Kore’de Doktor Açığı ve İlginç Tedavi Yöntemi İnsan Dışkısı
- 25/12/2022
- 0
Kore Sağlık ve Sosyal İşler Enstitüsü’nün (KIHASA) yakın tarihli araştırmasına göre, doktor arzı aynı kalırsa, yakın gelecekte Kore birkaç uzmanlık alanında doktor sıkıntısı ile karşı karşıya kalacak. 2030’da 14.334 daha fazla doktora ihtiyaç duyulacağını ve bunun 2035’te 27.232’ye çıkacağı öngörülüyor.
KIHASA, doktor arzının aynı kalması durumunda talebi karşılamak için tek bir doktorun iş yükünün yüzde 14,7 oranında artırılacağını açıkladı. Daha önce KIHASA, 2020’de yayınladığı araştırmasında tıp fakültelerinin 2027’den 2050’ye kadar her yıl ekstra 1.500 tıp öğrencisi alması gerektiğini belirtmişti. Normalde Kore’deki üniversitelerde her 3 bin tıp öğrencisi mezun oluyor.
Kore tıp fakültelerinin öğrenci kayıt kotası, tıbbi hizmetlerin “kalitesini” kontrol etmek için 2006’dan beri 3.058 olarak belirlendi. Her yıl ülke genelindeki 40 tıp fakültesinden en fazla 3.058 mezun tıp alanına yeni girebilmektedir. Kore Eğitim Bakanlığı üniversitelere seçme öğrenciler gelsin ve nitelik doktor yetişsin kontenjanı artırma veya yeni tıp fakültesi açma yoluna gitmiyor.
Hatta bir öneki hükümet, 2020 yılında tıp fakültelerine alınacak öğrenci sayısını 4.000’e çıkarmaya çalıştı, ancak tıp çevrelerinden gelen tepkiyle karşılaştı. Bazı doktor grupların greviyle karşılaştı. Hükümet teklifi geri çekti. Bu arada Kore’deki üniversitelerin tıp fakültesinde mezun olmayan yabancılar doktorluk yapamıyor. Sadece Koreli bir doktorun yanında asistan gibi çalışabilir, Ameliyatlarda sorumluluk ve yetki Koreli doktora ait oluyor.
Hazır konu doktorlar ve tedavi olmuşken Kore’yle ilgili ilginç tarihi bir araştırmayı da izah edelim.
Kore’de İlginç Tedavi Yöntemi: İnsan Dışkısından İçecek
İnsan dışkısı iyileştirir mi? Kore’nin tuhafınıza gidecek bir koca karı ilaçlarından bahsedelim.
Kore’nin tarihini ve kültürünü yakından takip edenler bilir. Kore’de alternatif tıp ve çeşitli bitkilerden yapılan ev ilaçları yaygın olarak kullanılıyor. Kışın nane, limon kabuğu, papatyalar, kaynatılan yerel bitkiler ve meyveler kullanılır. Biz de Ihlamur ve adaçayı grip ve öksürdüğümde kullanılır Korelilerde de erik çayı içmek kadar basit ve zararsız, ancak bazıları insan dışkısını şifa niyetine kaynatıp bitki çayı gibi içmesi alışık olmadığımız bir durum.
Kore’de insan dışkısının tedavi amaçlı kullanımı Joseon Hanedanlığı dönemine kadar uzanmaktadır.
Dönemin ünlü kraliyet doktoru Heo Jun, tıp kitabı Dongui Bogam’da ateşli hastaların tedavisinde etkili olduğu anlaşılan “Ya-in-geon-su” adlı bir ilaçtan bahsetmiştir. Bu ilacı hazırlamak için, kurumuş insan dışkısının öğütülerek ince toz haline getirilmesi ve sıcak suda kaynatılmasıyla elde ediliyor.
İnsan dışkısından yapılan sulu içecek, vücuttaki şişlik ve ateşlenmelerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmış. İnsan dışkı suyu içmenin bazı semptomlara yardımcı olduğuna inanılıyor.
Kulağa pek hoş ve inanılmaz gelse de, tedavi için dışkı kullanmak aslında günümüz tıbbında kullanılan geçerli bir tedavi yöntemiymiş ama öyle kaynat kafana dik iç türünden değil. Uzmanlara göre dışkı mikrobiyota nakli (FMT) veya dışkı tedavisi, dışkı bakterilerini ve diğer mikropları sağlıklı bir kişiden diğerine aktarma işlemidir.
Koreli uzmanlar uyarıyor. Dikkatlice kullanıldığında bile FMT’nin bariz enfeksiyon dahil yan etkileri vardır, ancak semptomları sulu ishal, mide bulantısı ve karın ağrısı ve ateşi içeren Clostridioides difficile enfeksiyonu için etkili bir tedavi olarak kabul edilir.
Kore Üniversitesi’nde dahiliye profesörü olan Lee Beom-jae, bazı ev ilaçlarının gerçekten yardımcı olabileceğini, ancak kanıtlanmamış tedavi yöntemleri oldukları için riskler taşıdıklarını söyledi.
Lee, “Geçmişte insanlar dışkı suyunun mide ağrılarını tedavi ettiğini söylerdi, ki bunun tamamen yanlış olmadığı ortaya çıktı. Ama bunların hepsi geçmişte kaldı. Belki bölgenizde herhangi bir hastane yoksa ve acilen (ilaç) ihtiyacınız varsa ev ilaçlarına güvenebilirsiniz, ancak bu Güney Kore gibi ülkeler için geçerli değil.”
Umarız birşey yer içerken okumamışsınızdır bu yazımızı.