Kore'de Pandemi Flört, Evlilik ve Doğum Oranlarını da Etkiliyor

Kore’de pandemi oranları diğer ülkelere göre az ama toplumsal hayata etkisi çok. Covid-19’un Kore’de flört, evlilik ve doğum oranlarına etkisini ele aldık.

Geçen hafta yapılan bir araştırmaya göre COVID-19’un flört, evlilik ve doğum üzerinde etkisi olduğu görüldü. Pandemi’nin neden olduğu sosyal uzaklaşma, insanların tanışmasını ve ilişki kurmasını engelledi. Böylece evlilik ve doğum oranları da düştü.

Araştırma, KDI Kamu Politikası ve Yönetimi Okulu’nda profesör olan Choi Seul-ki ve Kookmin Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Kye Bong-oh’un 25 ila 49 yaşları arasındaki 2.000 yetişkinle yapılan görüşmelere dayanıyor.

Covid, Romantizmi Öldürdü

Ankette bekar olan 602 yetişkinin %78,1’i geçen yıl şubat ayından bu yana herhangi bir randevuya çıkmamış. Ayrıca ankete katılanların %48,7’si pandemi öncesi döneme kıyasla birileriyle buluşma sıklığının çok düştüğünü söylemişi. Sadece %0,5’i bu durumun arttığını söylemiş.

Anketteki yaş grubuna göre, 25 ila 49 yaşları arasındaki bekarların yaklaşık yüzde 80’i geçen yılın Şubat ayından bu yana romantizm aramayı bırakmış. Bunların yaklaşık üçte biri ana neden olarak koronavirüsü göstermiş.

Yani durum Türkiye’den çok da farklı değil, zira hepimiz eve sıkışmış durumdayız. Ancak ölüm oranlarının doğum oranlarını geçtiği bir ülke olan Kore’nin bir de bu konuda Covid-19’dan darbe yiyor olması oldukça kötü bir durum. Nüfusun sürekli azalmasıyla ilgili daha önce yaptığımız habere buradan ulaşabilirsiniz.

Pandemi Evliliğe Bakış Değiştirdi

Çalışma ayrıca, pandemiden dolayı kadınların evliliğe bakış açılarını büyük ölçüde etkilediğini ortaya çıkarmış. Kadınların %20,7’si virüs salgını sonrasında evlenmeye daha isteksiz olduklarını söylemiş. Salgın sonrası evlenmeye daha istekli kadınların oranı ise %5,9.

Ancak kadınların arasında olan bu uçurum, erkekler arasında yok denecek kadar az.  Erkeklerinse %10,3’ü daha fazla evlenmek istediğini, %10,9’u da şu anda evlenmeye daha isteksiz olduğunu söylemiş.

Choi “Bunun sebebi pandemi sırasında kadınların iş bulmak için erkeklerden daha çok mücadele etmesi.” Dedi.

Covid Kore’nin demografik sorunlarını daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Çocuğu olmayan çiftlerin de çocuk planlarını pandemi nedeniyle ertelediği görüldü. Kadınların %42’si erkeklerinse %34,7’si önümüzdeki iki yıl içinde çocuk yapmayı planlamadıklarını söylemiş.

Türkiye’de de benzer bir durum olabilir ama güncel veri olduğu için değerli bulup sizlerle paylaşmış olduk.