Güney Kore Kuzey Kore aşı yardımı

Güney Kore, Kuzey Kore aşı yardımı konusunda oldukça istekli görünüyor. Güney Kore hükümeti, Kore arası ilişkileri tekrar rayına oturtma çabalarının bir parçası olarak Kuzey Kore’ye koronavirüs aşıları sağlamak istiyor.

Amerika ile Kuzey Kore arasındaki Hanoi zirvesinden bir sonuç çıkmamıştı. Dolayısıyla Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki sıcak görüşmeler bıçak gibi kesildi.  Moon Jae-in yönetimi, bu durumu aşmak için aşı yardımını kullanmak istiyor. YAni Güney Kore, Kuzey Kore’ye bir kez daha barış dalını uzatıyor.

Aşı yardımı önerisi Başbakan Chung Sye-kyun’dan geldi. Güney Kore hükümeti, Eylül ayına kadar nüfusun yüzde 70’ini aşılamayı hedefliyor. Bu aşılamalar sayesinde de yüksek oranda bağışıklık elde etmiş olacaklar. Sonrasında aşı temin etmekte güçlük çeken Kuzey Kore veya diğer ülkelerle ellerindeki aşıyı paylaşabileceklerini açıkladı. Bununla birlikte bunun sadece açı kbir teklif olduğunu, Kuzey Kore ile henüz resmi bir görüşme gerçekleşmediğini de sözlerine ekledi.

Aslında başbakan Chung’dan çok daha önce Kore Birleşme Bakanı Lee In-young geçtiğimiz Kasım ayında Kuzey Kore’ye COVID-19 aşıları ve tedavileri sağlamayı teklif etmişti. Hatta bir açıklamasında;

“Güney Kore, koronavirüs aşılarını, ülke kendi tedariklerinde yetersiz kalsa bile Kuzey Kore ile paylaşmalıdır…”

dedi.

Başkanla birlikte Kore birleşme bakanı Lee, Güney Kore’yi COVID-19’a karşı çok daha güvenli hale getireceğini söyleyerek aşı yardımı çağrısını yineledi. Ancak hükümetin şimdiye kadarki resmi tutumunda herhangi bir değişiklik de yok. Zira diplomatik gözlemcilere göre aşı teklifi, şu anki yönetimin yıpranmış bağları normalleştirme çabasından başka bir şey değil. Aynı zamanda Cumhurbaşkanının Kore Yarımadası barış sürecini yeniden canlandırma yönündeki son çabası olarak da görülüyor.

Ancak Güney Kore Kuzey Kore aşı yardım talebi çağrılarına, Kuzey’in ketum duruşu ve yanıt vermemesi nedeniyle pek mümkün görünmüyor. Öncelikle Kuzey Kore virüs sebeiyle erkenden sınırlarını kapatmıştı. Akabinde sıfır koronavirüs vakasına sahip olduğunu iddia etmişti. Bu sebeple yardım çağrılarına cevap vermesi pek mümkün görünmüyor.

Aslında Kuzey’in, Güney Kore’nin önerilerini görmezden gelirken, uluslararası bir aşı ittifakı olan Gavi’den bir aşı tedarikini güvence altına almak için bir başvuru gönderdiği bildirildi.

Buna ek olarak, Kuzey Kore rejimi son parti kongresinde Güney Kore hükümetini suçlar bir tavır içindeydi. Güney Kore’yi anti-salgın ve insani yardım işbirliği ve bireysel turizm gibi “önemsiz konuları” gündeme getirmekle eleştirdi. Dolayısıyla bir anlamda Güney Kore’nin teklifini reddetmiş oluyordu.

Ayrıca, Çin devleti destekli aşı geliştiren firma, Güney Kore’nin bu “sempatik” girişimini engellemek için uzey Kore’ye çok daha cazip teklifler sunabilir. Bakalım Kuzey Kore, Güney Kore’nin uzattığı barış dalına tenezzül edecek mi?