Kore'de Bir Bir Kapanan Kafeler

Korelilerin emekli olduktan sonra az da olsa düzenli bir gelir olsun diye giriştikleri ve her köşe başında olan kafelere bir yenisini eklemek, açmak pandemiyle beraber artık akıl kârı değil. Bir zamanların en çok ilgi ve müşteri çeken Tema kafeler de Covid-19 ile beraber eski cazibesini yitirdi. KB banka tarafından hazırlanan bir rapora göre, kahve dükkanı açmak artık emekliler ve rahat bir küçük işletme kurmayı hayal eden diğerleri için artık uygun bir seçenek değil.

KB Kookmin Bank’ın raporuna göre, Kore’deki kafeler yılda ortalama sadece W10,5 milyon kazandırıyor. Ama o kadar yatırım ve uğraşmaya değmiyor.

Kore’ deki kahve dükkânların sayısı 2009’da 3.000’den az iken bu yılın mart ayı itibarıyla 77.000’e yükseldi. Geçen yıl 10.695 tanesi kapanırken, adresi değişen veya yeni açılan kafe sayısı 13.547 olmuş. Yeni açılan sayısı fazla da olsa en fazla bir yıl içinde onların da kapanması muhtemel. Çünkü bir hevesle açılan yeni dükkanlar da kira giderleri ve rekabete ancak bir yıl dayanabiliyor.

Araştırmaya göre Kore’deki 10 kafeden biri hep zarar ediyor. Yine de, işletmelerin kâr marjları ortalama yüzde 19,3 olmuş, bu da restoranların yüzde 17,5 kâr marjına göre daha iyi.

Kore’de halihazırda 16.000 franchise kahve dükkanı var. Geçen yıl 2,399  şubesiyle Ediya Coffee en büyük numaraya sahipken, onu Starbucks (1,292) ve Twosome Place (1,109) izliyor.

Hyundai Araştırma Enstitüsü’ne göre, Kore’de kişi başı kahve tüketimi geçen yıl 353 fincan olarak gerçekleşti, bu da dünya ortalamasının 132 fincan olduğu düşünülürse dünya ortalamasının 2,7 katı demek.

Kore’de kapanan dükkanlar sadece kafeler değil. Pandemi döneminde Fast-food restoranları da kapanmada nasibini aldı.. Fast*foodların kapanma oranı yüzde 11,3 ile en yüksek kapanma oranına sahip oldu. Ayrıca Paris Baguette gibi pastaneler  ve fırınların aynı dönemde kapanma oranı yüzde 10’a çıkmış.