Son zamanlarda Kore’deki gündemlerden biri de webtoon veya internet romanları yazarak ne kadar para kazanılabileceği. Webtoon veya web çizgi roman, Naver ve Daum gibi büyük web portallarında okunabilen çevrimiçi çizgi romanlara verilen isim. Web ve “çizgi film” kelimelerinden türetilmiş.

Konuyla alakalı Webtoon Uyarlaması K-Dizileri haberimiz de geçen ayın en çok okunanlardan biriydi. Özellikle K-drama takipçilerinin daha iyi bileceği üzere, webtoon’dan veya web romanlarından uyarlanan diziler artmaya başladı.

Bunların popülerliği üzerine izleyici kitlesi de eklenince, ortaya oldukça karlı bir iş çıkıyor gibi gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde komedyen Hong Hyun-hee’nin web romanından elde ettiği muazzam kar açıklandı ve gündemde bir konu haline geldi. Çünkü açıklanan rakama göre, Hong Hyun-hee’nin web romanı yazarak 1 yılda kazandığı para 1.3 milyar won (1.63 milyon $).

Şu an dünya da internetin yaygınlaşmasıyla belli bir konuda ikiye ayrılmış durumda. Kimileri internet üzerinden de olsa emek verildiği için hakları olduğunu düşünürken, kimileri ise kendileriyle kıyaslayıp bu kadar çok kazanmanın adaletsiz olduğunu düşünmekte. Yayıncılık, web roman yazarlığı, içerik üreticiliği derken bu liste uzayıp gidiyor.

Kore’nin popüler webtoonlarından biri olan “The Empress Reunion”ın ise 5 milyar won gelir sağladığı bilinmekte.

Pandemi dönemi evde tıkılan insanları internete daha çok ittiği için bu alanın da popülaritesi günbegün artmakta.

Peki Neden Bu Kadar Popülerler?

Web romanlarının popülerliği, kolaylıkla ulaşılabilirliğe ve insanlara yaşattığı duygulara bağlanıyor. Ayrıca, çoğu web romanı hızlı olay gelişimleri ve çekici karakterleriyle okuyucuları anında memnun edebiliyor.

Bu tıpkı bir sahneyi atlayarak doğrudan ana olaylara geçmek gibi. Olay akışı kesilmeden devam ettiği için okuyucu içeriğe bağlanabiliyor. Çekici karakterlerse bu işin kilit noktalarından birisi.

Geleceğin Sektörlerden Biri Mi?

Dev şirketler bu alanlara yatırım yapmaya başladılar bile. Naver, kısa süre önce 650 milyar won’a bir web roman platformu olan Wattpad’i satın aldı. Ayrıca Kakao da piyasaya amatör yazarları yetiştirmek için bir platform sürüyor.

Başarıyı Yakalamak Çok Zor

Ancak bazıları, bazı başarı öykülerini gördükten sonra bu yola girmenin tehlikeli olduğuna işaret ediyor.

Kore Kadın Sendikası tarafından geçen yıl yapılan bir ankete göre, platform oluşturucuların yarısı yılda 17 milyon won’un (15,2 bin $) altında kazanmakta. Kore’de asgari ücretin 1,8 milyon won (1.510 $) olduğunu düşünürsek bu rakam oldukça düşük kalıyor.

Ayrıca içeriğin yayınladığı platformlara ve ajanslara ödenmesi gereken oldukça yüksek bir meblağ var. Düşük kazançlı yazarlar için bu durum epey bir problem yaratıyor.

Ankete katıların %20’si platformlara ödenen komisyonların %50’ye kadar çıktığını söyledi. Aradaki komisyoncular daha çok kazanıyor.