yayın tarihi 30 Temmuz 2018 )

Kore’nin kahve pazarı yıllık 10 milyar dolar

Seul’un her köşesinde kafeler var. Nüfusa oranla fazla olduğunu ve çok kar edemediklerini de düşünenlerdenim. Kore Gümrük İdaresi’ne göre, ülkenin kahve pazarı 11,7 trilyon won (10.8 milyar $) oldu. Bu rakam, on yıl öncesine göre 3 trilyon wonluk bir ortalamanın üç katından fazla arttı.

Koreliler yılda ortalama 512 fincan kahve içiyor

Kore’de geçen yıl ortalama 26,5 milyar fincan kahveye ve kişi başına ortalama 512 fincan tüketilmiş. Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi 51,7 milyon insan var. Güney Kore’nin iç pazarına kahve karışımları ve hazır kahve hakim oldu, ancak bu, 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başında Starbucks ve Coffee Bean & Tea Leaf mağazalarının açılmasıyla değişti.

Kore’de 1280 Starbucks  şubesi var

1999 yılında ilk şubesinden bugüne Güney Kore’de 1.280 ve Seul’da 460 Starbucks var. Nüfusa oranla dünyanın dördüncü en fazla Starbucks Güney Kore’de var. Yani New York’taki 361 Starbucks’tan daha fazla. Starbucks sadece bu yılın ilk yarısında Kore’de 69 yeni şube açmış. Starbucks kafe  yaptığı açıklamada, bu ayın sonuna kadar Güney Kore genelinde 100’ün üzerinde nakitsiz mağaza sayısını, teknoloji meraklısı ülkelerde kredi kartı ve mobil ödeme sistemlerinin artan kullanımıyla artıracağını söyledi.

Geçen yıl Starbucks kahve satışlarında 1.2 trilyon won gelir

Kore’deki Starbucks , geçen yıl satışlarda ise 1.2 trilyon wonluk satış gerçekleştirmiş. Endüstri kaynaklarına göre, Starbucks Kore’nin geçtiğimiz yıl ABD merkez ofisine telif ödemeleri için 63,1 milyar Won ödeme yapmış.

“Yerel küçük işletmeler büyük zincirlerin sunduğu marka ilişkilerinin ötesine uzanan alternatif stratejiler kullanmak zorunda.

Koreliler hobi olarak küçük bir cafe açmak istiyor

Kore’de yapılan bir araştırmaya göre 10 ofis çalışanından 7’si kendi işini yürütmeyi hayal ediyormuş. En çok da kahve dükkanı açmayı düşünüyormuş. O kadar cafeler varken bu oran bana da garip geldi. Ama geçim derdinden çok tutku ve hobi olunca normal.

Güney Kore okullarda kahve satışını yasaklanıyor

Sağlık ve Refah Komitesi, geçtiğimiz günlerde, kahve ve yüksek kafein içerikli ürünlerin ülkedeki ilk, orta ve lise seviyelerinde satılmasını yasaklayan bir kanun tasarısını kabul etti. Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı yaptığı açıklamada, tasarı meclisten geçtikten sonra Temmuz ayının başlarında yürürlüğe girebilir.

Pirinçten daha fazla kahve tüketiliyor

Kore Hastalık Kontrolü Merkezleri tarafından 3,805 yetişkin tarafından yapılan bir araştırmaya göre, temel gıda pirinçlerinden daha fazla kahve tüketiyor. Ortalama Kore, haftada 12.3 kez veya günde 1,8 kez kahve içiyor. Sonra kimchi (11.8 kez), onu takiben çok tahıllı pirinç (9,5 kez) ve beyaz pirinç (yedi kez). Koreliler haftada 2.7 kez süt içiyor.

Farkındayım bu hafta konu bütünlüğünden uzak ve biraz dağınık bir yazı oldu. Uzatmamak ve sizi daha fazla sıkmamak için daldan dala geçtik ama sanırım meramımızı anlatmış oldu.