Asyalı Ünlüler Neden Genç Yaşta İntihar Ediyor?
- 08/10/2020
- 0
Asya’da intihar… Güney Kore başta olmak üzere birçok ünlü Asyalının tercih ettiği bir son olabiliyor. Bu sebeple Kore’deki intihar haberleri, kavramsal nedenlerini, gelişmeleri, güncel istatistik bilgileri siz okuyucularımızla paylaşmayı bir görev bildik. Bazen intihar haberlerinin sıklığından dem vuran okuyucularımız da oldu ama yetkililer tarafından gündemdeki yerini koruması, problemin kaynağına inilmesi, Kore’nin böyle bir yönünün de olduğunun bilinmesini istedik.
Asya’da İntihar Haberlerinin Basında Yer Almasına Müsaade Yok!
2016 yılına kadar hükümetlerin intihar haberleri basında yer alırsa; aklından geçirmeyenin bile intihar etmeyi düşünmeye başlar düşüncesiyle mümkün mertebe basında haberini bile yapmadı. 2016 yılına kadar sümen altı edilen intihar gündemine Moon Jae-in hükümeti intihar haberlerinin yapılmasına izin vererek, halktan gizlemeden, problemin kaynağına inerek ve bu işin uzmanları ile görüşerek intiharın önüne geçmek için neler yapabilirizi konuşmaya başladı.
Hükümetlerin Asya’da intihar ile mücadele kapsamında yürüttüğü projeler kısa vadede intihar oranlarını azaltmıyor. Ancak uzun vadede etkili olacağı düşünülüyor. Bu yazıda sadece Kore’yi değil, Uzakdoğu ve diğer Asya ülkelerindeki intihar eden ünlülerle bağlantılı ele almaya çalıştık. Haberleri araştırma yapınca da son bir yılda bir hayli Asyalı oyuncu genç yaşta hayatına intiharla son vermiş.
Asya’da intihar Eden Ünlüler Neden Genç Yaşta İntihar Ediyor?
Asya’da intihar konusunda birkaç hafta önce, üç tanınmış Asyalı ünlü arka arkaya üç gün içerisinde intihar etti. Hepsi de 36 yaşındaydı. Yaş Otuzbeş yolun yarısı deyip 36 yaşında hayata veda eden bu ünlülerin aynı yaşta olmaları bile bir tesadüf mü? Bunlar arasında Japon oyuncu Sei Ashina, Koreli aktör Oh In-hye ve Tayvanlı şarkıcı, aktör ve medya kişiliğiyle tanınan Alien Huang vardı.
Asya’da İntihar Konusunda Başı Koreli ve Japon Oyuncular Çekiyor!
Genç yaşta intihar eden sanatçılar sadece bununla sınırlı değil. Geçen Cumartesi günü Japon aktris Takeuchi Yuko 40 yaşında öldü. Ölümünün intihar olduğu söyleniyor. Biraz geriye gittiğimizde yani Temmuz ayında, Haruma Miura 30 yaşında intihar ederken, sporcu ve Terrace House oyuncu kadrosunda yer alan Hana Kimura, Mayıs ayında 22 yaşında intihar ederek öldü.
Ashina ve Miura ile birlikte Bloody Monday dizisinde rol alan Japon aktör Takashi Fujiki , geçen hafta 80 yaşında şüpheli bir intihar nedeniyle öldü. Arkasında “oyunculuğa devam edecek güveni olmadığını” belirten bir not bırakmış. Seksen yaşındaki neyse de genç yaşta umudunu yitirip intihar edenlerin ölüm nedenleri üzerine araştırma yapılmalı, çözüm üretmeli. Ki bu tarz çalışmalar varsa da yakın zaman diliminde pek etkili olduğu söylenemez.
Genç Ünlülerin İntihar Etme Nedenleri
Uzmanlara göre ünlülerin birçoğunun depresyondan mustaripler. Bununla birlikte yönetmenlerden ve sinema sektöründen ağır baskı gördüklerinde istemsizce bu yola başvuruyorlar. Kısa sürede ve genç yaşta ünlü olmanın, ekranların ilgi odağı haline gelmenin ağırlığını taşıyamamak da en büyük etkenlerden bir tanesi. Teknolojiyle beraber yakın çevresi ve hayranları tarafından siber zorbalığa maruz kaldığı, uygunsuz fotoğraflarla tehdit edildiği için intiharı çıkış yolu olarak görenler de var.
En Çok İntihar Edenler, Koreli Ünlüler
Aynı yaşlardaki bu ölümler arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da, özellikle Koreli ünlüler ülkede sıkça görülen intihar modelini takip ediyor. Kore’de daha geçen yıl, aralarında Choi Sulli, Goo Hara ve Cha In-ha’nın da bulunduğu bir dizi K-pop şarkıcısı birbiri ardına intihar etmişti.
Koreli ünlüler ve Kpop gruplarındaki sanatçılar yeri geldiğinde işlerinin stresinden, çok yorucu bir eğitimleri olduğundan şikayetçiler. Ayrıca sektörü elinde bulunduran yapımcı ve yönetmenlerin baskısı da işin tuzu biberi… Son olarak da “korunmasız mahremiyet, sosyal medyada kötü niyetli yorumlar, anlık zengin olmakla bir anda sıfırlanmak gibi dengesiz gelirler ve gelecekle ilgili endişeler intihara sürükleyen en önemli etkenlerden bazıları.
Kore’deki Eğlence Sektörünün Acımasızlığı ve Vahşi Rekabet
Uzakdoğu veya diğer Asya ülkelerini çok net bilgimiz yok. Ancak Kore’yi yakından takip eden biri olarak Kore’de eğlence endüstrisi özellikle acımasız ve rekabetçi olduğunu çok iyi biliyorum. Her zaman takipçilere mükemmel bir imaj yansıtmak için oyuncular üstünde müthiş bir baskı var. Genç oyuncular bir anda ekran yüzü olurken özel hayatındaki bir olayla zirveden yere çakılınca sokakta bile kimse yüzüne bakmaz, selfie bile çektirmez oluyorlar. Özellikle genç ünlüler için her şeyi ajansları belirliyor. Nerede yaşadıklarından ne yiyip içtiğine, kiminle çıkabileceğine, ne giyeceğine kadar her şey organize edilmiş durumda. Ünlülerin bu kararlarda herhangi bir irade veya tasarruf hakkı hiç yok.
Sonuçta Kore’de piyasayı elinde tutan birkaç güçlü ajans var. Yeni meşhur olan oyunculara “Kısa sürede seni ünlü yapacağım, süper para kazanacaksın ama şartlarımızın dışına çıkmayacaksın” diyor. Bu şartları imzalayan ünlü adaylarını da köle gibi çalıştırıyor. Oyuncu gerçekten de iyi kazanmaya başlıyor. Ama ajansın şartlarının dışına da çıkamadığı için bir yerden sonra psikolojik olarak patlıyor ama bu patlama genelde intiharla sonuçlanıyor.
Ünlülerin İradesine Bağlı Olmayan Hayatlar
Kore’de pek çok ünlü oyuncu, çalıştığı ajans tarafından “avucundaki bir çocuk” olarak görülüyor. Oyuncular için genellikle “O daha genç mantıklı düşünemez, kendi kendine karar veremez…” yaklaşımındalar. Oysa iğneyi kendilerine batırmayı bir an olsun düşünmüyorlar. Oyunculara popüler olmak kadar, o zirveden nasıl hızla inileceğini anlatmıyorlar. Hayatın gerçekleri, karşılaşacağı problemler konusunda almaları gereken aksiyonlar öğretilmiyor. Sadece nasıl şarkı söyleyip dans edileceği öğretiliyor. Ünlü olunca sizi bekleyen zorluklar ve özellikle sosyal medyadaki siber zorbalıkla nasıl mücadele edeceğinden de asla bahsedilmiyor.
Uzakdoğulu ünlülerin yaşadığı veya intihara sürükleyen benzer nedenler batı dünyasında veya başka ülkelerde de mi yok mu? Mutlaka vardır ama Uzakdoğu’da kendini zayıf, aciz görenin, gururuna yediremeyen siyasetçisinden sanatçısına başvurulan bir yöntem olarak Asya’da intihar kültürü ne yazık ki oldukça yaygın.