Hükümetin COVID-19 aşılama programı hız kazanıyor. Ülkenin kasım ayına kadar sürü bağışıklığı oluşturma hedefine ulaşabileceğine dair umutları artırıyor.

Kore’de ülke çapında aşılama kampanyası 26 Şubat’ta başladı. Bu sırada yönetim, nüfusun %70’ini aşılayarak sürü bağışıklığına ulaşma hedefini belirledi. Ayrıca, nüfusun hassas üyelerinden ve öncelikli gruplardan başlayarak, yılın ilk yarısında en az 13 milyon kişiye aşının ilk dozlarının yapılmasını hedefledi.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’na göre cumartesi günü itibarıyla nüfusun %14,8’i en az bir doz aşı oldu. Nüfusun %4,4’üyse tamamen aşılandı. Şimdiye kadarki aşılama ve rezervasyon oranları göz önüne alındığında, sağlık yetkilileri haziran ayı sonuna kadar 13 milyon kişiyle ilk doz aşılama hedefine ulaşılmasını bekliyor.

Önümüzdeki aylarda Kore’ye yüksek miktarda aşı dozu gelmesi planlanıyor. Bununla birlikte kitlesel aşılama kapasitesi, Kore’yi sürü bağışıklığına ulaşmaya bir adım daha yaklaştırabilir.
Kore Hükumeti ülkenin nüfusunu neredeyse ikiye katlayacak kadar aşı tedarik etmeyi başardı. Ancak bu tedariklerin çoğu yılın ikinci yarısından itibaren başlayacak. Bundan dolayı Kore, şu ana kadar olan aşılamada biraz yavaş kaldı.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’na göre, üçüncü çeyrekte toplam 80 milyon dozun gelmesi planlanıyor.

İnsanlar Hala Tedirgin

Yerel tıp uzmanları, zaman içinde sürü bağışıklığına ulaşmadan önce Kore’yi bekleyen birçok zorluğun olduğunu söylüyor.

Ayrıca hükümetin aşı güvenliği konusunda devam eden endişeleri gidermek için daha fazla çalışması gerektiğine inanıyorlar. Aynı zamanda aşı güdüsünü baltalayabilecek COVID-19 varyantlarının yayılmasını da engelliyorlar.

Ewha Womens Üniversitesi Mokdong Hastanesi’nde profesör olan Chon Eun-mi, “Kore’de olduğu gibi, Birleşik Krallık’ta da nüfusun çoğunun AstraZeneca aşısı ile aşılanmıştı. Yeni varyantların yayılmasının ardından günlük yeni vaka sayısı 6.000’e yükseldi.” Dedi.

Hallym Üniversitesi Sacred Heart Hastanesi’nden Profesör Jeong Ki-seok’a göre, halkın aşının yan etkileri konusundaki endişesini azaltmak daha önemli. Bu şekilde önümüzdeki aylarda aşıların daha genç insanlara yaygınlaştırılmasıyla aşılama oranı yükseltilebilecek.

Profesör bu konu hakkında “Yaşlı nüfusun aşılama oranı ilk çeyrekte beklenenden yüksekti. Ancak aşının daha az gerekli olduğunu düşünen gençler var. Koronavirüsün kendileri için daha az zararlı olduğuna inandıkları için oran o kadar yüksek olmayabilir.” dedi.