Kore vatandaşlığına kabul edilen 5 yabancıdan en az biri Kore vatandaşı olmaktan memnun değilmiş, hatta pişmanmış sebebi ise ayrımcılığa maruz kalmak, dışlanmakmış.

Vatandaşlığa kabul edilen beş Koreliden birinden fazlası, doğdukları veya geldikleri yere göre dışlanma, Korece’yi bilse de akıcı şekilde Koreceyi konuşamadığı ve Koreliler gibi yaşamadıkları, yemedikleri içmedikleri için Kore pasaportu da alsa Koreli halın gözünde hep yabancı kalmış, dışlanmış ve her yerde ayrımcılığa maruz kalmışlar. Kore vatandaşı olmak için kendi doğduğunuz ülkenin vatandaşlığından çıkmanız gerekiyor, Kore çifte vatandaşlığı kabul etmiyor.

Rapor, Kore vatandaşlığına kabul edilmiş 5.000 vatandaş ve 20.000 yabancı uyruklu kişiyle yapılan bir ankete dayanıyor.Duyumlar ve kendi yabancı olma hisleriyle değil rakamlarla izah edecek olursak;  anket bu yıl 24 Mayıs – 7 Temmuz tarihleri ​​arasında gerçekleştirilmiş. Vatandaşlığa kabul edilen 5.000 Kore vatandaşının toplam yüzde 20,5’i, anket tarihinden itibaren bir önceki yıl boyunca ayrımcılığa uğradığını söylemiş.

Neden Koreliler Ayrımcılık Yapıyor?

Kore’de ayrımcılığa uğrama nedenlerinin yüzde 63,6’sını doğduğu ülkesi, yüzde 28’ini Korece bilmemek, yüzde 4,7’sini ten rengi ve dış görünüşü, yüzde 1,9’unu ekonomik durumu Koreliler aynı seviyede olmamak, yüzde 0,9’unu mesleğinden dolayı ayrımcılık ve yüzde 0,9’unu diğer nedenler oluşturmuş.

Bu arada rapor, 2017 ile Mayıs 2022 arasında burada vatandaşlık alan 15 yaş ve üstü vatandaşlığa kabul edilmiş Korelilerin sayısının 2021’e göre yüzde 5,7 artışla 52.000’ye yükselmiş. Yani 52 bin yabancı Kore vatandaşı olmuş.

Kore vatandaşlığına kabul edilen 52.000 kişiden 36.000’i ekonomik olarak aktif kabul ediliyor, yani ya çalışıyorlar ya da kendi işini yapıyor hayatında memnun.

10 Yabancıdan 9’u Kore’de yaşamaya Devam

Kore vatandaşı olmayıp yabancı olarak Kore’de kalıp çalışanlara da benzer soru sormuşlar.. Nasıl memnun musun hayatınızdan diye.

Yabancı işçilerin yaklaşık yüzde 51,1’i aylık 2 milyon won ile 3 milyon won (2.300 $) arasında bir ücret aldıklarını söylemiş. Yüzde 30,1’e ayda 3 milyon veya daha fazla ödeme yapılırken, yüzde 15’lik bir kesim 1 milyon ile 2 milyon won arasında ve geri kalan yüzde 3,8 ise 1 milyon won’un altında maaş alıyormuş.

Yabancıların yarısından fazlası geldikleri ülkelerine göre gelirlerinden memnun olduklarını ve 10 kişiden dokuzu Kore’de kalmaya ve para biriktirmeye devam etmek istediğini söylemiş.