Koreliler neden çok yumurta tüketir?

Güney Kore’yi yakından takip eden hayranların bileceği basit bir soruyla başlayalım. Kore’de her gün üç öğün yenilen şeyleri sayın desem. Başlarsınız, pilav, kimçi, kim ve ramyon.., diye uzar gider.

Üç aşağı beş yukarı liste doğru ama ben bu yazıda özellikle yumurtayı anlatmayı düşünüyorum. Neden derseniz? Ben de sizinle bu benzeri soruları sorarak cevabını bulmaya çalışacağım. Sizce Kore’ de günde ne kadar yumurta tüketiliyor? Üç öğün yumurta yenir mi? Sulu  yemeklerde de yumurta gider mi? Neden bu  kadar çok tüketiliyor? Sorulara tek tek cevap verelim.

Kore’de Günlük 42 Milyon Adet Yumurta

Vereceğimiz rakamlar devletin açıkladığı resmi rakamlardır. G.Kore’de günlük 42 milyon 240 bin adet yumurta tüketiliyor. Ülkenin nüfusu 51 milyon.  Bir kişi yılda 302 yumurta yiyor. Bunu anlamak için Türkiye rakamını da vermek lazım. Türkiye’de 41 milyon 120 bin adet yumurta tüketiliyor. Ve Türkiye’nin nüfusu 79,5 milyon. Bizde ise bir kişi yılda 189 yumurta yiyormuş. Kaba hesapla 2 günde e 1 yumurta yiyoruz. Kıyaslama yapınca rahatsız olanlar oluyor ama olsun. Rakamların daha anlaşılır olması bizim ülke için bu ne ifade ediyor onu görebilmek için kıyas yapıyorum.  Yoksa maksat Türkiye’ yi küçük düşürmek  veya eziklemek değil.

Kore, En Fazla Yumurta Tüketiminde Dünyada Dördüncü

Dünya klasmanında ise en fazla yumurta tüketen ülke sıralamasında Kore dördüncü sırada. Meksika yılda kişi başına düşen yumurta sayısı 352 sonra Malezya 343 ve Japonya 329 adetle üçüncü sırada.

Diğer sorulara geçelim. Üç öğün yumurta mı tüketiliyor? Evet, abartısız üç öğün. Ramyon, Kimbab, Bibimbab, pilav arasından tutun da sulu yemeklerinden çorbasına kadar her yemeğin içerisinde haşlanmış halini görebilirsiniz. Marketlerde haşlanmış yumurta da satılıyor.

Koreliler Yumurtayı Yağsız Tuzsuz Tüketiyor

Onlar yumurtayı yağsız, tuzsuz ve genelde haşlanmış tüketiyorlar. Bizim gibi pasta börek işlerinde kullanım şekli de yok. Bir devlet başkanı bir yumurta meselesi yüzünde çıkıp kameralar karşısında özür diler mi? Evet Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Namyangju’da 80 bin tavuğun bulunduğu bir çiftlikte bazı yumurtalara bit, kene ve böceklerin yok edilmesi için kullanılan ilaçla alakalı önlemleri almamız gerekir deyip halktan özür diledi.

Yumurta bu kadar fazla tüketilince de bunun bir piyasası oluşmuş.  Böcek ilacı nedeniyle tüketim bir iki haftalığına azalırken geçen mart sonu kuş gribi salgını nedeniyle 30’luk bir koli yumurtanın fiyatı 10.500 Won’a ( 32.5 TL) kadar yükselmişti. (2017 döviz kuruna göre)

Protesto’da da Yumurta Kullanıyorlar

Uzakdoğu ülkelerinde protestolarda yumurta kullandığını bahsetmeden geçmeyelim. Ama neden? Evet, asıl sorulması ve belki de en çok merak edilen kısmı burası. Çünkü ile başlayan cümleleri sıralayalım.

Kore 1954’ lerde savaştan yeni çıkmış yoksul mu bir ülke. Bizim oraların tabiriyle nana (ekmeğe) muhtaç. Sanayisi yok denecek kadar az. Halk tarım ürünleriyle ve özellikle pilavla karnını doyurmaya çalışmış. Elektrik ve buzdolabı yaygın olmadığı için ürünleri kurutarak, fermente ederek saklama ve kimçi ya da bizdeki turşu usulüyle kışın da sebze tüketmeye çalışmış.

Yoksulluktan Geliyor, Doyurucu Olsun diye

Çocukların karınlarını doyurma ve daha uzun süre tok tuttuğu için köylerde kendi imkanlarıyla tavuk beslemeye başlamışlar. Zamanla bu doyurucu besin her öğün sofraya gelmiş. Günlük doğada bulunan çeşitli otları da sofralarda salata veya meze olarak görürüz. Bunu da yine fakirlikten kalan bir kültür olarak değerlendirebiliriz.

Günümüz araştırmalarına da baktığımızda yumurta başta protein olmak üzere birçok temel besin ögesinden zengindir. Uzun süre tokluk hissi verdiği için kilo kontrolüne de yardımcıdır.

İşte burada durmak lazım. Koreliler neden kilolu değil? Günlük spor yapıyorlar ama yeme içmelerine de dikkat ediyorlar. Yağ, tuz, şeker ve undan uzak duruyorlar. Bu kural yeni nesil veya gençler için geçerli olmadığını söylüyorlar.

Koreliler Sayesinde 3 beyazdan Kurtulduk

Kore’nin bana kazandırdğı şeylerden biri de bu beyazlardan uzak durmam ve yumurta tüketimimi artırmam. Çaya iki kaşık şeker attığımı, salataya tuz attığımı gören Koreliler şaşırıyordu. Biraz da baskısıyla zor da olsa çaya şeker atmayı bıraktım. Yemeklerde de tuz yağ ve unlu şeyler pek aramıyorum.

Yumurtanın Kiloya Etkisi Var

Ben Korelilerin kilolu olmamasında yumurtanın da etkisinin çok olduğuna inanıyorum. Yumurtanın sağlığa büyük bir katkısı olduğu ve Koreliler arasında ömrü uzattığı düşüncesinin de yaygın olduğunu söyleyebiliriz.

Yumurtanın Zekaya etkisi

Koreliler uzun ömürlüler, sağlıklılar, kilolu değiller, PİSA Matematik sonuçlarına göre dünyada dördüncü sıradalar. Yumurtaya bir de bu açıdan baksak mı? Yazının başında yumurta tüketiminde Kore dünyada 4.sırada demiştim yazının sonunda da matematikte de 4.sıradalar acaba bu kadar bir tesadüf– tevafuk olur mu? Koreliler çocuklara yumurta ve ceviz yerdirmedeki ısrarlarını biraz da buna bağlıyorum.

Bu yazının yayın tarihi 17 Aralık 2017