Samsung, 5G Pazarında Liderliği Kaybediyor

Kore, 5G internet teknolojisine 2019 Nisanda geçmişti. Şu an,171,26 Mbps ortalama hız ile dünyanın en hızlı mobil indirme hızına sahip ikinci ülke. 5G teknolojisi, 4G teknolojisinden 20 kat daha hızlı veri sunuyor. Kore Bilim ve IT Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre ise Güney Kore’deki 5G ağ kullanıcı sayısı 930 bin artarak 11.9 milyona ulaştı.

Samsung, Liderliği Kaptırıyor

Bir yıl öncesine kadar, Samsung kısaca en yüksek  5G pazar payına sahipti, ancak bu yılın ilk çeyreğinde kayıplarda. Apple yüzde 30,2’lik paya sahip ve 40 milyon  5G telefon satmış. OPPO’nun 21,6 milyonun adet ve yüzde 12,7’lik bir pazar payına sahipken Samsung yalnızca 17 milyon 5G telefon satmış ve Xiaomi, 16,6 milyon  adet telefon satışı ile hızlı ona yetişiyor.

Neden Samsung’un 5G pazar payı düşüyor derseniz; Samsung’un küresel 5G telefon satışlarının yüzde 50’sini oluşturan Çin pazarında neredeyse tamamen yok olması. Başka ülkelerde satışı olsa da Çin pazarında adı geçmiyor.

Samsung adet sayısı olarak rakibi Apple’dan, daha fazla telefon satmasına rağmen, bu yılın ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon satışlarından elde edilen toplam geliri Apple’ın neredeyse yarısı kadar olmuş. Samsung, Apple’dan 17 milyon daha fazla telefon satmış ama karı rakibi kadar olmamış.

Apple  5g telefonlarda yüzde 42, Samsung yüzde 17,5, OPPO yüzde 8,25, Vivo yüzde 8 ve Xiaomi yüzde 7,6 kar payı almış. Samsung, ilk çeyrekte tahmini 77 milyon akıllı telefon satarken, Apple 60 milyon adet satmış. Samsung piyasayı fiyat kırarak aşağı çekip fazla satmaya odaklanırken Apple’ın kendini kasmamış, premium stratejisine bağlı kalmış.

6G İçin Kollar Sıvandı Ama Belirsiz

Kore, 6G için kolları sıvadık diye 2019 yılında hızlı giriş yaptılar ama devamı gelmedi. 6G’ye geçmek için daha 10 yıl gibi uzun bir süre var. 6G’nin henüz ne gibi artıları olacağı,  ne tür iyileştirmeler sunacağıysa  henüz bilinmemekte.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) geçen yıl 6G ile ilgili araştırma çalışmalarına başladı. Ardından da bir 6G araştırma takvimi oluşturdular. ITU, bu yılın ilk yarısında geleceğe yönelik bir teknoloji vizyonu önerisi sunmayı ve 2023’e kadar tamamlamayı planlıyor. 2019 ve 2020 yılında yapılan hamlelerin devamı gelmedi.

2019’da Samsung Electronics, Samsung Research bünyesinde gelecekteki telekomünikasyon teknolojisi için bir araştırma merkezi kurdu. LG Electronics ise, Ocak 2019’da ortak bir araştırma merkezi kurarak 6G teknolojisini geliştirmek için (KAIST) ile ortaklık kurmuştu. Ancak LG temmuz 2021 itibariyle LG akıllı telefon işinden çekildiğini duyurdu.

Geriye Samsung ve SK telekom kaldı. SK Kore’nin devlet Telekom şirketi. SKT,  akıllı telefon üreten değil, çip üreten Koreli bir şirket. Yeni teknoloji üzerinde ortak araştırma yapmak için Samsung, Nokia ve Ericsson ile el ele vereceğini söyledi.