Kore’den bir haber turuyla daha beraberiz. Kore’de ölenler, dünyaya küsen gençler, Türklere KakaoPay sürprizi, ehliyetsiz genç Koreliler, yabancı bebekler, beş öğün ilaç yutan yaşlı Koreliler..

Yarım Milyon Koreli Genç Dünyaya Sırtını Dönmüş

Kore’de her geçen gün daha fazla genç Koreli, toplumun yüksek beklentilerini karşılayamadıkları için münzevi olarak yaşıyor. Bu fenomen ilk olarak 1990’larda Japonya’da gözlemlenmişti ve burada “hikikomori” olarak adlandırılmıştı. Benzerini Kore yaşıyor.

İnzivaya çekilen münzeviler, prestijli bir işe giremedikleri veya ülkenin son derece rekabetçi toplumunun onlardan beklediğine inandıkları diğer beklentileri karşılayamadıkları için genellikle arkadaşlarıyla tüm dünyayla  temaslarını kesiyor.

Seul Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 18-34 yaşları arasındaki Korelilerin yüzde 2,9’u inzivaya çekilmekte ve evlerini sadece köşedeki markete gitmek için dışarı çıkıyor onun dışında hep evde. Bu, her 100 genç Koreliden üçüne denk geliyor. Ve bunların yüzde 32’sinin üç yıldan uzun süredir münzevi olduğu söyleniyor.

Çalışma, genç münzevilerin yüzde 41,6’sının iş bulamamaları nedeniyle dış dünyayla iletişimini kopardığını, yüzde 17,7’sinin diğer insanlarla etkileşimde zorluk yaşadığını ortaya koyuyor. Kore’de 18-34 yaş arası yaklaşık 10.89 milyon insan olduğu düşünülürse, bu 510.000 kişiye denk geliyor.

Çoğu Yaşlı Koreli Günde 5’ten Fazla İlaç Alıyor

Kore’deki yaşlılar, dünyadaki en büyük günlük reçeteli ilaçlardan bazılarını alarak ilaç bağımlısıdır.

En son açıklanan OECD verilerine göre; 75 yaşın üzerindeki Korelilerin yüzde 70,2’sinin üç aydan fazla bir süredir günde beşten fazla farklı ilaç kullandığını tespit etti. OECD ortalaması yüzde 48,3.

Kore Ulusal Sağlık Sigortası Hizmetinden alınan verilere, 1,13 milyon  yaşlı Koreli veya her 10 yaşlı Koreli’den birinin 10’dan fazla farklı ilaç aldığını gösteriyor. Bu oran, 85 yaş üstü Koreliler arasında yüzde 15.7’ye yükseliyor.

Beş öğün ilaç ile ilgili bir başka istatistikse 2020’de Güney Kore’de bir önceki yıla göre ölümler yüzde 3,3 artmış. Bir yılda toplam 304.948 ölüm bildirilmiş. Yıllık ölenlerin sayısı ada artışta. İstatistik Kore’nin 1983’te bu tür verileri derlemeye başlamasından bu yana en yüksek yıllık rakam oldu. İstatistik kurumuna göre, geçen yıl 100.000 Güney Koreli başına 593,9 ölüm gerçekleşmiş ve geçen yıl 100.000 kişiden 160,1’inin kanserden öldüğü kayıtlara geçmiş.

KakaoPay Türklere İşlemi Askıya Aldı

Kore’nin en çok kullanılan ödeme uygulamalarından biri KakaoPay, 4 Kasımdan itibaren Türk müşterilerinin işlemlerini askıya aldı. İşlemleri askıya alma gerekçesi ilerleyen saatlerde belli oldu. Türkiye’nin güvenilmeyen ülkeler listesine yani FATF gri listeye alınması.

Kore’deki KakaoPay ödeme/uygulaması kullanan Türk öğrencileri ve çalışanları büyük bir sıkıntı bekliyor. Çünkü  Kore’deki Türklerde topki diğer Koreliler  gibi bütün ödemelerini, hatta otobüs biletini bile KakaoPay ile yapıyor.

Yenidoğan Yüz Bebekten 6’sının Ebeveyni Yabancı

Kore’de bir yabancı ebeveyni olan yeni doğan bebeklerin oranı 2020’de yüzde 6 ile istatistiklerin ilk derlendiği 2008’den bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış.

Bir kişinin yabancı uyruklu olduğu Kore’de evliliklerin sayısı 2020’de 16.177 kişi. Ayrıca geçen yıl 8.685 çok uluslu çift boşanmış.

 Ehliyetsiz Koreli Gençlerin karıştığı Araba kazaları %34 arttı

Kore Karayolu trafik verilerine göre, ehliyetsiz gençlerin karıştığı araba kazaları 2018 ile 2020 arasında yüzde 34 arttı.

Kore Karayolu Trafik Kurumu raporuna göre, gençler geçen yıl ehliyetsiz araç kullanırken 833 kaza yaptı, 2018 ve 2019’daki 618 ve 689 kazayla hızlı bir artık gözlemlenmiş.