Güney Kore Üniversiteleri Pandemide Can Çekişiyor
- 18/01/2021
- 1
Güney Kore üniversiteleri özelikle pandemi döneminde zor zamanlardan geçiyor. Hatta öyle ki Covid-19 kaynaklı bu zorlu süreci atlatamayıp kapanacak olan çok üniversite var. Özellikle hükümet desteğine ihtiyaç tam da bu dönemde büyük önem kazanıyor.
Seul gibi büyük kentlerden ziyade daha küçük şehirlerde ya da nüfusun az olduğu bölgelerde bulunan üniversiteler pandemiden daha çok etkilenmiş durumda. İstatistikler incelendiğinde 18-21 yaşları arasındaki Korelilerin sayısının 2020’de 2,36 milyondan 2040’a kadar 1,19 milyona düşeceği tahmin ediliyor. Hali hazırda lise mezunlarının sayısı, yerel kolejlerin 495.200 öğrenciden yaklaşık 16.000 daha az.
Devlet üniversitelerinin aldığı destekten yoksun olan özel üniversitelerin az öğrenci nedeniyle düşen kampüs gelirleri de cabası. Uzmanlar, hükümetin, özel üniversitelerin kapanmasının ardından ekonomik aksaklıklara ve işsizliğe yanıt vermek için bir güvenlik ağı oluştururken, mücadele eden kurumları mali olarak desteklemek için adım atması gerektiğine inanıyor.
Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, Kore’deki dört yıllık özel kolejler, 2016’da kaydedilen 13,8 milyar wonluk ilk kayba kıyasla büyük bir artışla 2018’de toplam 267.6 milyar won net zarar etmiş durumda. Diğer yandan nüfusun artma hızının düşmesi, hatta azalması konunun önemli bir etkeni.
En Büyük Etken Nüfus Düşüşü
Bu sebeple özellikle üniversite çağındaki nüfusun önümüzdeki on yıllarda büyük ölçüde düşeceği ve halihazırda mücadele eden özel kurumların alt sınırlarına zarar vereceği için geleceğin yüksek öğrenim için daha da zor olduğu görülüyor.
Bu durumun etkileri de ne yazık ki eşit olarak dağılmıyor. Yakın zamanda yapılan bir eğitim sektörü analizi, başkent bölgesi dışındaki, çoğu özel ve ülke sıralamasında daha düşük olan 124 üniversiteden 71’inin önümüzdeki okul yılı için kabul kotalarını dolduramayacağını gösterdi.
Daha da kötüsü, üniversiteden umutlanan birçok kişi de bundan dolaylı olarak etkilenecek. Üniversitenin istikrarlı işler bulmalarına yardımcı olmayacağına inandıkları için artık bu okulları seçmeyecekler. Bu sebeple bu üniversiteler hızla öğrenci kaybetmeye devam edecek.
19 yaşındaki Chang Min-ki, üniversiteden mezun olduktan sonra iki kez üniversite girmiş. “Hiçliğin ortasında özel bir koleje gitmek tek seçeneğimse üniversiteye gitmemeyi tercih ederim” diyor.
Chang, Aralık ayındaki son üniversite sınavında da pek iyi sonuç alamamış. Bu yüzden üçüncü defa sınava girmeyi planlıyor. Zira aldığı puanlar Seul’de bir üniversiteye girmesi için yeterli değil. (Ne kadar tanıdık geliyor değil mi?)
“Seul’u terk etmek ölüm cezası gibi… Seul’den ayrıldığınızda iş için buraya geri dönemezsiniz. “
Uzmanlar, Seul dışındaki kolejlerin Chang’s gibi öğrencilerin düşünceleri nedeniyle zarar görecek. Yine bu durum da üniversiteler için kötüye gidişi hızlandıracak.
Önemli bir enstitünün CEO’su “Son zamanlarda, başkent bölgesi dışındaki prestijli devlet kolejlerine kabul edilen öğrencilerin Seul’de orta ila düşük dereceli okullara girmekte ısrar etme eğilimi var.” dedi.
2018’de, öğrenci harcı Kore’deki özel üniversitelerin toplam gelirinin yüzde 53,9’unu oluşturuyordu ve ana gelir kaynaklarıydı. Özel üniversiteler için devlet destek fonlarının yüzde 50’ye yakını ilk 10 özel kuruma gitti.
Nüfus düşüşü halihazırda devam ederken, diğer özel kolejler için öğrenim gelirinin azalması kaçınılmazdır. Bu da binlerce üniversite çalışanı için iş kayıplarına, öğrenciler için eğitim kayıplarına ve üniversite mahallelerinde ekonomik kayıplara neden olabilir.
Bir çok konuda pozitif anlamda lider konumunda olan Güney Kore gibi bir ülke için gerçekten korkutucu sonuçlar…
One thought on “Güney Kore Üniversiteleri Pandemide Can Çekişiyor”