Kore'de öğrenciler uykusuz kalıyor
      Kore’deki öğrenciler uykusuz kalıyor ama onlarda da bizde de sonuç ortada. Onlar PISA sonuçlarında ilk dörtte biz ise sonda bilmem kaçıncı sıradayız. Kaba bir tabirle başlayalım. Elin oğlu/ kızı yatarak PISA’da ilk dörde girmiyor. Üniversiteyi yata yata kazanmıyor. Hemen savunmaya geçiyoruz. Onlarda sistem oturmuş bizde 15 yılda 10 kez sistem değişmiş, sisteme adapte olamıyoruz, bir adapte olsak biz de ilk ona girerdik ya da aslında bizim oğlanın kafası çalışıyor ama kendi çalışmıyor, çalışsa  okul birincisi olacak türünde savunma psikolojisine giriyoruz.
               Neyse o konulara hiç girmeden asıl konumuz olan Kore’nin sorununa dönelim. Eğitim Bakanlığı’nın 765 okuldan, 82883 öğrenciyle yaptığı anket ve incelemeye göre özellikle lise öğrencilerinin %40’ı uykusunu tam alamadan okula gidiyor. Uyumaya vakitleri yok.
       Uykusuz olarak okula gitme oranı liselerde çok yüksekken, ilkokul öğrencilerinde bu oran % 3 ve ortaokul öğrencilerinde % 12’si altı saatten fazla uyuduğunu söylemişti.
         Şehirler bazında da Daejeon, günde altı saat veya daha az uyuduğu en öğrencileri (yüzde 61,6) buldu; bunu Kuzey Gyeongsang Eyaleti (yüzde 49,2), Seul (yüzde 48,9) ve Jeju (yüzde 48,5) takip etti.
     Öğrenciler okuldan sonra özel dil kursları, dershaneler ve yetenek kurslarına gitmeleri nedeniyle uykuya zaman az kalıyor. Liselerdeki bu oranın yüksek olması üniversite sınavı için özel derslerin çok ve yoğun olması etkili oluyor.
    Uzmanlar,  lise öğrencilerinin neredeyse yarısının akademik ve üniversiteye hazırlık nedeniyle altı saatten az uyumalarını doğru bulmuyor. Üniversiteye hazırlık da önemli ama sağlıklı bireyler olmasının  daha önemli olduğunu ve gece kurslarına bir düzenleme getirilmesi gerektiğini savunuyorlar.
                  Eğitimciler de uykusuzluk öğrenci sağlığını bozduğu kadar okul başarısını da olumsuz etkilediği kanaatindeler.
            Bizde de üniversite sınavına hazırlık var ama ya lise son sınıfta ya da lise bittikten. Uzmanlar bu uykusuzluk ve ağır tempoya çözüm için Kredili sistem üzerinde çalıştıklarını 2022 yılında liselerde kredili sisteme geçmeyi planladıklarını söylediler. Bunun pilot uygulamasında çıkacak sonuca göre 2021 yılında olup olmayacağına karar vereceklerini duyurdu.
               Bu haberden sonra yapılan bir ankete göre bazı eğitimciler ve ailelerin çoğu bunun çözüm olamayacağı görüşündeler. Öğretmen ve fiziki şartların hazır olmamasını gerekçe gösteriyorlar. Bizdeki gibi en azında bir gecede değişmiyor önlerinde daha 5 yıl var. Tartışılır geliştirilir ve sistem daha sağlıklı hayata geçer.