Kore’deki üniversiteler, güz döneminde yüz yüze eğitimi kademeli olarak genişletecek

Kore eğitim Bakanlığı yetkilileri, Eylül ayı başlarında güz döneminin başında üniversitelerde ve küçük kolejlerde deney, uygulama ve performans kursları ve küçük sınıflar için yüz yüze derslerin devam edeceğini söyledi. Eylül sonundan itibaren kademeli olarak normal kurslara genişletilecek.

Yüz yüze derslerde de fiziksel mesafeye izin veren küçük sınıflara öncelik verileceğini belirten yetkililer, küçük sınıflar için standartların her üniversite tarafından belirleneceğini kaydetti.

Kore’de Aşı Olanların Oranı Yükseliyor

Kore’de cuma günü akşamı itibariyle, ülke olarak 26 Şubat’ta aşı programına başladığından bu yana, Kore’nin 51,3 milyon nüfusunun yaklaşık yüzde 27,7’sini oluşturan toplam 14,23 milyondan fazla insan ilk COVID-19 aşılarını oldu. Samsung, LG ve Hyundai, Naver gibi Koreli büyük şirketlerin de aşı kampanyasını desteklemesiyle Haziran ayı sonu aşılama hedefine planlanandan daha erken ulaştı.

Güney Kore’nin yeni koronavirüs vakaları, Cumartesi günü 500’ün altına düştü. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA),  482 yeni vaka bildirdiğini ve toplam vaka sayısı 150.720’ye çıktı. Kore’de bugün cumartesi günü bir COVID-19 ölüm vakası daha ekleyerek Covid-19’a bağlı ölü sayısını 1.997’ye yükseldi

Koreli Aileler Normal Eğitime Artık Geçilsin İstiyor

Kore’deki ebeveynlerin çoğu, güz döneminde çocuklarının okullara normal eğitime geri dönmesini istiyor.

Kore’de şu anda sadece okul öncesi, anaokulu, birinci, ikinci sınıflar ve 12. sınıfların her gün okula gitmesine izin veriliyor. Diğer sınıflar için, özellikle Seul çevresindeki okullar, sosyal mesafeyi sağlamak için çevrimiçi ve çevrimdışı sınıflar arasında tercih yapabiliyor.

Kore Eğitim Bakanlığı, ilkokul, ortaokul ve liselerde 140.000 öğretmen, 560.000 öğrenci ve 950.000 veli arasında çevrimiçi olarak yaptığı anketle okulların tamamen yeniden açılması hakkında ne düşündükleri sorulduğunda yüzde 65,7’si “çok olumlu” veya “olumlu” olarak işaretlemiş.

Okulların normal eğitime geçmesi noktasında ebeveynler yüzde 77,7 ile en hevesli olanlar olmuş. Öğretmenler normal eğitime biraz daha mesafeli durmuş. Bu oran öğretmenlerin yüzde 52,4’ü ve öğrencilerin de  yüzde 49,7’si artık okullar normale geçsin demiş. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların velilerinin yüzde 79,2 ile istekli olması, bir yıldır  sürekli evde kaldılar. Artık bıktık, bir an önce açılsa da kurtulsak şeklinde yorumlayabiliriz.

Kore’deki liseli öğrencilerin normal eğitime dönme gibi bir niyetleri yok galiba Endişe verici bir şekilde, lise öğrencilerinin sadece yüzde 26,1’i okula geri dönmekten mutlu olurum demiş ve bunların yarısından fazlası “çok olumsuz” veya “olumsuz” işaretlemiş. Sebebi ise tembellik, rahata alışma ve okuldaki sıkı yaşamla ilişkilendirdikleri strese kadar her şey olabilir.

Koreli ortaokul öğrencilerinin yüzde 40,9’u okulların yeniden açılmasını isterken, ilkokul çocukları arasında yüzde 76,6’sı arkadaşlarını tekrar görmek ve sınıfa gitmek için can atıyoruz demiş. Kovid sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Kore Eğitim Bakanlığı 20 Haziran Pazar günü yaptığı açıklamada, Koreli öğrencilerin çoğunun sonbaharda tam zamanlı olarak sınıflarına dönebileceklerini duyurdu.

2020 Yılında Uyuşturucu Suçlarında Kore’de Rekor Artış Yaşandı

Cumhuriyet Başsavcılığı (DPT) tarafından yakın zamanda 2020 adli yıllığı yayınlandı. Bu rapora göre, genç ve yabancı uyuşturucu suçlularında artış yaşandı. Böylelikle Kore, geçen yıl uyuşturucu suçlularının yıllık rekor bir seviyeye çıktığını gördü. Kore’de geçen yıl uyuşturucu bağlantılı suçlardan dolayı, bir önceki yıla göre %12,5 artışla toplam 18.050 kişi yakalandı.

Başsavcılığın verilerine göre bu, 1990 yılından bu yana yıllık en yüksek uyuşturucu suçlusu sayısı. Yakalananların 4.793’ü, yıllık yüzde %13,4 artışla uyuşturucu üreticileri ve kaçakçılarıydı.

Rapora göre bu artışın sebebi küresel çevrimiçi platformlarda uyuşturucu ticaretinin yaygınlaşması. Çünkü bu hizmetler uyuşturucu sağlayıcıları ve tüketicileri arasında temas kurulmasını oldukça kolaylaştırıyor.

Özellikle bu kadar kolay temas, 19 yaş ve altı gençler arasında uyuşturucu suçlarını artırdı. Rapora göre, bu yaş grubundaki uyuşturucu suçlularının sayısı %31 artarak 313’e yükseldi.

Kore’nin yabancı nüfusu az da olsa düzenli bir şekilde artmaya devam ediyor. Rapor ayrıca buna paralel olarak yabancı nüfus arasındaki uyuşturucu suçlarının son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttığını da gösterdi.

2019 yılında 1.529 yabancı uyruklu kişi uyuşturucu suçlarından dolayı tutuklanmıştı. Geçtiğimiz yıl ise %28,1 oranında arttı ve yabancı uyruklu 1.958 kişi tutuklandı. 2018’de 948 kişiyken 2020 yılında ikiye katlanmış oldu.

2020’de yabancılar tarafından işlenen toplam uyuşturucu suçlarının %45,2’sini Tayland vatandaşları oluşturdu. Onu %20,7 ile Çinliler, %7,4 ile Vietnamlılar ve %6,4 ile Amerikalılar izliyor.

Kore, Evcil Hayvanlı İşletmelerle İlgili Düzenlemeleri Sıkılaştırıyor

Kore’nin evcil hayvanlı kafeleri oldukça ünlü. Turistlerin de durak noktalarından biri haline gelen kafeler, ülkenin kültürü haline gelmekte. Ancak hem bu kafelerin sayısının artması hem de ülke genelinde evcil hayvanların artmasından dolayı hükumet, hayvan haklarını korumak için yeni bir önlem açıkladı.

Tarım, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı’na göre, köpek çiftlikleri, kafeslerin genişliğini ve uzunluğunu kafesteki hayvanların en az 2,5 katı büyüklüğünde yapmak zorunda.

Normalde her 75 kedi ve köpek başına işletmelerin ve çiftliklerin bir personel bulundurması gerekiyordu. 2023’ten itibaren artık her 50 kedi ve köpek başına bir personel bulundurulması gerekiyor.

Kore, evcil hayvanlarla daha çok iç içe olmaya başladı. Hal böyle olunca, hayvan haklarını korumak için de daha fazla çaba sarf ediyor. Hatta öyle ki, her 3 Koreliden 1’i evcil hayvan yetiştiriyor. Bu konuyla ilgili önceki haberimize de buradan ulaşabilirsiniz.

Kore Yumurta İthalatına Devam Ediyor

Kore’de kuş gribi, yumurta fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Üzerine pandemiden dolayı halkın yumurtaya olan arzında artış olunca yumurta fiyatlarında sıçrama yaşanmıştı. Bu konuyla ilgili daha önceki Kore, Yumurta Fiyatlarını Dengelemek İçin İthal Edecek” haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kore’de yumurta fiyatları hala yüksek. Bu fiyatları istikrara kavuşturmak içinse Kore’nin haziran ayı için planladığı ithalat miktarını arttırmayı düşündüğü açıklandı.

Maliye Bakanı Hong Nam-ki’ye göre, Kore haziran ayında başlangıçta planlanan 50 milyonluk ithalatı aşarak 70 milyon yumurta getirmeyi hedefliyor.

Ocak ayının sonundan bu yana Kore, yumurta ithalatını arttırıyor. Arz sıkıntısını hafifletmek için arttırılan yumurta ithalatı toplam 100 milyonu aştı.

Güney Kore’nin tüketici fiyatları, büyük ölçüde yüksek tarım ve petrol ürünleri fiyatları nedeniyle mayıs ayında yıllık %2,6 arttı. Bu da dokuz yıldan fazla bir sürenin en hızlı artışı oldu.