Kore covid-19 aşıları hazır

Kore yapımı COVID-19 aşısı pazara sunulmaya hazır. Güney Kore’de üretilen Covid-19 aşıları acil kullanım olnayına sunulmaya başlandı. Koreli şirketler Covid-19 için üretilen aşıları piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Koreli Celltrion şirketi geçtiğimiz Perşembe günü kendi ilacı olan Nafamostat’ın klinik faz 2 denemesinden umut verici sonuçlar sundu.

Rusya’da 36’sı yüksek riskli hasta olmak üzere 100’den fazla kişi üzerinde test edilen Nafamostat, yüzde 61,1 klinik iyileşme gösterdi. İyileşme süresini ortalama 14 günden 10 güne indirdi. Chong Kun Dang, Nafamostat’ın ağır hasta hastaların ölümünü önleyebileceğini öne sürüyor.

Şirket, Ocak ayı içinde 3. aşama denemelerine ve acil durum kullanım onayına geçmek için izin başvurusunda bulunacak. Ayrıca, yurtdışında acil kullanım yetkilendirmesi için de denemelerin süreceğini bildirdi.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi Perşembe günü, 35 tıp enstitüsü ve 75 araştırmacının klinik test amacıyla ilaca erişim talebinde bulundu. Bu sebeple bakanlık ilacın incelemesini bitirmeden önce ilacın ön kullanımına izin vereceğini söyledi.

Covid-19 Aşısı Piyasaya Çıkıyor

Celltrion’un verilerini daha büyük bir faz 3 klinik çalışma yoluyla desteklemesi gerekiyor. Zira İngiltere ve Güney Afrika’daki değişim yaşamış virüslere karşı koyabileceğini kanıtlaması gerekiyor.

Regdanvimab, katılan 327 test deneğinin yüzde 54’ünde hafif ila orta şiddette vakaları olan hastaların daha ciddi bir aşamaya ilerlemesini engelleyebildi. Test edilenler arasında, 50 yaşın üzerindeki denekler yüzde 68’lik bir klinik iyileşme oranı yaşadı.

Covid-19 aşısı, ortalama iyileşme süresini üç gün kısaltarak 8.8 günden 5.4 güne indirdi. Celltrion’a göre, 50 yaşın üzerindekiler Regdanvimab ile tedaviyi almayanlara göre altı gün daha hızlı iyileşti.

Bir antikor tedavisi olarak Celltrion’un Regdanvimab’ı, hafif ila orta dereceli semptomlar için karşı önlem olarak kullanmayı planlıyor. Zira ilacın etkililiğinin ön koşulu, her hastalıkta olduğu gibi enfeksiyonun erken teşhisine bağlı…

Şu anda, dünya genelinde yalnızca Eli Lilly ve Regeneron, antikor tedavileri için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin acil kullanım onayına sahip.

ABD Başkanı Donald Trump’a Ekim ayında enfekte olduğu sırada verilen ilaç olan Regeneron’un Casirivimab’ı, 21 Kasım’da FDA acil kullanım izni alan aşılardan bir tanesi.

Eli Lilly’nin Bamlanivimab’ı, Koreli Samsung Biologics tarafından üretilen kontratla, FDA’nın 9 Kasım’da acil kullanım yetkisi aldı.

Diğer yandan Kore’de özellikle, yalnızca Gilead Sciences’ın antiviral tedavisi Remdesivir, COVID-19 için acil kullanım onayına sahip.

Celltrion, 29 Aralık’ta Kore’de acil Regdanvimab kullanımı için başvurdu ve şimdi 40 günlük bir incelemenin sonuçlarını bekliyor.

Şirket, Avrupa İlaç Ajansı ve ABD FDA ile benzer uygulamalara hazırlanıyor.

Ancak ilacın nihai onayı almak ve ticarileştirmek için daha çok çalışması gerekli. Bu sebeple büyük klinik faz 3 çalışmalarından elde edilen başka bulguları sunması gerekecektir.

GC Pharma

GC Pharma yakında, kan plazmasından türetilen COVID-19 tedavisi GC5131A’nın acil kullanımı için Koreli yetkililere başvuracak.

GC Pharma, 60 kişiyi hedefleyen bir faz 2 klinik denemesini tamamladı ve şu anda verileri analiz ediyor. Bir şirket yetkilisi, The Korea Herald’a, başvurunun Mart ayından önce gerçekleştirileceğini söyledi. Şirket hafif ve orta dereceli vakalar için tasarlanmış Celltrion’u kullanacak.

Daewoong Pharmaceuticals ve Chong Kun Dang, antiviral molekülleri yeniden tasarlıyor. Her iki tedavi de tablet biçiminde aşı yerine ağızdan tatbik yöntemini kullanacaklar.

Daewoong’un camostat tedavisi kısa süre önce remdesivir ile kombinasyon halinde bir faz 3 klinik denemesini başlattı ve Aralık son tarihi olan 1.072 ciddi evde hastayı hedef aldı.

Bununla birlikte Daewoong, öngörülebilir gelecekte hafif ve orta dereceli vakalar için kamostat için acil kullanım yetkisi başvurusunda bulunmayı bekliyor. Şirketin CEO’su Jeon Seng-ho, kamostatın Ocak ayında hafif COVID-19 vakaları için bir tedavi olarak piyasaya gireceğini öngörmüştü.