Geçen yıl rekor düzeyde performans gösteren ramen endüstrisinin bu yıl düşüşe geçmesi beklenmekte. Kore’de ramen sektörünün “3 Büyükleri” olan Nongshim, Ottogi ve Samyang Foods’un bu yılın ilk çeyreğinde işletme karının bir yıl öncesine kıyasla %40’a kadar düşmesi beklenmekte. Ancak bu durum pandemi döneminin sürmesine ve ramene olan talebin sabit kalmasına rağmen oldukça farklı.

Nongshim’in işletme karı, 2019’un ilk çeyreğinde 31,6 milyar won’du. Geçen yılın ilk çeyreğinde 63,7 milyar won’a yükseldi. Aynı dönemde Ottogi’nin işletme karı 52,9 milyar won’dan 57.2 milyar won’a yükseldi. Son olarak da Samyang Foods’un ise 15.3 milyar won’dan 26.7 milyar won’a yükseldi.

O zamandan beri ramenlere olan talep istikrarlı bir şekilde devam etti ve ortalamanın üzerine çıktı. Sonuç olarak, “Üç Büyük” ramen şirketinin yıllık satışları ve işletme karı katlanarak arttı. Bu, her üç şirketin de şimdiye kadarki en yüksek performansı oldu. KORE MUTFAĞINDA PİRİNCİN TAHTI SALLANIYOR MU? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Ayrıca belirtmekte fayda var ki Kore’nin kazandığı Oscarlar ve ramene dizilerde sıkça yer verilmesi bu sektörün bu kadar büyümesinin en büyük etkenlerinden. Özellikle dizi izleyenler bileceklerdir ki, ne zaman dizilerde görsek canımız hep ramen çeker. Markette birlikte ramen yerken edilen muhabbetin tadı hep damağımızda kalmıştır. Durum böyle olunca, kore dizileriyle beraber ülkelerdeki tüketimi de bir hayli artmış oldu.

Bu Yıl İşler Değişti

Bunun nedeni, Covid-19 nedeniyle gıda stoklaması için ramen talebinin bir önceki yıl kadar iyi olmaması. İnsanlar eve kapandıkça evde yemek hazırlama, eve servis gibi durumlar çoğaldı. Neticede de bu durum ramen sektörünü kötü etkiledi.

Bu yıl, genel ramen tüketimi Covid-19 sonrası nedeniyle artıyor. Ancak artan harcamalar nedeniyle işletme karı, satış büyüme oranının çok altında.

Geçtiğimiz yıl buğday, soya ve hurma yağı gibi ramen için ihtiyaç duyulan ana bileşenlerin çoğunun fiyatları yükseldi ve birim üretim fiyatı arttı. Özellikle hurma yağının fiyatı bir yıl öncesine göre %82, buğday ununun fiyatı ise %40 arttı.

Covid-19 sonrasında dünya çapında başlıca tahıllara olan talep artmış olsa da  geçen yıldan bu yana Kuzey, Güney Amerika ve Avustralya gibi büyük tahıl alanlarında devam eden bozulma nedeniyle çoğu tahıl fiyatı, mahsulün durgun olması nedeniyle yükseldi. Bunun da ötesinde, nakliye maliyetleri yükseliyor ve tahıl fiyatlarının yükselmesini teşvik ediyor.

Hammadde fiyatı yükselirse, marj oranı ancak satış fiyatına yansıtılıp birlikte yükseltilirse korunabilir. Ancak ramen endüstrisi fiyatı kolayca yükseltemez. Sıradan insanları temsil eden bir gıda olan ramen özellikleri nedeniyle, tüketici fiyatlarını pervasızca yükselttikten sonra kamuoyunun akın edeceği endişesi var. Doğrudan sıradan insanlar için alışveriş sepeti fiyatları ile ilgili olduğu için, hükümet ramen fiyatlarının artırılması konusunda da hassas.

Sonunda, ramen endüstrisi artan hammadde fiyatlarını tüketiciye yansıtmadan maliyet yüküne kendi içinde katlandı. Bu yüzden de bu yıl Covid-19’a rağmen faaliyet karının büyüme hızı yavaşladı.