Kore’den Yeni Yardım Paketi: 10 Milyon Dolar ve 250 Konteyner

Kore; Türkiye’deki depremzedelerin yaralarını sarmak için  yeni yardım paketini açıkladı. Güney Kore Devlet Başkan Yoon Suk Yeol dün yaptığı açıklamada, Kore’nin Türkiye’deki depremzedeler için geçici barınaklar inşa etmesine yardım etmek için 10 milyon doların üzerinde para vereceğini söyledi.

Başkan Yoon, 6 Şubat depreminden kısa bir süre sonra kurtarma ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için Türkiye’ye gönderilen Kore Afet Yardım Ekibi üyeleriyle öğle yemeğinde buluştu.

Başkan Yoon, evini kaybeden ve depremden dolayı dışarıda yaşayan  kişiler için geçici barınak olarak kullanılmak üzere 250 kullanılmış nakliye konteyneri tedarik etmeye karar verdiklerini ve bunların mümkün olan en erken Mart ve Nisan aylarında Türkiye’deki deprem bölgesine taşınmasını sağlayacaklarını söyledi.

Kore’de Kadınlar Daha Az Maaş Alıyor

Kore’de eşit ekonomik fırsatlar ve aynı iş yapmalarına rağmen, kadınlar için daha düşük ücretler hala yaygın. Şöyle ki;

OECD verilerine göre 2021 itibarıyla Kore’nin cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 31,1 olarak gerçekleşti. Erkeklerin aldığı her 1.000 Dolarlık maaş için, kadın akranları sadece 689 Dolar alıyor.

İşverenlere göre edenine gelince; kadınları kariyer molalarında çocuktan dolayı ara verdikten sonra işe almak riskli oluyormuş. Bir işe ara vermekle, maaşta pazarlık yapma ve her yıl maaşınızı artırma fırsatını kaçırdığınız anlamına geliyormuş. Dolayısıyla (doğumdan sonra) kadınlar daha düşük bir maaş almaya mecbur bırakılıyormuş.

Kore’nin Kişi Başına Düşen Milli Geliri Düşüşte

Kore’nin kişi başına düşen geliri GSYİH, Kore parası won’un dolar karşısında değer kaybetmesiyle  yüzde 8 düştü. Kore Merkez bankası ön verilerine göre, Kore’de kişi başına düşen GSMH’nin yıllık bazda yüzde 7,7 düşerek 2022’de 32.661 dolara kadar gerilemiş oldu.

2021 yılında kişi başına düşen gelir 35.373 dolarla zirve yaparken 2022 yılında 32.661 dolara gerilemiş oldu. Bunun nedeni 2022’de Kore wonu, dolar karşısında yüzde 12,9 değer kaybetmesinden kaynaklı. Yıllık ortalamada, Kore para birimi Won 2021’de dolar başına 1.144 won’dan 2022’de dolar başına 1.292 won’a geriledi.

Tayvan Kore’yi Geçti

Kore’nin kişi başına düşen GSMH açısından 20 yıl sonra ilk kez Tayvan’ın gerisinde kalacağını söyledi. Tayvan istatistik kurumuna göre, ülkenin GSMG’si 2022’de kişi başına 33.565 $ olarak gerçekleşti.

Devlet Başkanı Yoon’un seçimdeki vaadi olan Kore’de kişi başına düşen milli gelirin 4o bin dolara ulaşabilmesi biraz görünüyor. Kore’nin kişi başına GSMH’sinin 40.000$’a ulaşması için yıllık en az yüzde 2 büyüme, her yıl yüzde 2 veya daha az enflasyon olmalı ve dolar başına 1.145 won döviz kuru olmalı ki 4 yılın sonunda hedefe ulaşılabilsin.

Koreli Öğrencilerin Özel Eğitim Harcaması Yüzde 11 Arttı

Koreli öğrenciler için özel eğitim harcamaları yüzde 10,8 arttı. İstatistik Kore tarafından derlenen verilere göre, ilk, orta ve lise öğrencileri için özel eğitime yapılan toplam harcamaları öğrenci başına ortalama aylık özel eğitim harcaması geçen yıl 410.000 won’a ulaştı ve yine bir önceki yıla göre yüzde 11.8 arttı. Sadece özel eğitim programlarına gerçekten kaydolan öğrenciler düşünüldüğünde, miktar dönem içinde yüzde 7.9 artarak 524.000 won’a ulaştı. Koreli öğrencilerin yaklaşık yüzde 19,1’i, 2022’de özel eğitime ayda en az 700.000 won harcadı. Öğrenciler en yüksek miktarı aylık 123.000 won ile İngilizce’ye harcadı, onu 116.000 won matematik kursu izledi.

Kore Haftalık 52 Saatlik Çalışma Saatini 69’a Yükseltiyor

Koreliler dünyada işkolik millet olarak bilinir. Koreliler ekonomik yönden bugünlere gelmelerini de çok çalışmasına bağlıyor. Bir önceki devlet başkanı Moon Jae-in hükümeti kötü işkolik imajından kurtulmak için hükümeti tarafından  2018’de yılında maksimum çalışma saatlerini 68 saatten haftada 52’ye indirilmişti. Hatta 40 saatin üzeri fazla mesai olarak tanımlandı. Mevcut sistemde, bir çalışan bile haftada zorunlu olan 52 saatten bir saat daha fazla çalışırsa işverenler cezai yaptırımla karşı karşıya kalıyor.

Yeni Devlet başkanı Yoon’un Hükümete göre bu, haftalık maksimum çalışma saatini 69’a çıkaracak ve çalışanların yoğun iş yükü olan haftalarda daha fazla saat ve daha az iş olan haftalarda daha az saat seçmelerine olanak tanıyacak.

Cezbeden tarafı ise; bir aylık tatil gibi uzun tatilleri garanti altına almak için hükümet, çalışanların fazla mesaiden kaynaklanan tatillerini biriktirip yıllık tatilleriyle birleştirebilmeleri için sözde “çalışma saatleri tasarruf sistemi”ni uygulamaya karar verdi.

Hükümet yeni yasa teklifiyle ilgili kamuoyu görüşleri dinledikten sonra, revizyona gidecek Haziran veya Temmuz’da onaylanmak üzere Meclis’e göndermeyi planlıyor

Koreli Çalışanların Maaşı 2021’de %4,1 arttı

Geçen hafta yayınlanan son verilere göre, finans ve enerji sektörlerindeki yüksek maaşlar nedeniyle Güney Kore’de ücretlilerin ortalama aylık maaşı 2021’de yıllık bazda yüzde 4,1 arttı.

İstatistik Kore’nin raporuna göre, Asya’nın dördüncü en büyük ekonomisindeki ücretliler, Aralık 2021’de bir yıl önceki 3,2 milyon won’a kıyasla aylık ortalama 3,5 milyon won (2.669 $) eve götürdü. Alt gelir grubu ortalama maaşı, bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artışla 2,5 milyon won oldu. Büyük Holdinglerdeki işçilerin maaşı %6,6 artışla 5,63 milyon won’a ulaştı. Küçük ve orta ölçekli firmalarda çalışanların, dönem boyunca yüzde 2,9 artışla aylık 2,66 milyon won para kazandı.

Kore’deki Finans ve sigorta sektöründeki işçiler, yıllık yüzde 10 artışla 7.26 milyon won ile en yüksek aylık maaşı alan kişiler oldu.
Elektrik ve gaz endüstrisindekiler de yüzde 0.8 artışla 6.63 milyon won’a ulaştı. Erkek çalışanların aylık ücreti, Aralık 2021’de yıllık yüzde 4,7 artışla 3,89 milyon won’a yükseldi. Kadın çalışanların kazandığı yüzde 3,7 artışla 2,56 milyon won’a yükseldi.