Başlığı görünce aman efendim hiç açmayın o konuyu dersiniz. Hele bir de teknoloji ve internetin en yaygın olduğu Kore’de bununla nasıl baş edilebilir ki? Gerçekten ülkeye göre yaygın, hızlı ve kesintisiz internetin olduğu Kore’de çocukları avutma veya susturma yöntemi olarak kullanıldığını görüyoruz. Türkiye’de sanki bundan farklı mı diyeceksiniz? Çok farklı değil. Kore’de Youtube ve Pororo, Türkiye’de genelde televizyonda izlenme yaygın ve muhtemel Pepee, Niloya, Keloğlan, Nasreddin Hoca(şimdi hangi yerli animasyon ve çizgi karakter yaygın tam takip edemesem de) olabilir.

Ifrad ve tefrit dengesine dikkat konusunda Korelilerin hassas olduğunu söyleyebiliriz. Bir şeyin yan etkisine bakarken önce sağlık yönüne bakıyor. Bunu yaptığımda çocuğum için sağlıklı olacak mı? diye düşünüyorlar. Okumuş bilinçli aileler aman ne olacak ki oynasın diye geçiştirmiyorlar.

Okula giden çocuklarda telefonu kullanımı nasıl derseniz. Lise de yaygın ve genelde  son model olmasa da ikinci el iyi telefonlar. Orta okullarda bu telefon durumu biraz daha düşük modeller ilk okul öğrencilerinde ise tamamen arandığında ulaşılabilecek türden telefonlar. Öğrencilerin ellerindeki telefonlar faturalı değil, kontörlü. Okuldan sonra kurslar olduğu için çocuklarda telefon şart ama aileler GPRS olarak takipte ve sadece arandığında ulaşılması için yanlarında bulunduruyorlar. Telefonları da okul girişinde dolaplara veya emanet odalara koyuyorlar. Sınıflara telefon çıkarmak yasak.

Neyse asıl konumuza dönelim. Özellikle 0-3 yaş arasındaki çocukların cep telefonundan animasyon izleyerek öğrenme gerçekleştiğini düşünüyoruz. Kendimizi teselli mi ediyoruz veya kandırıyor muyuz? orası vicdanlara kalmış. Zamanın şartlarına göre zorunlu hale de geldi diyebiliriz. Bir anne baba olabiliriz ama işin uzmanı değiliz ama aşağıda da maddeler halinde ifade edeceğim uzmanların görüşlerine genel olarak bakılırsa; bu yaşta çocukların akıllı telefonla tanışması için çok erken olduğunu belirtiyorlar. 36 ay ve öncesi bebeklerin eğitim amaçlı akıllı telefonların ve görüntülü teknolojik aletlere maruz kalması sağlıklı birey yetiştirmek için doğru bir yöntem olmadığı vurgulanıyor..

Bebeğin ve gençlerin akıllı telefonlarda sıkça gördükleri sorunlar nelerdir? Akıllı telefonların yaygınlaşması 2010 yılında başladığından, bebekler ve küçük çocuklar akıllı telefon kullandıklarında ortaya çıkacak problemler hakkında uzun vadeli takip çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Ancak, çoğu uzmanlar son 4-5 yıllık çocuk vakalarına bakarak; 0-3 yaşlarında telefona maruz kalan ve şuan 10 yaşında olan çocukların diğer çocuklara oranla “beynin düzensiz geliştiğini” söylüyorlar.

Burada sadece yaygın kanaatleri söylemek yerine Kore’de bu işin Uzmanı, Uzman Profesör Lee Eun-hye ‘in görüşlerine de yer verelim ki yazının bilimselliği ve inandırıcılığı olsun. Prof. Lee’ye göre, 3 yaşına kadar kafa sinir hücresi devreleri aktiftir. Beynin her kısmı eşit olarak geliştiğinden, görme, işitme, koku, tat ve dokunsal duyum gibi beş duyu sinirlendirilmelidir. Bununla birlikte, akıllı telefonlar yalnızca görme ve işitmeyi tetikler.

Akıllı telefonlara çok genç yaşta maruz kalanlar, sosyalleşme eksikliği, olur. Akran ilişkisi düzgün değildir. Agresif ve saldırgandır. Aynı zamanda fiziksel gelişme üzerinde kötü bir etkisi vardır. Uzun süre küçük bir ekrana bakan çocuklarda miyop ve uyku kısalmasına neden olabilir. Uzman Profesör Lee Eun-hye, 2 yaşın altındaki çocuklara herhangi bir elektronik ekran gösterilmemesini öneriyor.

36 aydan küçük çocuk yetiştiren ebeveynlerin akıllı telefonlarını defalarca göstermemelerini bir ilke haline getirmeliler. Sadece anne değil bunu anne-babanız birlikte yapmalı ve kararlı olmalı. Ama nasıl yapılabilir çaresizliğinin olduğu durumlarda da uzmanlar bir seferde yaklaşık 10 dakikadan fazla çocuğu oyun veya telefon başında tutmamak gerektiğini söylüyorlar. Akıllı telefonu unutturmak veya telefonsuz çocuğun dikkatini çekmek için çeşitli oyuncak, legolar kullanabilir.

Valla bunları ben söylemiyorum. Koreli uzmanlar söylüyor. Dikkate alınıyor mu? Evet alınıyor. Kore’yle ilgili olanlar bilir. Siyasi haberlerin dışında günlük haber gündemlerinin birincisi sağlık, ikincisi eğitimdir. Daha neler yaparız da sağlıklı kalırız, geç yaşlanırız, geç ölürüz bir de çocuklarımızı daha nasıl sağlıklı ve eğitimli bireyler yaparız derdindeler.

Mesela, konumuzla pek alakalı olmasa da eğitim olunca kıyısından köşesinde alaka kurulabilir. Ülkede son zamanlarda okullarda ingilizce eğitimi ana okulu, 1 ve 2.sınıf yerine 3.sınıfta başlasın tartışması var. Bir profesöre göre de çocukların ana okulunda bir yıllık takvimde öğrendiği İngilizceyi 10 yaşında 10 günde öğrenir, tezi tartışma konusu. Burada siyasilerin polemiklerinden ziyade işin uzmanı ne diyor ona bakıyorlar.

Konuyu toparlayalım ve biz de işin uzmanına sözü bırakalım. Uzmanların erken yaşta ve özellikle 0-3 yaş grubunda akıllı telefon, görsel video, animasyonların olumsuz etkisini kısaca özetlersek;

– Miyopik görme  ve uyku bozuklukluklarına neden olabilir.

-3 yaşından küçüklerde kullanılması beyin gelişimi engelliyor.

-İleri ki yaşlarda bu çocukları arkadaşlarıyla sosyalleşmesini olumsuz etkiliyor.

– Kendini ifade ve kimlik problemi oluşturuyor. Bu da Çocuğu daha da agresifleştiriyor.

-Bunun önüne geçmek için de ilk önce ebeveylerin çocukların yanında akıllı telefon kullanmayı azaltması tavsiye  ediliyor.

– Telefonla meşgul etme yerine el ve kas becerilerini geliştirecek oyun ve oyuncaklarla telefondan uzak tutmaya çalışılmalı.

Kolaysa, gelin de siz uzak tutun tutabilirseniz diyenlere; bence siz de haklısınız. Espri bir yana bu akıllı telefonları çocukların ellerine vermeden evvel bir kez daha düşünmekte fayda var derim.