2019 yılında Kore’de neler oldu? Koreliler en çok neleri konuştu? 2019’a damgasını vuran önemli olayları hatırlatalım.

Barış görüşmeleri

Kore’nin değişmez gündemlerinde biri Kuzey Kore’yle olan barış görüşmeleri. Şubat ayında Kuzey Kore lideri ile ABD Başkanı Trump’ın yıl içerisinde iki kez görüşmesi. Tarihi görüşmeler olsa da netice olarak pek bir ilerleme olmadı.

Adalet Bakanının istifası

Ailesiyle ilgi yolsuzluk, kızına sağlanan haksız bursla gündeme gelen Cho Kuk’un Devlet Başkanı Moon tarafında Adalet Bakanı yapılması ve halkın yoğun tepkileri sonucu istifaya zorlanması. Görevdeki bakanın evine ve ofisinde yapılan aramalar ve 35 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmesi en çok konuşulanlar arasındaydı. 

 

Bitmeyen intiharlar ve artmayan nüfus

Kore’de en çok konuşulan konulardan biriydi.Sadece geçen yıl 13,670 kişi intihar etmiş. Başka bir ifadeyle günde 37.5 kişi ya da 38 dakikada bir kişi intihar ediyor demek. Özellik Kpop ve sinema dünyasında Goo Ha-ra intiharı konuyu gündemde tuttu.

Ölümler kadar doğum oranlarının her geçen yıl azalması da en konuşulanlar arasındaydı. Kore’nin nüfusu her geçen yıl azalıyor ve yaşlanıyor. Kore’nin şu anda 51,7 milyon olan nüfusunun 2028’e kadar 51,9 milyona ulaşacağı ve 2029’dan itibaren de grafik sürekli aşağıya doğru. Bu arada Seul’un nüfusu 10 milyonun altına indi.

Kuzey Kore’de Dünya Kupası eleme maçı

Kuzey Kore’nin başkentinde İki Kore arasında dünya kupası eleme maçları yapıldı. Maç başladığı gibi bitti. Fakat Maçın seyircisiz oynanması ve maçın halktan gizlenmesi daha çok konuşuldu.Barış sürecine katkısı olur mu derken hayal kırıklığı yaşandı.

Kuzey Kore’de Juventus’a transfer

Spor demişken Kuzey Koreli golcü futbolcu Han Kwang-song’un Juventus’a transfer olması da konuşulanlar arasındaydı.

Katlanabilir telefon

Teknoloji’de ne konuşuldu dersek; şüphesiz Samsung’un katlanabilir telefonu piyasaya sürmesi ve LG’de bu iş için kolları sıvaması.

Japonya’yla ticaret savaşı

Temmuz ayında patlak veren olayda Japonya, Kore’yle yarı iletken ve ekran üreticileri için kritik öneme sahip üç endüstriyel bileşenin ihracatına tek taraflı kısıtlama getirmesi, hükümet onayını şart koşması ve kara listeye alması; iki ülke ilişkilerini bir hayli etkiledi. Protestolar ve japon ürünleri boykotlar başladı. Aylarca karşılıklı zıtlaşmalar devam etti ama şimdi şimdi yumuşama başladı.

Tekne kazası

Mayıs ayında Macaristan’daki Tekne kazasında 32 Kore vatandaşının ölmesi de günlerce gündemdeydi.

İnternette 5G dönemi

Samsung, ilk 5G özellikli telefonu Galaxy S10 5G’nin piyasaya sürülmesiyle Kore 5G’nin resmi açılışı 5 Nisan’da yaptı. Kore’de şimdi kadar 4 milyondan fazla 5G abonesi oldu.

BTS’in askerliği ve Kpop skandalları

Müzik dünyasında BTS’nin konserleri ve grup üyelerinin askerlikten muaf olup olmayacağı konuşuldu. En son yapılan açıklamaya göre askerlik yapacaklar ve muaf değiller. Kpop BTS’in zaferine rağmen, bir bütün olarak Kore ve tüm K-pop dünyası 2019’da bir dizi seks ve yolsuzluk skandalıyla gündemde kaldı. Şarkıcı Jung Joon-young ve Choi Jong-hoon, gizli kamera videolarına Kakaotalk’tan paylaşması Kpop dünyasını olumsuz etkiledi.

Parasite ödül

Sinema’da ise; Koreli yönetmen Bong Joon-ho’nun filmi  “Parasite” Mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde birincilik ödülü aldı. Bu alanda ilk Kore filmi oldu.

Ekonomik ve siyasi yönden Kore için zor bir yıl oldu. 2020 yılı içinde pek iyimser tablo görünmüyor. 15 Nisan’da Genel seçimler var. Seçimler demişken mecliste son dakika geçirilen yasayla seçme yaşı 19’dan 18’e indirildi. Siyasetin liseye inmesinden halk rahatsız. 18 yaşına giren Koreliler henüz liseyi bitirmemiş oluyor. Yani 530.000 lise son öğrencisi 15 Nisan 2020’deki genel seçimde oy kullanabilecek. İlk defa bu kadar genç seçime dahil olacak.

Kuzey Kore’yle barış ve nükleer meselesi 2017 yılının gerisine doğru gidiyor. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in şahsi gayretleriyle başlayan barış sürecinde pek bir ilerlemenin olmaması ve belirsizlik başkanı kara kara düşündürüyor. 2020’de Moon Jae-ün’i daha zor günler bekliyor.