Kore'ye Girişler Artık Daha Kolay Daha Hızlı

Güney Kore, 1 Ocaktan itibaren geçerli olacak yabancı ziyaretçiler ve Kore’de ikamet eden yabancılar için yeni vize türlerini ve ayrıntılarını açıkladı. Ayrıca küçük çocuklara havalimanlarında otomatik vizeye kadar bir dizi değişiklik yaptı.

K-kültür Eğitim Vizesi ve Workcation Dijital Göçebe Vizesi

Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı’nın geçen ay yaptığı duyuruya göre iki yeni vize türü ziyaretçilerin kullanımına sunulacak.

Kore kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen gençleri hedefleyen “K-kültür eğitim vizesinin” gelecek ay tanıtılması bekleniyor. Bu vizeyi alanlar iki yıla kadar Kore’de kalmalarına izin verilecek ve K-pop gibi Hallyu ile ilgili sektörlerde eğitim veya öğretim almaları istenecek. Daha fazla ayrıntılar gelecek ay netleşecek.

Başka bir ek, uluslararası alanda daha çok “dijital göçebe vizesi” olarak bilinen, Kore versiyonu olan “workcation” vizesidir. Yabancıların kendi ülkelerinde bir işveren için uzaktan çalışırken Kore’de kalmalarına olanak tanıyan geçici bir oturma iznidir.

Temmuzdan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan dijital göçebe vizesi iki yıla kadar uzatılabiliyor.

Yabancı işçiler için düzenleme değişikliği

Buradaki yabancı işçilere yönelik düzenlemeler de değişikliğe uğrayacak. Ama bizim ülkeden gelen işçiler bu kategoriye girmiyor. Vietnam, Çin ve Tayland, Taywan gibi ülkelerden gelecek mevsimlik  ve tarım işçileri kapsıyor

Çalışma ve İstihdam ve Çalışma Bakanlığı geçen ay E-9 vizesi olan uzun süreli yabancı çalışanların veya el emeği işçilerinin ülkeyi terk etmek zorunda kalmadan 10 yıla kadar burada çalışmasına izin veren bir plan duyurdu.

Balıkçılık, çiftçilik, imalat ve diğer emek yoğun işler gibi alanlardaki yabancıları kapsayan E-9 vizesi, şu anda işçilerin üç yıl süreyle kalmasına izin veriyor. 1 yıl 10 ay uzatılabiliyor yani burada vize ile 4 yıl 10 aya kadar çalışılabiliyor. İzin daha da uzatılabilse de, kişinin yenileme için Kore’den ayrılıp yeniden girmesi gerekir.

Maksimum süre geçici olarak 10 yıl olarak belirlenmiş olsa da yetkililer, süreyi daha da uzatmak için ilgili devlet kurumları ve sektördekilerle daha fazla görüşme yapacaklarını söylediler.

Bakanlık ayrıca E-9 vizesi sahiplerinin çalışabileceği iş yelpazesini genişletmeyi düşünüyor.

Öğrencilere Daha fazla saat çalışma İzni

D-2 öğrenci vizesi olan lisans öğrencilerine, mevcut 25 saatten haftada 30 saate kadar çalışmalarına izin verilecektir. Haftada 35 saate kadar çalışabilen lisansüstü öğrenciler için kurallar değişmez.

Diğer bir değişiklik ise, oteller beş yabancıya kadar yabancı çalıştırma izni çıktı.  E-7 vizesi ile mevcut iki yabancı alabilirken şimdi bu beş yabancıyı işe alabilecek.

Bakanlık planında, Korecesi çok iyi olan fakat E-7 vizesi almaya uygun olmayan D-2 vizesi sahiplerinin E-9 vizesi ile Kore’de uzun süre kalmasına ve çalışmasına izin verilebileceğini gösteriyor.

Yabancı çocuklar için otomatik göçmenlik izni

1 Ocak 2023’ten itibaren, ülkede uzun süre kalan 7 veya daha büyük yaştaki tüm yabancılar, otomatik bir göçmenlik izni sistemi olan Akıllı Giriş Hizmetini kullanabilecek. Daha önce, bunu kullanmak için en az 17 yaşında olmak gerekiyordu. 17 yaş şartı 7’ye düşmüş oldu.

Yabancı ID Kartlar Artık Renkli ve Büyük

Eski adı Yabancı ID Kartı olan yabancılar için ikamet kartları, 1 Nisan’dan itibaren tam renkli olarak çıkarılacak. Daha önce verilen ID kartlarda siyah beyaz fotoğraflar yer alıyordu.

Neden böyle yaptılar derseniz: yeni ID kartlardaki fotoğrafların daha kolay tanımlanabilmesi için tam renkli ve daha büyük olacak. Ayrıca ID Karta, kart sahibi hakkındaki bilgilere bağlantı veren bir QR kodu eklenecek.

Editör olarak şunu da belirtmekte fayda var. Kore kolaylaştırıyoruz dese de öyle her elini kolunu sallayan giremeyecek. İstedikleri kriterdekilere buyur çekecek. Diğerlerine kapı sonuna kadar kapalı. K-ETA vizesiyle Seul’a kadar gelip hava alanında geri çevirmeler devam edecek.

Şöyle bir örnekle izah edelim; İlkokuldan beri Kore’de yaşayan Yonsei Üniversitesini Kore’de bitiren ve hala Kore’de çalışan bir Türk Kore vatandaşlığına başvurmuş. Ona Kore vatandaşlığı vermedikleri gibi mevcut çalışma vizesini de uzatmamışlar ve duyduğumuza göre sığınma G1 vizesine başvurmuş. Bunu da bilin.