Kuş gribi salgınından dolayı artan yumurta fiyatları almış başını gitmişti. Kasım ayından bu yana ülke çapındaki tavuk çiftliklerini tahrip etmesiyle yumurta fiyatları son aylarda arttı. Bizde patates soğan lobisi gibi Kore’de de yumurta günlük tüketimi en fazla gıda ürünü. Kore zaman zaman yumurta ve pirinç fiyatlarını dengelemek için müdahale ediyor.

Kore’de Günlük 42 Milyon Adet Yumurta

Vereceğimiz rakamlar devletin açıkladığı resmi rakamlardır. G.Kore’de günlük 42 milyon 240 bin adet yumurta tüketiliyor. Ülkenin nüfusu 51 milyon.  Bir kişi yılda 302 yumurta yiyor. Bunu anlamak için Türkiye rakamını da vermek lazım. Türkiye’de 41 milyon 120 bin adet yumurta tüketiliyor. Ve Türkiye’nin nüfusu 79,5 milyon. Bizde ise bir kişi yılda 189 yumurta yiyormuş. Kaba hesapla 2 günde e 1 yumurta yiyoruz.  Konuyla ilgili KORELİLER NEDEN ÇOK YUMURTA YER? yazımıza bakabilirsiniz.

Tam bu noktada Güney Kore, bu konuyla ilgili cuma günü bir açıklama yaptı. Açıklamada, fiyatların dengelenmesine yardımcı olmak amacıyla bu ay daha fazla yumurta ithal etmeyi planladığını söyledi.

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’na göre ülke, başlangıçta planlanan 25 milyonluk bir ithalat planlamıştı. Ancak şimdi ise, Nisan ayında 40 milyon yumurta getirmeyi planlıyor.

Bakanlık, önümüzdeki ay da yumurta ithalatını artırmak için baskı yapacağını söyledi. Genel enflasyonist baskının artmasıyla yumurta fiyatlarındaki keskin artışı durdurmak için gerekli adımları atacağını da açıkladı.

Güney Kore, arz sıkıntısını hafifletmek amacıyla Ocak sonundan bu yana 64 milyon yumurta ithal etti.

İstatistik ajansına göre, yılın ilk çeyreğinde yumurtacı tavukların sayısı üç yılın en düşük seviyeye geriledi. Bunun sebebi ise kuş gribinin yayılmasını kontrol altına almayı amaçlayan kümes hayvanlarının toplu itlafı.

Bakanlığa göre, Ay Yeni Yılı tatilinin ardından yumurta fiyatları bir miktar yavaşladı. Ancak artan yumurta ithalatına bağlı olarak yine de ortalama bir yıla göre %38 daha yüksekte kaldı. Bazı marketlerde bir koli yumurta 5-6 bin won’dan 9-12 won’lara çıktı.

Ülke, kuş gribi salgınının neden olduğu arz sıkıntısını hafifletmek amacıyla 28 Ocak’ta ithal yumurta ürünlerine uygulanan vergileri geçici olarak kaldırmıştı.

Yerel firmaların 30 Haziran’a kadar toplam 50.000 ton taze yumurta ve başka yedi çeşit yumurta ürününü tarifesiz ithal etmesine izin verildi.

Ülkenin tüketici fiyatları mart ayında, 14 ayın en yüksek artışını yaşayarak %1,5 arttı.

Ülkenin enflasyonu, COVID-19 salgınının etkileri nedeniyle geçen yıl bastırılmış durumda kaldı. Ancak Kore ekonomisi toparlanma yolunda ilerliyor. Ayrıca gıda ve petrol fiyatları yakın zamanda yükseldiğinden tüketici fiyatları yukarı yönlü baskı altında.

Hükümet daha önce, tüketici enflasyonundaki büyümenin ikinci çeyrekte toparlanmasının beklendiğini söylemişti.