Yabancıların Seul ve Busan'ın Yen Başkanından Beklentileri

Kore’de dün ara yerel seçim vardı. Seçim sonuçlarına göre Seul Belediyesinin yeni Başkanı Oh Se-hoon ve Busan Belediyesinin yeni Başkanı Park Hyung-joon oldu. Yeni seçilen başkanlar haziran 2022’ye kadar yaklaşık bir yıl üç ay  görev yapmış olacak.

Belediye başkanlığı ara seçiminde Seul’deki yabancı sakinler de oylarını kullandı. Yeni belediye başkanından başkenti daha yabancı dostu bir şehir yapma konusunda çeşitli beklentileri paylaştılar.

Kalıcı oturma izni aldıktan sonra, ülkede üç yıldan daha uzun süredir bulunan yabancılara yerel seçimlerde oy kullanma hakkı veriliyor. Ulusal Seçim Komitesi’ne göre, Seul’de 38.126 yabancı uyruklu kişi bu seçimde oy kullanma hakkına sahipti. Yabancıların seçimi katılımı ne kadar oldu orası bilinmez ama bu şehirlerde yaşayan ve oy hakkı olan herkesin bazı beklentileri var.

Yabancı Sakinlerin Beklentileri Neler?

Kore’de yaşayan 44 yaşındaki Birleşik Krallıktan Paul Carver, “Yabancıları destekleyen programlara ayrılan şehir bütçesi son üç yılda azaldı. Bu nedenle bu düşüşün yeni belediye başkanı tarafından önlendiğini görmeyi umuyorum,” dedi. Paul Carver aynı zamanda, 2016-2019 yılları arasında başkentte yabancı sakinleri desteklemek için kurulan bir organizasyon olan Seul Global Center’ın başkanıydı.

40’lı yaşlarında Rusya vatandaşı olan Lee Yu-jin ise çocuklarını yetiştirmek için daha güvenli bir bölge umuyor. “Yeni belediye başkanının çok kültürlü geçmişe sahip öğrencilere karşı zorbalık ve ayrımcılık da dahil olmak üzere güçlendirilmiş disiplin önlemleri alacağını umuyorum. “dedi.

“Yalnızca çok kültürlü çocuklar için koruma istemiyorum, ancak genel olarak Seul’deki okul zorbalığı sorunları düzgün bir şekilde ele alınmıyor.” diye de ekledi.

Filipinlerden Marisa Bitas ise ” ‘Koreli vatandaşlarla aynı işi yapan göçmen işçiler daha az ücret alıyorlar ve genellikle eşitsiz bir ortamdan yakınıyorlar. Seul, şehir genelinde birçok çok kültürlü destek merkezi kurmuş olsa da, hala iyileştirilmesi gereken çok şey var.” dedi.

Singapurlu bir ofis çalışanı olan Dominic Phua, yeni belediye başkanının yabancı işçiler için son zamanlarda zorunlu olan COVID-19 testi emri gibi ayrımcı politikaları tekrar etmemekle birlikte, yabancılar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturma umudunu dile getirdi.

“COVID-19 salgını üzerinde hiçbir etkisi olmayan ve yalnızca yabancıların virüsü yayma ihtimalinin yüksek olduğu korkusunu yayan böyle bir politika, yeni belediye başkanının yönetiminde asla tekrarlanmamalıdır.” Dedi.

ABD’den Jennifer Flinn, “Yeni belediye başkanının tüm hizmetlerin eşit olmasını ve yabancı sakinler için erişilebilir olmasını istiyorum. Çünkü şu anda birçok şehir hizmetine erişmek çok zor olabilir.” Dedi.

Yabancı isimleri doğru bir şekilde tanımadan, kayıt prosedürlerini veya birden fazla uygulamanın yüklenmesini gerektiren şehrin web sayfalarını kullanmanın ne kadar sakıncalı olduğunu detaylandırdı.

Türk vatandaşı olarak biz de beklentimizi özetleyecek olursak; herkesi kapsayan, yabancıları ötekileştirmeyen, Seul ve Busan’daki öğrencilere ve düşük gelirli yabancılara kira yardımı, ev kiralarken başta verilen 20 aylık ortalama 20 bin dolarlık depozit parasında kolaylık sağlanması, seçim bildirileri ve cep telefonlarına gelen çeşitli duyuruların İngilizce olmasını, tarım veya inşaat gibi sektörlerde çalışanların yaşam koşullarının iyileştirilmesini, kore gazisi yakınlarının Seul veya Busan’a getirilip gezdirilmesine sponsor olmasını.. vb, sitiyoruz. Çok şey mi istedik?