Yazıyı iki bölümde ele alalım. İlkin maça dair bilgi ve gelişmeleri verelim, ikinci bölümde de sporla beraber iki ülke arasında diplomasi arayışını konuşalım. Yazı yayına girdiğinde maç henüz başlamamıştı. Maç berabere bitti.Maç seyircisiz oynandığı açıklandı. Kuzey Kore 0 : 0 Güney Kore

Tarihi maça dair son gelişmeler

2022 FIFA Dünya Kupası için Asya elemelerinin ikinci turunda H Grubu maçına saatler kaldı. Güney Kore Milli takımı maç için Çin üzerinde Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a gitti. Güney Koreli futbolculara oyuncular, antrenörler ve personel ile sınırlı 55 kişilik bir heyet eşlik etti. Maç salı günü yerel saatle 17.30’da başlayacak. Ekim 1990’daki dostluk maçından bu yana Güney Kore’nin Erkek Milli takım futbolcuları 29 yıl aradan sonra Kuzey’de maç yapacak. Maça güney Kore’den izleyici kabul edilmeyecek. Maç canlı yayınlanmayacak  ancak Futbol Kuzey Kore, Güney Kore’ye maçtan sonra maçın videosunu vermeyi kabul etti. Maçla ilgili goller, golcüler ve oyuncu değişikliği hakkında anlık  bilgiyi FIFA veya Asya Futbol Konfederasyonu web sitelerinde verilecek. Güney Koreli milli futbolcular perşembe günü erken saatlerde Pekin üzerinden Seul’a dönecek. Bu arada, FIFA Başkanı Gianni Infantino iki Kore arasındaki maçı izlemek için Pyongyang’a gideceği FIFA yetkilileri tarafında belirtildi.

Maçla ilgi sayısal veriler

Maç Kim Il-sung Stadyumu’nda yapılacak. Stadyum 50 bin kişilik ve bu maçın bilet fiyatı 50 bin Kuzey Kore Won’u  yani yaklaşık 6 dolar olacak. Kuzey Koreli bir kaynak, 6 dolarlık biletin 10 kilogram pirinç alımına eşdeğer olduğunu söyledi.

Güney Kore FIFA sıralamasında, 37. sırada ve Kuzey Kore 113. sırada yer alıyor. H grubundaki iki ülke de ilk iki maçını kazandılar, Grupta 3. Güney Kore geçen Perşembe günü Sri Lanka’yı 8-0 yenerek evine gönderdi. Kuzey Kore’ de Eylül ayında her iki maçını de oynadı ve Lübnan’ı ve ardından Sri Lanka’yı 2-0 ve 1-0 mağlup etti.

Kuzey Kore’ye karşı 7 galibiyet, 8 beraberlik ve 1 Yenilgi

Güney Kore bugüne kadar Kuzey Kore’ye karşı yedi galibiyet, sekiz beraberlik ve bir mağlubiyeti var. Son yedi karşılaşmasının beşi berabere sonuçlandı. Güney Kore bu yedi maçta sadece üç gol attı ve Japonya’da düzenlenen 2017 Doğu Asya Futbol Federasyonu E-1 Futbol Şampiyonası’nda en son buluşmalarında 1-0 galibiyetle tamamlamıştı.

Sporla beraber iki ülke arasında diplomasi arayışı

Kuzey Kore, uzun zamandır rejimi ve halkını dünyayla entegre etmek ve diplomasi için bir araç olarak sporu kullanıyor. Diğer bir ifadeyle sporu diplomatik amaçlarla kullanmak, Kuzey Kore için yeni taktik veya kavram değil. Geriye dönük kısaca hatırlayacak olursak İlk olarak Kuzey Kore tarafından önerilen ve Güney Kore tarafındaki PyeongChang’da düzenlenen 2018 Kış Olimpiyat Oyunları‘ndaki iki Koreliler arasında görülen çok sayıda cana yakınlık ve samimiyet gösterilerine sahne olmuştu.

Kış Olimpiyatlarına Ortak Takım

Açılış Töreninde birleşik bir bayrak altına yürümüşlerdi ve iki ülke ortak bir kadın buz hokeyi takımı oluşturmuşlardı. Kış Olimpiyatları’ndan sonra Mayıs 2018’de, iki ülke Dünya Masa Tenisi Şampiyonasında yine ortak takım yarı finalde Japonya’yla oynamışlardı. Bu tür birlikteliğin devamı da gelmeye başladı. Kuzey ve Güney Kore, belirli yarışma kategorileri için 2022 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları’na ortak ekipler göndermeyi kabul etti. Son olarak Kuzey Kore 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için teklif verdi.

Bu Futbol karşılaşması, ​​iki Kore’nin barışması ve ilerde de birleşmesi için bir fırsat sağlayacak mı? Onu zaman gösterecek. Kuzey Kore, futbol dışındaki diğer sporlarla diplomatik adımlar attı. Rio de Janeiro’daki 2016 Yaz Olimpiyatları’nda Kuzey Koreli kadın jimnastikçi Hong Un-jong, Güney Koreli rakip Lee Eun-ju ile bir selfie çekip sosyal medyada paylaşması gündem olmuştu. Amerikan basketbol oyuncusu Dennis Rodman, Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaretle ilgili defalarca yazı yazdı.

Kuzey Kore, dış dünyaya bakan imajını geliştirmek ve güzel göstermede sporun öneminin farkında Çünkü dış dünyaya en iyi propaganda fırsatları, Kuzey Koreli sporcuların uluslararası kamuoyundaki performansına dayanıyor. Dışarıdaki fahri elçileri olan sporcular aracılığıyla ülkenin imajını gelişmesine büyük katkı sağlıyorlar.

Buna en iyi en güncel örnek verecek olursak; Han Kwang-song, yurtdışında top koşturan Kuzey Koreli oyuncu Han, geçtiğimiz günlerde Cagliari’den Juventus’a transfer olmuştu. Biraz eskiye gittiğimizde  Choe Song-hyok Kuzey Koreli oyuncu olarak bir İtalyan takımına imza atmıştı.

5 ülkede 15 Kuzey Koreli futbolcu

SoccerWay’e göre , şu anda yurtdışında sadece beş ülkede oynayan 15 Kuzey Koreli futbolcu var. Sadece 27 Kuzey Koreli futbolcu Kuzey Kore dışında oynamış. 16 farklı ülkede oynayan Kuzey koreli futbolcu varmış. Bu ülkeler Avusturya, Kamboçya, Çin, Danimarka, Almanya, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Moğolistan, Katar, Rusya , Sırbistan, İsviçre, Güney Kore ve Tayland. Fakat futbolun en iyi olduğu ülkelerde İngiltere, İspanya ya da Fransa liglerindeki tek bir Kuzey Koreli futbolcu olmaması futbolda pek de başarılı olmadıkları söylenebilir. Ya da ülkenin teknik imkan ve altyapısı olsa buralarda da adından söz ettirebilir.

Pek başarılı değil

Az önce de dediğimiz gibi Kuzey Kore futbolunda eksik olan bir unsur da başarı. Kuzey Koreli erkekler ulusal tarafı, 1958’den bu yana iki kez FIFA Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanmış.İlki, 1966 FIFA Dünya Kupasına katılmış. Daha sonra 2010’da tekrar turnuvaya hak kazanmış fakat, gruptaki tek bir maçı kazanamadı.

Gelelim bu yapılacak maça. Bu FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nden çok daha fazlası demek. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun bu maçı izleyeceği hatta 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma potansiyeli olup olmadığıyla alakalı Pyongyang stadyumuna ve başkentine not veya karar vereceği tarihi bir ziyarettir.

Kuzey Kore dış dünyaya açılabilir

Burada çıkacak olumlu bir kanaat Kuzey Kore 2023 yılında spor aracılığıyla Dünya’ya açılmış olacak. Hatta Güney Kore 2030 yılında yapılacak FIFA Dünya kupası final maçlarına Kuzey Kore’yle birlikte ev sahipliği yapmak için  Uluslararası Olimpiyat Komitesine başvuru yaptı ve BM’den bu konuda destek istedi.

Aslında maçın sonucunun pek bir önemi yok. 2 yıldır devam eden bir barış görüşmesi ve zaman zaman tıkanmalar oluyor. Tıkanmanın olduğu dönemlerde devreye Çin ve ABD özellikle Trump girdi. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in 2 yıldır uğraşıyor ve ama sonuç olarak elde pek birşey yok gibi. Bir arpa boyu yol gidilmemiş gibi görünüyor. Siyasetin başarısız olduğu yerde birleşmek ve birleştirmek için spor ve futbolun gücünü kullanılmak gerekiyor. Sporu diplomaside önemli bir fırsat ve etkili bir araç olarak kullanmakta fayda var.

Siz bu yazıyı okurken maç çoktan bitmiş, stadyumun ışıkları kapatılmış ve herkes evinde dönmüş olabilir. Skoru ne olursa olsun, bu tarihi andan geriye iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesine ve Kuzey Kore’nin aydınlanmasına katkısı olsun.