Kore’de İstismar, Aldatma ve Zorbalık Durumları
- 08/12/2022
- 0
Kore’deki haber sitelerinde yer alan ve haber içeriğinde ”istismar, saldırı, aldatma, zorbalık ve gapjil” gibi kavramları yazdığımızda karşımıza çıkan bazı haberlerin başlıklarını sizler için derledik. İster magazin haberi isterseniz paparazi haberi sayın ama Kore’nin bu yönünü de bilin istedik.
- Öldürdükleri 15 aylık bebek kızlarını 3 yıl boyunca turşu/kimchi kabında saklayan çift tutuklandı. (6 Aralık 2022 tarihli YonhapNews)
- Ağustos ayında başkent Seul şehir merkezinde 3 yaşındaki kız çocuğunu terk eden bir kadın 4 bin dolar para cezasına çarptırıldı.
- Hava Kuvvetleri tuğgenerali, cinsel istismar davasını örtbas ettiği için rütbesi düşürüldü. Kore tarihinde 40 yıl sonra ilk kez tenzili rütbe olayı yaşanmış.
İsterseniz 5 yıl önce yapılan bir araştırma sonucuna göre durumu daha somut daha kapsamlı ve sayılarla izah edelim.
Koreli erkeklerin yarısından fazlası
Lina Korea tarafında yapılan bir araştırmaya göre, evli Koreli erkeklerin yarısından fazlasının hayatlarında en az bir kez evlilik dışı ilişki yaşadığını, yüzde 40’ının ise “seks satın almanın aldatma olmadığını” düşündüğünü gösterdi.
Araştırma Lina Korea ve yerel klinikler tarafından ortaklaşa ve 20 yaş ve üstü yaklaşık 1.100 Koreliyle yapılan ankete dayanıyor. Araştırma, ankete katılan erkeklerin yüzde 50,8’inin ve ankete katılan kadınların yüzde 9,3’ünün yasal eşlerini en az bir kez aldattığını ortaya koymuş.
Çalışma ayrıca, ankete katılan 50’li yaşlarındaki Koreli erkeklerin ortalama % 12,5 partnerle evlilik dışı ilişkileri olduğunu da ortaya çıkarmış. Aynı zamanda 50’li yaşlarındaki erkeklerin yüzde 53,7’si eşlerini aldattığını söylemiş. Ankete katılan 50’li yaşlarındaki kadınların yüzde 9,6’sı evliyken ilişki yaşadıklarını söylemiş.
Ücret Karşılığı İlişki Aldatma Sayılmaz
Ankete katılan erkeklerin yüzde 40,5’i ücret karşılığı ilişkiyi bir aldatma eylemi olarak görmediklerini söylerken, kadınların sadece yüzde 15,1’i aynı fikirdeymiş. Seks için para ödemeyi aldatma olarak görmeyen katılımcıların yüzde 43,3’ü en az bir kez evlilik dışı ilişki yaşamış.
Gelir düzeyiyle orantılı
Cinsiyete ek olarak gelir düzeyi de aldatma olasılığı üzerinde etkili olmuş. Hane geliri 5 milyon won (4.501 $) veya daha fazla olanların yüzde 34,1’i eşini aldatırken, hane geliri 3,5 milyon won (4.501 $) veya daha az olanların yüzde 25,4’ü evlilik dışı ilişkilere girmiş
Meslek açısından bakıldığında, eşini aldatanların en yüksek oranı yüzde 40,6 ile kendi işini yürüten serbest çalışanlar. İkinci en büyük grubu yüzde 39,3 ile ofis çalışanlarıyla eşini altma, ardından yüzde 33,8 ile çalıştırdığı işçileriyle eşini aldatma izlemiş.
Aldatma suç değil
Son olarak şunu da belirtelim Güney Kore Anayasa mahkemesi 2015 yılından itibaren evlilik dışı ilişkileri suç olmaktan, boşanmak için tek başına yeterli gerekçe olmaktan çıkardı. Kore yasalarına göre aldatma ve yasadışı ilişki sayılmıyor ve herhangi bir hapis cezası da verilmiyor.
İster magazin haberi isterseniz paparazi haberi sayın ama Kore’nin bu yönünü de bilin istedik.