Korean Air, Asiana ile Birleşmeyi 2024’e Erteledi

Korean Air, Asiana ile birleşmeyi 2024 yılına erteledi. Sebepleri; 7 ülkenin henüz onaylamaması, Covid-19 seyahat kısıtlaması ve tekelleşme. Korean Air, dünyanın en büyük 7. Havayolu olma hedefi 2024 yılına kaldı. Korean Air’de evdeki hesap pazara uymadı gibi.

Korean Air, haziran ayı sonlarında Asiana Havayollarından %63,7’lik hisse alabilmek için 1.5 trilyon won vermişti. Bu hareketle birleşme sürecini gelecek yıl tamamlamayı planladı.

Neden Gecikme Yaşanıyor?

Bir yıldır devam eden Covid-19 tüm dünyadaki havacılık ve turizm sektörünü perişan etti. Seyahat şirketleri tek tek kapandı. Gecikmenin asıl nedeni olmasa da etkili nedenlerinden biri.  Uzmanlar gecikmenin Asiana’nın hizmet verdiği ülkelerdeki sekiz antitröst otoriteden onay almak için çabalarken kaynaklandığını söylüyor. Belgeler ocak ayında sunulmasına karşın, şimdiye kadar yalnızca Türkiye anlaşmayı onaylarken (önceki haberimizi tıklayarak okuyabilirsiniz) ; Kore, ABD, Çin, Japonya, Vietnam, Tayvan ve Tayland ise henüz onay vermedi.

Birleşmenin gerçekleşmesi için ev sahibi ülke dışında en az dört onay gerekli. Korean Air onay alamazsa, anlaşmayı onaylamayan ülkelerde faaliyet göstermesi yasaklanabilir. Bu birleşme dünyanın en büyük yedinci havayolunu oluşturacak ve zaten doymuş bir pazarda rekabeti daha da artıracak. Bu yüzden büyük havayolları ve taşıyıcılar Korean Air anlaşmasına karşı ihtiyatlı davranıyor.

Her Ülkenin Şartı Ayrı

Kore ve ABD, her iki ülkeden havayollarının kullanacak uçuşların, rotaların ve uçak türlerinin sıklığını seçmesine izin veren “Açık Semalar Anlaşması” ile bağlı. Ancak Asiana Airlines, Star Alliance bünyesinde United Airlines (UA) ile Incheon-San Francisco rotasını ortaklaşa işlettiği ve New York, Los Angeles, Seattle rotalarında kod paylaşımı yaptığı için birçok ABD rotasının kaçınılmaz değişikliklere uğraması bekleniyor.

Bir endüstri yetkilisi “Şu anda, Korean Air ve Asiana’nın aynı destinasyonda işlettiği rotaların çoğu, yalnızca 10 dakika aralıklarla bazı kalkışlarla yakın mesafede bulunuyor. Birleşme gerçekleştiğinde, kârlılığı daha iyi hale getirmek ve müşterilere daha iyi hizmet sağlamak için büyük olasılıkla zaman aralıkları daha da değiştirilecek.” Dedi.

Ancak Japonya, Çin ve Avrupa ülkeleri gibi Kore ile Açık Semalar Antlaşması’nı imzalamamış ülkeler var. İlgili ülkeler, yerel havayollarını daha iyi korumak için büyük olasılıkla birleşmeye karşı ek önlemler talep edecekler. Bazı endüstri uzmanları, ülkelerin Korean Air’a entegre olduktan sonra Asiana Havayolları’nın zaman aralıklarını geçersiz kılabileceğine inanıyor.