17 günlük 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları,  göz kamaştırıcı bir kapanış töreni ile sona erdi. Kore ‘nin geleceğine dair güzel bir vizyon ve barış mesajı sundu.

Kapanış törenine Başkan Moon Jae-in, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve Kuzey Kore’nin üst düzey yetkilisi Kim Yong-chol da katıldı. 9 Şubat’ta açılış töreninde iki Kore birlikte yürümüşlerdi, kapanış töreninde ayrı ayrı girdiler, ama daha sonra birlikte yürümek için bir araya geldi.

Kapanış programı iki saat sürdü. Programda Kore’ yi dünyaya tanıtan Kore müziği ve K-pop ön plana çıktı. Özellikle son zamanların en popüler erkek grubu EXO ve K-pop şarkıcısı CL’nin performansı takdir topladı. Ayrıca olimpiyat bayrağı 11 yaşındaki Güney Kore vokalisti Oh Yeon tarafından söylenen Olimpiyat Marşı ayarına indirildi ve 2022 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak Çin’in başkenti olan Pekin belediye başkanı Chen Jining’a teslim edildi. Ayrıca 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarının bir tanıtımı yapıldı. Töreninin son bölümünde ise ünlü DJ Raiden’in elektronik bir dans müziği partisi yer aldı.

Bu yılki Kış Olimpiyatları, 92 ülkeden 2.920 sporcunun katıldığı Kış Olimpiyat tarihinin en büyüğü oldu. Kuzey Kore’yle ortak takımlar çıkaran Kore, 15 spor dalında 144 atletle katıldı. Yarışmalarda  beş altın, sekiz gümüş ve dört bronz madalyayla toplamda 17 madalya kazanarak rekor bir başarı ile kapattı.

Kış olimpiyatlarında en fazla Norveç 14 altın, 14 gümüş ve 11 bronz madalyayla birinci, Almanya, 14 altın, 10 gümüş ve yedi bronz madalya ile ikinci, Kanada 11 madalyayla üçüncü oldu.

Başlangıçta  halkın ilgisi az bilet satışları azdı. Ayrıca 16-17 Şubat resmi Seollal bayram tatili olmasına rağmen olimpiyatların son günü itibarıyla 1.14 milyon izleyici olmuş. Bu aynı zamanda Kış Olimpiyat Oyunları tarihinde rekor izleyici sayısı olarak tarihe geçti. Ayrıca Kış Olimpiyatlarına Afrika kıtasından ilk defa katılım oldu. Afrika’yı Nijerya temsil etti.

Kış Olimpiyatları için ne kadar yatırım ve harcama olduğuna da bakacak olursak. Güney Kore ev sahibi olarak 14 trilyon Won (13 milyar dolar) yatırım yaptı ve yeni otoyollar, hızlı tren hatları ve stadyumlar inşa etti.

PyeongChang Olimpiyatlarının “Barış Olimpiyatları” olarak tanımlayabiliriz. İki Kore sporcuların açılış töreninde birlikte yürümeleri ve ortak takım olarak birlikte oynamaları. Oyuncularının birbirlerine sarılmaları ve ortak tezahüratları barış duygusuna işaret diyebiliriz. Siyasi bir mesele ve devletlerin dengelerine göre hareket edilecek olmasına rağmen, şahsen Kore’nin bundan sonraki uluslararası organizasyon ve  yarışmalara ortak takımla katılacağınız düşünüyorum. 2021 Asya Kış olimpiyatlarına katılacaklarını açıklaması 2022’deki   Tokyo ve Pekin Kış Olimpiyatları’nda da beraber yarışacağını ümit ediyoruz.

 

Diğer konuşulan konu ise Olimpiyat sonrası PyeongChang mekanlarının kullanımıyla alakalı. Devlet başkanı Moon, o mekanların kış sporları için bir eğitim üssü olacağını, Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı ve Gangwon Eyaleti ile istişarelerde bulunuyoruz” dedi.

Kore Çin’e yakın olduğu için kar yağışı olmayan ülkeler için güzel bir fırsat. 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için ülkeler yarış alanını, kamp veya eğitim amaçlı kullanabilir. Bunu federasyonlara önerebilir veya bunu yapmayı planlıyor da olabilirler. IOC’ye önerilerde de bulunabilir.

Başlıkta belirttiğimiz olimpiyatların barışa katkısı olup olmayacağını, basına yansıdığı kadar ve halkın yaklaşımına göre yorumlayacak olursak. Kuzey Koreli yetkili Kim Yong-chol’un Kuzey’in ABD’yle diyalog kurmaya istekli olduğunu söyledi. Böylelikle Kuzey Kore potansiyel bir diplomatik adım atmış oldu. Ancak herhangi bir ön koşul sunup sunmadığı belli değildi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Bay Kim’in kız kardeşi tarafından bizzat Pyongyang’daki ilk zirve toplantısını iletmesi ayrı bir hamle olarak yorumlanabilir. Devlet Başkanı Moon, da çok istekli ama Amerikalılarına ona bir şans verip vermeyeceğini zaman gösterecek. Kızını kapanış törenine göndermesi devlet politikası olarak yorumlanmamalı. Biraz da Güney Kore’nin ABD’yi ikna ikna etmesi gerekir.
Güney Kore kendi üzerine düşeni yaptı ve gerginlikleri azaltmak için elinden geleni yaptı. Kuzey Kore’de kendi imajını yumuşatmak ve uluslararası yaptırımları zayıflatmak istedi ve başarılı oldu. Bu iki taraflı yakınlaşma, tweet’ler, samimi fotoğraf ve paylaşımlar yarımadadaki gerginliği düşürdü.
Eğer ABD Güney Kore Devlet Başkanı Moon’a destek çıkmaz ve yalnız bırakırsa, Güney Kore Amerika yerine yeni müttefik aramaya başlar. Eğer kendi başına hareket etmek zorunda kalırsa da yeni müttefik olarak Çin’e yakınlaşması kaçınılmaz olabilir.
Olimpiyatlardan dolayı ve ertelenen Amerika-Güney Kore askeri tatbikatlarının 9-18 Mart tarihleri ​​arasında yapılması planlanıyor. Asıl o zaman belli olacak.Kuzey Kore de, nükleer deneme ve tatbikatlara devam ederse Başkan Moon’un barış barış için yaptığı  çabaları boşa çıkabilir. Dananın kuyruğu yakında kopar. Barış sürecinin uzun süreceği kanaati yaygın ama yine de bir şey söylemek için henüz erken.

Burada Türkiye’ye de bir paragraf ayıracak olursak; olimpiyatlara 8 sporcu ile katıldı. Kayakla atlama dalına katıldı ve 56. sırada yer aldı. Buz pateni buz dansında da finale kaldı fakat sporcular hiçbir dalda madalya kazanamadı.

2018 Kış Olimpiyatları bitti haftaya pazartesi yeni bir konu ve yeni bir yazıyla buluşmak üzere..