Koreli Öğrencilerin Ömür Yiyen Kurslar

Kore’de anaokuldan başlayıp üniversiteye kadar bitmeyen okuldan sonraki matematik, İngilizce ve diğer hafta sonu sanat kurslardan bahsetmesek Kore’nin bir yanı eksik olur. Eğitimci olarak; Kore’nin eğitim yönünü değişik yönlerini farklı zamanlarda kaleme alıp sizlerle paylaştık. Merak edenler sayfanın arama yerine veya eğitim sistemi yazısının üzerine tıklayabilir.

Kore’nin dışardan bakanların hayran kaldığı ama Koreli öğrencilerin mutlu olmadığı, dışı seni yakar, içerisi beni yakar cinsinden bir eğitim sistemi var. Kore’de 3 yaşından itibaren anaokulu kreş tarzı maraton başlıyor. Bildiğiniz çocuk bezini bırakır bırakmaz kreşlere yolluyorlar.

Hatta daha öncesi var. Koreliler bebeğin 100.gününü doğum günü havasında kutlarlar ve o gün bebeğin önüne mesleklerle ilgili aletler koyarlar. Bebek seçtiği alete göre; öğretmen, doktor avukat olacağı inancı hakkim. Çoğu aileler doktor olması için stetoskopu seçmesini arzu eder. Eskazara çocuk onu seçtiyse o bebek üniversiteye kadar bu önüne  hedef konulur. Sen doktor olmalısın, çünkü onu seçtin diye dayatmalar var. Beşik kertmesi gibi düşünebilir. bebek beşikteyken gelecekteki mesleğiyle sözlenir ve hep karşına çıkar. Koreli çocuğun maraton 100. günlük bebekken başlıyor desek abartı olmaz.

100 günlük olduktan sonra bebeklere harf öğretme, kitap okuma ve sürekli zamanı ve yaşı gelmeyen bilgileri yüklediklerini instagram ve sosyal medyayı takip edenler de görecektir. Çocuğum  diğerlerinden burun farkıyla da olsa bir adım önde olmalı, Anaokulundan üniversiteye kadar genelde çocuğun fikri alınmaz ve onun tercihine de bırakılmaz. Onun içindir ki; Koreli öğrenciler diğer ülkelerin çocuklarına göre en mutsuz ülke ve en fazla öğrencilerin intihar ettiği ülke.

Konu çok geniş sadece bir yazıyla anlatılmaz ama isterseniz bunu sadece üniversiteye hazırlık kursları ve dershaneler yönüyle izaha çalışalım.

Kore’de de  hagwon denilen dershaneler bir hayli fazla. Uzun tatillerde öğrenciler okul sonrası hızlandırma kurslarında sabah 9’dan akşam 5’e kadar bir matematik veya İngilizce kursuyla  yada üniversiteye hazırlık kursu olan Kolej Skolastik Yetenek Testine, Suneung’a hazırlanmayla geçiyor.

Bazı dersaneler veya diğer adıyla hagwon’lar, çocukları ders çalıştığı saatlerde sınıftan veya çalışma odasından çıkmasın diye üzerine kilitlediklerini bunu “asma kilit sınıflarımız” var diye reklamını yapıyor, çocuğun üzerine kapıyı kilitlemekle görünüşe göre çocuklarının ders çalıştığını zanneden ve çocuğundan emin olmak isteyen ebeveynler en çok bu dersaneyi tercih ediyor. popüler bir seçim.

Kore’nin her şehrinde şubesi olan ülke çapında bir matematik hagwon zinciri olan “Thinking Bull”, ilkokul öğrencilerini bir dizi ödevini ve soruları kendi başlarına çözmeyi bitirene kadar okuldan ayrılmalarına izin vermediği için ün kazanmıştı. Bunu bir de çocuklara sorun, psikolojisini tahmin edin.

Üniversiteye kabul takıntısı genellikle lisede sona ermez.

Kore’de her yıl üniversiteye giriş Suneung sınavına girenlerin yarısından fazlası “jaesoosaeng” (ikinci kez girenler), “samsoosaeng” (üçüncü kez girenler) veya “N-soosaeng” (üçten fazla sınava girenler) olarak adlandırılan yeniden girenlerden oluşuyor. Yani ilk seferde mezunlar üniversiteye yerleşmiyor.

Birçoğu bir sömestr için üniversiteye gidiyor — çünkü okullar ilk sömestrde izin almaya izin vermiyor — ve ikinci sömestrde ders çalışmak ve Kasım ayındaki CSAT’a girmek için üniversitedeki ikinci veya üçüncü sınıftakiler bile daha güzel bir bölüme özellikle tıp bölümüne geçmek için üniversite sınavını  bir kez daha denemek için dershanelere, hagwon’a geliyor.

Burada bilgi notu paylaşalım; şuanki Kore devlet başkanı Yoon baro sınavını geçebilmek ve başsavcı olabilmek 9 kez girmiş. Başkan Yoon Suk Yeol sekiz kez başarısız denemeden sonra baro sınavını geçmiş. Bunu niye örnek verdim. Korelilerin kararlılığı, azmini ve birşeyde ısrar etmesine örnek olsun diye. Kararlılığını ve pes etmemesini takdir etmekle beraber ailelerin çocuklarını 100 günlükken bir tempoya tutması kabul edilemez. Çocukları doktor mühendis çıksa da mutlu nesil ortaya çıkmaz.

Kore İstatistik Kurumu’na göre, 18 ila 29 yaşları arasındaki ekonomik olarak aktif olmayan 4,2 milyon nüfusun yüzde 40’ından fazlası  yani 2 milyona yakını memur olmak için Kamu Personel sınavlarına hazırlanıyor.

Sonuç olarak, Kore’nin öğrenilmiş çaresizliği ve en büyük sorunu, çok erken yaşta yarış atına çevrilen çocukların psikolojisini ve strese son vermek için harekete geçmeli, gelecek nesli mutlu istiyorlarsa, intiharı azaltmak istiyorlar bu yarıştan vazgeçsinler. Aileler sınavı kazanıyorlar ama evladını kaybediyor. Hocam, seçme sınavı olan her ülkede olan bir sıkıntı ve sistem diyebilirsiniz. Ama Kore’de bu 100 günlükken veya bezi bırakınca  başladığı gibi başlamıyor.

Günümüzün yapay zeka destekli dünyasında ezbere dayalı öğrenme ve testlerin artık pek kıymeti harbiyesi olmayacak. Koreliler de bunun farkında ama hakem bitiş düdüğünü çalmadı yarış devam ediyor. Başta Kore olmak üzere Üniversiteye girişte alternatif eleme yöntemi veya ezber gerektirmeyen testlere geçiş olmalı.

Devlet sistemi değiştirir veya değiştrmez orası bizi aşar. Ama Koreli aileler çocuklarını daha iyi gözlemlemeye ve onları anlamaya çalışmalı. Çocuklarına daha şefkatli olmalı onlara daha da merhamet göstermeli.

Koreli çocukların eleştirel düşünme becerilerini  geliştirmeye ihtiyacı var. Değerli Koreli dostlar bir eğitimci olarak son sözüm; bir çocuğun zihinsel ve fiziksel sağlığının üniversite sınavının hatta her şeyin üzerinde olması gerektiğini unutmayın diyorum.