Pazartesi Kuzey Kore’den gelen 5 tane insansız hava aracı dron IHA’lar Seul’a kadar geliyor, keşif yapıyor, güneyin savunma sistemleri tarafından düşürülemiyor.

İHA’ların Gimpo, Ganghwa Adası ve Paju üzerinde uçarken tespit edilmesi, JCS’nin talebi üzerine İncheon ve Gimpo hava alanlarındaki sivil uçuşlar bir saat geçici olarak askıya alınıyor.

Bu, Kuzey Kore insansız hava araçlarını ilk kez kullandığı 2017 yılından sonra Güney Kore hava sahasına ikinci kez girdiğini gösteriyor. Ama daha öncekinde sınıra yakın yerde tesbit edilmiş. Şimdi ise başkent Seul’a kadar gelmiş.

Kore Genelkurmay Başkanlarına göre, her biri 2 m’den daha kısa olan beş İHA sabah 10:25 civarında Gimpo yakınlarındaki sınırı geçti ve saat 15:30’a kadar Gimpo çevresinde uçmaya devam etti. Hatta bir Güney Koreli saldırı helikopteri onlara 20 mm’lik yaklaşık 100 mermi ateşledi ancak ıskaladı ve vuramadı. Seul’e  kadar gelen İHA insansız hava aracı sınırı geçerek Kuzey’e geri döndü ancak diğer dördü Ganghwa Adası civarında radardan kayboldu denildi.
Bazı güneyli uzmanların tahminine göre, Kuzey Kore’nin çoğu ucuz, düşük teknolojili modeller olmak üzere 1.000 kadar insansız hava aracına sahip olduğuna inanılıyor. Çinli kaynaklara göre de 2 binden fazla ve öyle düşük teknolojide değil. 
Tartışma asıl bundan sonra başladı. Güney Kore’nin savunma sistemi neden bunları önceden fark etmedi ve neden ıskaladı ve elinden kaçırdı. Askeri yetkiliye göre biz füzelere odaklandık küçük şeylere göre hazırlıklı değildik, sivillere zarar gelmesin diye imha etmede tereddüt yaşadık mealinde bir özür açıklaması geldi.
Tesadüfün bu kadarı aynı gün Güney Kore’nin KA-1 hafif taarruz uçağı kuzeydoğu kasabasında bir tarlaya düştü ve askeri mürettebat hafif yaralandı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey’in İHA’larını engellemede başarısız olmasının ardından ülke ordusunu İHA tarzı saldırılara karşı savunma hazırlıklarının askeri alanda yetersiz olduğunu ve bunun sorumlusunun bütçe kesintileri olabileceğini söyledi. İnsansız hava araçlarına karşı savunma eğitiminin 2017’den beri düzgün bir şekilde yapılmadığını, bunun eğitimine ağırlık verilmeli, IHA savunma alanıyla alakalı bir askeri birlik kurmalı ve bunun için de daha fazla bütçe ayırmalıyız dedi.
Güney Kore’nin 2023 için kesinleşmiş savunma bütçesinin yıllık yüzde 4,4 artışla yaklaşık 57,1 trilyon won’a (42,3 milyar $) ulaştığını söyledi. Yerli bir üç eksenli savunma sistemi kurmak için yapılan harcamalar yüzde 10,2 artarak yaklaşık 5,3 trilyon wona ulaştı. Tam da 2023 yılı savunma bakanlığının bütçe görüşmelerinin mecliste onaylandığı günlere bu olayın denk gelmesi tesadüf mü bilemedik.
Sonuç olarak; hem İHA’ları hem düşen uçağı birlikte yorumlarsak; 2023’te en çok Kore konuşulur diye bir tahminde bulunsak. Kore yarımadasında suları birileri ısıtıyor, birileri ocağın üstündeki kazanın altına odunları sürmeye devam ediyor. Kazandaki su ısınır, kaynar taşar mı? yoksa kazanı biri devirir, ortalığı ateşe mi verir? Bunu 2023 söyleyecek.