Çin’de baş gösteren, daha sonra dünyanın çoğu ülkelerine yayılan  Korona corona virus Çin’den sonra en çok Kore’yi etkiledi diyebiliriz. Virüse bağlı otuzdan fazla kişi öldü, beş binden fazla kişide görüldü. 80’den fazla ülke Kore’den gelenlerin ülkeye girişine müsaade etmiyor. Ülkede tam bir tecrit ve karantina var. Güçlü ekonomisine rağmen Kore ekonomisini sarsacak dereceye geldi. Ekonomi adına birkaç  ay sonra fotoğraf daha da netleşir. İlk başta küçük esnafları etkiledi daha sonra alışveriş merkezlerinde in cin top oynar vaziyete geldi.

 

İnsanlar evlerine kapandı. Samsung, LG ve Hyundai gibi dev markaların bazı fabrikaları üretime ara verdi. Bazı şirketler çalışanlarının evde online çalışmasına müsade ediyor. Alışveriş online yapılmaya başlandı. Virüs hem Korelilerin hem de Korel olmayanların günlük yaşamlarını büyük ölçüde değiştirdi. Kore’deki Katolik Kilisesi 236 yıllık yerel tarihinde kitlesel hizmetlerini ilk kez durdurdu. Hızlı tren ve metro yolcularının sayısı yıllık bazda yüzde 20 düşüş gösterdi. Havayolu yolcularının sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 84,4 oranında önemli ölçüde düştü.

 

Seul adeta hayalet şehre döndü. Tıklım tıklım olan metrolar ve sokak bomboş. Okullar eğitime 23 marta kadar ara verildi. Kuluçka dönemi bittikçe hasta olanların sayısı günde 400-500 artar oldu. Uzmanlar Mart ayı boyunca Kore’de Özellikle Daegu ‘da virüsün hızlı artışın devam edeceği endişesini taşıyor.

 

Bu yazıda virüsün Kore’de  günlük hayata etkisi nasıl olduğuyla alakalı bir araştırma şirketinin rakamlarına değinmek istiyoruz. Corea İmaj İletişim Enstitüsü (CICI), bulaşıcı virüs salgını nedeniyle 24 Şubat’tan itibaren dört gün boyunca bir anket düzenlemiş. Anketin özeti insanlar toplu ve kamusal alanlardan uzak duruyor. İnsanlar evlerine çekilmeyi kapalı alanda kalmayı tercih etmişler. Ankette 204 Koreli ve Kore’de yaşayan 175 yabancı yer almış.

 

Birden fazla cevaba izin verilen ankette Korelilerin yüzde 78,29’u ve yabancıların yüzde 69,61’i salgının patlak vermesinden sonra çalışma ortamlarını ve çalışma şeklini değiştirmiş. Özellikle maske takmak ve el dezenfektanları kullanmak da dahil olmak üzere hijyene daha fazla dikkat ettiğini belirtmiş. Korelilerin yüzde 68.14’ü ve yabancıların yüzde 69.14’ü temizlik maske kullanmaya çok dikkat etmiş. Herkes rahat ulaşabilsin ve kara borsaya düşmesin diye devlet maske satışlarını pazartesinden itibaren postanelerde yapmaya başladı.

 

Eve kapandığında veya içerideki zamanlarında ne yaptıkları sorulduğunda Koreliler ve yabancılar farklı  cevaplar vermiş. Yabancıların yüzde 81’inden fazlası zamanlarının çoğunu kitap okumakla geçirdiklerini söylerken, Korelilerin yüzde 71’i televizyon ve özellikle haber izlediklerini söylemiş. 

 

Bununla birlikte, YouTube izledim diyenlerin yüzde 67,65 Koreli ve yüzde 77,14 yabancı ile ikinci oldu. Aileler ile zaman geçirdiklerini söyleyen yabancıların yüzdesi 64 iken, Korelilerin 18,63  ailemle vakit geçirdim demesi çok şaşırtıcı ve  çok düşük geldi.

 

Bir market alışverişi söz konusu olduğunda, Korelilerin yüzde 84,31’i ve yabancıların yüzde 52,57’si online alışveriş kullanmayı tercih etmiş. Online alışveriş merkezlerindeki kart ödemeleri Ocak ayının üçüncü haftasında yüzde 31,4, ertesi hafta yüzde 28,6 artmış.

 

Her tatil fırsatına bir yurtdışı gezisi planlayan Koreliler yaklaşık bir aydır adeta ev hapsine maruz kaldılar. Hayat normale dönünce bunun acısını çıkaracaklardı. Yaza doğru yurtdışına tatile çıkacak Korelilerde tarihi rekor kırılırsa şaşırmayın. Virüs tehlikesi sona erdiğinde ilk yapacağınız şey ne olur sorusuna  seyahat etmek olmuş. Seyahat ederim diyen Korelilerin oranı,70,86 ve yabancıların oranı yüzde 62,75 olmuş.

 

İkinci olarak ne yapmak istersin sorusuna arkadaş ve tanıdıkla buluşurum.  Bir film ya da konsere gitmek isterim diyen yabancıların oranı yüzde 29,71 iken Korelilerin sadece yüzde 17,16’sı bu tür kültürel etkinliklere katılmak istediklerini söylemiş. 

 

Koreliler için dışarıda yemek yerdim diyenlerin yüzdesi 25,49 ve dışarıda yemek yerdim diyen yabancıların yüzdesi 24,57 olmuş. Buradan da anlaşılacağı üzere virüsün en çok etkilediği alanlar lokantalar ve kafeler sinek avlıyor. İnsanlar lokantalara gitmeyi özlemiş.