Kore’de Genç Erkek, Olgun Kadın Evliliği

Kore’nin demografik ve toplumsal yapısına yönelik haber ve analizlerle Kore’yi farklı yönleriyle size tanıtmaya devam ediyoruz. Kore’de evlilik, doğum oranlarındaki düşüşe yönelik toplumsal haberlerimize bir yenisini daha eklemiş oluyoruz.

Aktörlerle Başlayan Eğilim Topluma Yayılıyor

Kore’de son yıllarda evlenecek çiftler arasındaki yaş farkının çok olması ve erkeklerin kendinden çok büyük kadınlarla evlenmesi, evlilikte yaş sınırının değiştiği anlamına geliyor olabilir. Aktör Bae Yong-joon’un kendinden 11 yaş büyük erkek arkadaşı Ron ile evlenecek olması veya yine ünlü oyuncu Ham So-won ve şarkıcı Mina da çok daha genç erkekle evlenmesi Kore magazin gündemini oldukça meşgul etti. Etmeye de devam ediyor. Bizim magazin dünyasına göre bir nebze normal görünebilir bu durum. Ancak Koreli uzmanların yaptığı araştırmaya göre Kore toplumunda yaşlı kadının genç erkekle evlenmesine yönelik büyük bir eğilim söz konusu olmaya başlamış.

Müzik yönetmeni Lee Sa-kang ve Ünlü şarkıcı Ron ocak ayında evlenecek.

35.000 Kişi Kendinden Yaşlı Biriyle Evleniyor

Seul Ulusal Üniversitesi’nde (SNU) ekonomi profesörü olan Sung Nak-il’e göre;

“Yaşlı kadın-genç erkeklerin televizyondaki ünlü çiftlerden etkilendiği aşikar ama bunlar gerçek toplumun sadece küçük bir kesimini oluşturuyor.” diyor.

Fakat yapılan araştırmalara göre geçtiğimiz yıl Kore’de yaklaşık 34.800 olgun kadın ve/veya erkek, kendinden yaşça çok farklı biriyle evlenmiş durumda. Bu da ilk kez evlenen çiftlerin yüzde 16,9’una denk geliyor. Ki bu rakamlara göre korkulan ölçüde önemli bir eğilimin var olduğu aşikar…

Kore’de Kendinden Daha Yaşlı Biriyle Evlilik Neden Tercih Ediliyor?

SNU’da (Seoul National University) psikoloji profesörü Kwak Keum-joo’ya göre, en kayda değer faktörlerin başında, yeni evlenen çiftlerin çocuk sahibi olmak istememeleri… Profesörün Kwak Kore Times gazetesine verdiği demeçte,

“Günümüzde çok sayıda insanın çoğunlukla ekonomik nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmadığı ve erkeklerin bir kadının yaşını geçmişte olduğu kadar evlilikte problem olarak düşünmedikleri için olabilir.”

Evrimsel psikolojiye göre bir kaç önceki nesile kadar erkeklerin daha genç kadınları seçmelerinin en önemli faktörü kadının doğurganlığı, genç ve sağlıklı olmasıydı. Ancak günümüzde evli çiftlerin özellikle ekonomik faktörlerden çocuksuz bir evliliğe sahip olma düşüncesi gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

Şarkıcı Mina kendinden 17 yaş küçük olan Philip Ryu ile evlendi.

Kadınların Ekonomik Bağımsızlık Gücünün Artışı

Günümüzde artık kadınlar ekonomik olarak daha güçlü ve daha bağımsız. Dolayısıyla özgüvenleri de bir o kadar yüksek. Bununla birlikte Kore ekonomik ve teknolojik olarak her ne kadar ileriyse de toplumda kadın genelde 2. planda yer alıyor. aslında Asya kültürünün bir handikapı bu, benzer durum Japonya için de geçerli. Asya kültüründe de “Kadının Adı Yok!” maalesef. İşte bu durum özellikle son 30 yılda değişmeye başladı. Özellikle Kore’de bunu bir yansıması olarak da evlenen çiftlerin yaş aralığı artıyor. Kadınlar daha bağımsız hale geliyor, kendi alanlarında becerilerini geliştiriyorlar ve kariyerlerinde hızla yükseliyorlar. Elbette bu durum beraberinde evlenecekleri erkeğin servetine güvenmek zorunda kalmıyorlar. Ve tabi ki kocaları seçerken de çocuksuz yaş farkını en önemli koşul olarak görüyorlar.

Kore’de Kadınlar Daha Geç Evleniyor

“Kore’de kadınlar daha geç yaşta anne oluyor” yazımızda da anlattığımız gibi bu artık ciddi biçimde fark edilen bir sonuç. SNU’daki bir başka profesör olan Sung’a göre de kadının ekonomik gücünün artması yaşlı kadın-genç erkek çiftlerin artışına etkisi bir gerçek. Bununla birlikte kadınların ekonomideki aktif katılımı da onların geç evlenme sebeplerine sebep oluyor.

Sung, Kore Times gazetesine verdiği demeçte;

“Bu eğilim, kadınların algılarındaki bir değişiklikten ziyade kadınların evlilik yaşlarındaki bir değişime bağlanabilir.” dedi.

Kaldı ki yine bu konuyu da “Koreliler evliliğe neden soğuk bakıyor?” adlı yazımızda detaylıca işlemiştik…

Kore’de Genç Erkeklerle Evlilikte %30 Artış

Grafik, 2015’te eşlerin evlenme yaşı ile yaşlı kadın / genç erkek evliliklerini gösteriyor

Yandaki Grafik, 30’lu yaşların sonlarında veya 40’lı yaşların başında kadınların yüzde 30’unun genç erkeklerle evlenirken 2000’lerde  bu oran % 10’un daha da altında olduğunu göstermektedir.

Kore’de Erkeklerin Sayısında Azalma

Profesör Sung ‘a göre bu oranın artışında “mevcut” erkeklerin sayısının azalmasının da etkisi var. Başka bir deyişle, Kore’de evlenme sayısında ciddi bir düşüş var. Evlilik piyasasının demografik kısıtlamalarından dolayı (yani, sınırlı sayıda uygun erkek) yaşlı kadınların doğal olarak genç erkekleri seçmesi şeklinde de olabilir.

Kore’de Kadının Ticari Gücü

Son olarak Kore’de (ve aslında tüm dünyada) kadının ticari gücünün yükselişi de yadsınamaz bir gerçek. Kadınların ticaretteki gücü, evlilik konusunda söz sahibi olmalarına, bu sayede istedikleri yaşta ve statüde erkekle evlenmelerine olanak sağlamış oluyor…