Kore cumhurbaşkanlığı sekreterliğine 25 yaşında toy birinin atanması Kore’de adalet ve bir anda  görevde yükselme sorunlarını gündeme getiriyor.

Dünkü Çaylaklar Üst Düzey Göreve

Geçtiğimiz günlerde Mavi Saray 25 yaşındaki bir kişiyi başkanlık sekreteri olarak atadı. Bu da politikacılar ve vatandaşlar arasında “adaletsizlik” çağrılarını yarattı. Cumhurbaşkanlığı makamı, siyasi çaylakları üst düzey pozisyona atayarak gençlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çabalarını göstermeye çalışıyor. Birçok vatandaş -özellikle gençler- çoğunluk için zor olduğu gerçeğinin ortasında atamayı “haksız” olarak görüyor. Sebebiyse Koreli gençlerin yıllarca süren mücadeleye rağmen kolayca iş bulamaması.

Ayrıca Lee Jun-seok, gençlikle ilgili konularda başı çeken muhafazakar ana muhalefet Halkın Gücü Partisi’nin yeni lideri olarak seçilmişti. Yapılan bu atamanın buna karşılık olarak geldiğine de yaygın olarak inanılıyor.

Üniversite okurken en yüksek maaş

Park, liberal iktidardaki Kore Demokratik Partisi’nin (DPK) genç üyeleri temsil eden sözcülerinden biriydi. Ayrıca geçtiğimiz ağustosta, o zamanki parti başkanı Lee Nak-yon tarafından partinin Yüksek Konseyi üyeliğine seçildi. Park, hala Kore Üniversitesinde okuyor. Ancak yakın zamanda üniversiteden izin alma talebinde bulunmayı planlıyor.

Park, en üst seviye devlet memurlarına eşdeğer bir maaş ve bunun yanında da ikramiyeler alacak.

Başkanlık sözcüsü Park Kyung-mee, Park’ın Yüksek Kurulda görev yaptığı sırada fikirleri diğer parti üyeleriyle çatışsa bile, önemli sosyal konularda görüşlerini açıkça dile getirdiğini söyledi. Sözcü, “Çeşitli sesleri dinleyerek bir denge kurma yeteneği gösterdi.” dedi.

Tepkiler Büyük

PPP milletvekillerinin yardımcılarından oluşan bir konsey, bu konuyla ilgili salı günü bir bildiri yayınladı. Böyle bir atamanın gençlerin desteğini değil, sadece öfkelerini alacağını, birçok üniversite mezununun ve hatta yüksek lisans veya doktora derecesine sahip kişilerin kolayca iş bulamadığı bir durumun ortasında yapılan atamanın doğru olmadığı söylendi.

Bildiride “Sıradan gençler, yıllarca çok çalışıp devlet memurluğu sınavını geçtiğinde beşinci kademe kamu görevlisi olabiliyorlar. 30 yıl çalışsalar bile çok az bir kısmı ikinci kademe statüye ulaşabiliyor.” Dendi. Kore’de kamu görevlileri dokuz kademeye ayrılıyor ve en yükseği birinci kademe oluyor. Dolayısıyla bu bildiride adaletsizliğe vurgu yapılıyor. Zira belirtildiği gibi, oldukça donanımlı olduğu halde devlette iş bulamayan gençler varken daha mezun olmamış bir siyasi parti üyesinin atanmış olması çoğu kişiye ters gelmiş durumda.

Haksızlık

Gençler de bu durumun haksızlık olduğunu düşünüyor. Başkalarının 20-30 yılda gelebileceği bir yere böylece gelebilmesinin haksızlık olduğu dile getiriliyor. Ancak bir kısmıysa Moon Jae-in’in görev bitimine bir yıldan daha az kaldığı için bunun problem olmayacağını düşünmekte.