Kore’deki öğrencilerin yaklaşık %90’ı üniversitelere ödedikleri harcın kısmen de olsa iadesini istiyor. Çünkü 2020’nin başından bu yana geçen üç yarıyılda olduğu gibi, ikinci dönem derslerinin çoğunlukla çevrimiçi olarak verilmesi muhtemel.

Öğrenciler kampüsleri ve sınıfları kullanmadığını söylüyor. Ayrıca online eğitimdeki verimin yüz yüze kıyasla oldukça düşük kaldığını da söylüyorlar. Bundan dolayı okulların öğrenim ücretinin tamamını tahsil etmesinin mantıksız olduğunu iddia ediyorlar.

Millî Eğitim Bakanlığı 24 Haziran’da okulların yüz yüze dersleri kademeli olarak genişleteceğini duyurdu. Genişleme, deney veya uygulama gerektiren ve az öğrencili derslerden başlayarak kademeli olarak başlayacaktı.

Bakanlık başlangıçta eylül ayının sonundan itibaren çevrimdışı derslerin genişletileceğini söylemişti. Ama dördüncü dalga başladı. Hükumetin tahminlerine göre nüfusun %70’inin en azından ilk doz COVID-19 aşısını almış olması bekleniyordu.

Bununla birlikte, bu dördüncü enfeksiyon dalgası sırasında virüs durumu daha ciddi hale geldi.  Bazı üniversiteler yüz yüze derslere dönüşü erteleme planlarını açıkladılar. Seul Üniversitesi geçen hafta, Eylül ayının sonuna kadar dersleri bir ay daha çevrimiçi tutacağını söyledi. Diğer taraftan Seul’deki diğer birçok okul, 4. Seviye sosyal mesafe önlemleri devam ettiği sürece çevrimiçi dersleri sürdüreceklerini açıkladı.

Bu planlar, çevrimiçi derslerin kalitesinden memnun olmayan ve okul olanaklarından mahrum bırakılan öğrencileri kızdırıyor. Doğal olarak da öğrenciler öğrenim ücreti iadesi talep ediyor.

Ülke çağında üniversite öğrencilerini bünyesinde barından Ulusal Üniversite Öğrenci Konseyi, temmuz ayında 2.484 öğrenci ile bir anket düzenledi. Bunların %89,3’ü üniversite harçlarının hepsinin veya bir kısmının en azından bir dönem için geri ödenmesi gerektiğini söylemiş.

Bu konuda eğitim bakanlığı, topu üniversitelere attı. Konuyu kendi aranızda halledin dedi. Ücret iadesi konusunun bakanlığın doğrudan müdahil olmasını gerektiren bir konu olmadığını belirtti.