Her ülkenin kendine ait bir “aile” tanımı vardır. Bu şekilde çeşitli aile sorunlarına ilişkin yasalar uygulanabiliyor. Ancak yasal olarak “aile” olmayan insanların önüne pek çok engel çıkabiliyor. Yasal olarak aile olmadıkları için de ayrımcılığa maruz kalabilirler.

Kan Bağı Olmasa da

Kore’de son zamanlarda neyin “aile” olduğu ve neyin olmadığı hakkında tartışmalar dönüyor. Kore’de ailenin tanımı yeniden yapılıyor. Kore çeşitli aile kavramını kabule hazırlanıyor. Kore’de kan bağı olmayan da evli olmayıp birlikte yaşayan da ailende sayılsın, çocuk annenin de soyadını alabilsin tartışması.. Tartışmalar ise Sayura Fujuita adında, Japon asıllı Kore’de ikamet eden bir kadın tarafından ateşlendi. Kendisi suni tohumlama ve anonim bir sperm donörü kullanarak anne oldu. Bu da daha sonra Kore’yi neyin “aile” olduğunu tartışmaya itti.

2020’de yapılan bir hükümet anketine göre, ankete katılanların %69,7’si, evli bir çift veya kan bağı olmasalar bile, birlikte yaşayan ve bir araya gelen insanların bir “aile” olarak tanınması gerektiğini söyledi. Ayrıca 20’li ve 30’lu yaşlarındaki insanların %55’inden fazlası, Sayuri’nin durumunda olduğu gibi evlenmemiş anneleri kabul edebileceklerini söyledi.

Kore’de Tipik Aile Oranı Azalıyor

Kore, geleneksel “tipik aile” olarak kabul edilen ebeveynlerden ve çocuklardan oluşan hanelerin oranının 2010’da %37 iken 2019’da %29,8’e düştüğünü gördü.

Buna cevaben, Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı geçen ay, yasal aile kavramını evlenmemiş birliktelikler gibi daha geleneksel olmayan türleri içerecek şekilde genişletme tartışmalarına başlayacağını duyurdu. Bakanlık, planın evliliklerdeki düşüş ve düşük doğum oranının yanı sıra her türden ailenin ayrımcılığa uğramaması için bir ortam yaratma gerekliliğine uygun olduğunu söyledi.

Bu planlardan biri olarak ebeveynler, doğacak çocuğun soyadını seçebilecekler. Şu anki yasalara göre babanın soyadını alması gerekiyor. Ancak yeni düzenlemelerle beraber çiftler anlaşırsa, çocuk annenin soyadını da alabiliyor olacak. Bu konuyla ilgili daha önceki haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Mahkemeye Dilekçe Verildi

Sivil aktivist çift Lee Seol-ah ve Jang Dong-hyun, geçtiğimiz aralık ayında ilçe bürosunda evliliklerini kaydettirdi. Bu sırada anne soyadının kullanımını sorduklarında, soyadıyla ilgili kararlarını belirten bir anlaşma imzalamaları talimatı verildiğini söyledi.

Bay Lee “Neden gelecekteki çocuğumuzun soyadına evlilik kaydımız sırasında karar verilmesi gerekiyor? Neden sadece annenin soyadını kullanırken böyle bir anlaşmaya ihtiyaç duyuluyor? Neden babanın soyadını kullanırken ihtiyaç duyulmuyor?” dedi.

Bunun üzerine çift, Anayasa Mahkemesine dilekçe vererek ilgili yasanın anayasaya uygunluğunu gözden geçirmesini istedi.

Bay Lee 18 Mart’ta “Ülkenin mevcut geleneksel aile kavramı toplumumuzdaki birçok azınlığı rahatsız etti. İnsanların normal gördüğü aile çerçevesine küçük bir kırılma koymak için dilekçe vermeye karar verdik.” Dedi.

Var olan aile kavramının düzenlenmesini isteyenler gibi düzenlenmesini istemeyenler de var. Bu kesim mevcut aile kavramının bozulacağını, değiştirilmemesi gerektiğini söylüyor. Eğer değiştirilecekse de çok dikkatli olunmasını gerektiğini, mevcut aile yapısının bozulmasını istemediklerini dile getiriyorlar.

Ancak Kore, önceki haberimizde bahsettiğimiz üzere her türlü aile kavramını kucaklamak istediğini belirtmişti. Bu konu hakkında Ewha Womans Üniversitesi’nde sosyal refah profesörü olan Jung Ik-joong, “Toplumda değişime her zaman karşı çıkan insanlar vardır. Dolayısıyla hükümetin bu tür insanları nasıl ikna edeceğine dair ayrıntılı bir plan hazırlaması gerekir.” dedi.

Kore, belli bir kesim dışında daha çeşitli aile kavramlarını kabul etmeye hazır gibi görünüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?