Ne Kadar Beyaz O Kadar İyi: Kore'nin Irkçı Hiyerarşisi

Ne kadar beyaz o kadar iyi: Kore’nin ırkçı hiyerarşisi. Kore’de ten rengi doğrudan ayrımcılıkla bağlantılı. Geçenlerde sosyal medya instagram hesabında Korenin kendi gazetesinde Kore’de ırkçılık var mı? sorusuna var cevabı verenlerin %88 olduğunu hikaye olarak paylaşmıştık. İşte o anketin ayrıntılı sonucu.

Güney Kore toplumunda büyük ölçüde ırk ve ten rengine dayalı, yüksek sesle konuşulmayan bir “kast” sistemi varlığını sürdürüyor.

Son yıllarda Kore, Kpop, Kdizi, Ksinema ve Kore yemekleri ve kültürel miras öğeleri gibi ikonik özellikleriyle turistler için popüler gezilecek, gidilecek ülke, bir destinasyon haline geldi.

Ancak Kore’ye yaşamak için gelen yabancıların sayısı az. Kore’de 5 yıl ikamet eden bir  yabancı olarak yaşadıklarımız ve Kore’deki üniversitelerden aldığımız uzman görüşlerine göre, Kore’nin dışa açılmasının önündeki en büyük faktörlerden biri, büyük ölçüde ırk ve etnik kökene dayalı görünmez bir sıralama sistemine sahip olması. Adı konulmasa da yüksek sesle dile getirilmese de artık varlığı inkar edilemiyor.

Bu gerçeği somutlaştırma adına verilerle izah edeceğiz. Kore Ulusal İnsan Hakları Komisyonu tarafından yürütülen ve geçen yıl yayınlanan 210 yabancı uyruklu bir ankete göre, katılımcıların yüzde 44,7’si Kore’de ırka dayalı ayrımcılığın olduğunu ve yüzde 47,7’si ülkede etnik kökene dayalı ayrımcılığın hakim olduğunu söylemiş. Katılımcıların yüzde 24’ünden fazlası Korelilerin ten rengine göre ayrımcılık yaptığını söylemiş.

Kore eğer ırka, renge ve paraya göre “kast” sistemi uygularsa; Kanada gibi ekonomilerini güçlendirmek ve nüfus düşüşünü dengelemek için daha fazla göçmen çektiği bir yerde, Kore kendini izole bir millet haline getirer ve yalnız kalır. Kore yaşlı nüfusa sahip bir ülke üretimde ve ağır işlerde çalışmak için elaman da gelmek istemez.

Kore kendi içine kapanık bil ülke. 1984 yılına kadar iş ve diplomatik seyahatlar hariç halkı hiç yurtdışına turistik amaçlı çıkmamış. Arada geçen 30 yılda dünyayı gezen ülke olmuş ama dünya ile entegrede hala doğulu yaklaşımı devam ettiriyor. İlerleme yok mu? Var ama yavaş ilerleme Kore gibi dünya markalarının sahibi ve dünyanın 9.büyük ekonomisine sahip ülkede beklenenin çok gerisinde kaldığını söyleyebiliriz.

Seul Ulusal Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Kim Seok-ho, 2019 raporunda “Korelilerin farklı ülkelerden insanlara karşı sosyal mesafeleri son 10 yılda büyük ölçüde değişmedi” dedi.

Hem 2008 hem de 2018’de Koreliler, Amerikalılar ve Avrupalılara karşı en kapsayıcıyken, Çinliler ve Güneydoğu Asyalılardan en uzak olduklarını düşündüler.”

Kim, Korelilerin gelişmiş ülkelerden gelen beyaz insanlara karşı daha misafirperver olma eğiliminde olduklarını, ancak ekonomik durumu düşük ülkelerden gelenleri göz ardı etme eğiliminde olduklarını ve çalışmaların bu genel algının bireylerin yabancılarla ne kadar etkileşim kurduklarına bağlı olarak değişebileceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Kim, “Ekonomik ve eğitim geçmişi yüksek olanlar Japon, Avrupalı ​​ve Amerikalılardan çok hoşlanır, ancak ekonomik durumu kötü Koreliler ayrım yapmaksızın diğer  ülkelerden gelen insanlara karşı çok olumsuzlar” diye ekledi.

Beyaz insanlara yönelik kayırmacılığın popüler bir açıklaması, Kore’nin ülkede konuşlanmış ABD askeri güçlerinden ırksal hiyerarşi hakkındaki fikirleri özümsemesi ve gelişmiş bir ülke olarak Kore’nin ekonomik olarak daha zayıf ülkelerden gelenleri hor görmesidir.

Segye Ilbo adlı yerel bir medya kuruluşu tarafından Kore’de 207 yabancıyla geçen yıl yapılan bir anket, yanıt verenlerin yüzde 66,3’ünün Siyahların ülkede en büyük ayrımcılığa maruz kaldığını, yüzde 30,4’ünün ise bunun Asya kökenli olanlar için doğru olduğunu söylediğini gösterdi.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 1,4’ü beyazların ülkedeki diğer gruplardan daha fazla ayrımcılığa uğradığını söylemiş.

Buffalo’daki New York Eyalet Üniversitesi’nde dilbilim bölümünde profesör olan Hyein Amber Kim, ten renginin Korelilerin ırk hiyerarşisinin temeliyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu söylüyor. Koreli olmayanları tanımlarken kullanılan dil.

Kim, ırk düzeninin başlangıçta Korelileri Koreli olmayanlardan ayırt etmekten ibaret olduğunu, ancak 1990’lardan bu yana göçmen işçi dalgasıyla hiyerarşinin üç yönlü bir sistem haline geldiğini söylüyor.

Ne Kadar Beyaz O Kadar İyi: Kore'nin Irkçı Hiyerarşisi
Ne Kadar Beyaz O Kadar İyi: Kore’nin Irkçı Hiyerarşisi

Kim’in haritası, Kore dışında yaşayan Korelileri ve etnik Korelileri en üste koyuyor, ardından “fahri Koreliler” geliyor: Doğu Asyalı göçmenler, açık tenli Orta Asyalılar, Kore ve Doğu Asya karışık kökenli insanlar, Kore ve Avrupa kökenli karışık insanlar ve açık tenli Koreli olmayanlar.

Haritanın altında, Güney ve Güneydoğu Asyalı göçmenler, Orta Doğulular, koyu tenli Koreli olmayanlar, karışık Koreli ve Güneydoğu Asya kökenli insanlar, karışık Koreli ve Siyah kökenli insanlardan oluşan “kolektif karanlık” adlı bir grup var. , ve Siyah insanlar.

“Kore ten rengine ne kadar yakınsa, güce ve ayrıcalığa erişmek o kadar mümkün. Başka bir deyişle, ne kadar Koreli ‘görünürseniz’ ve Koreli olmaya ne kadar yakınsanız, o kadar az ayrımcılıkla karşılaşabilirsiniz,” diye ekledi Kim.

 

Koreliler aslında kendileriyle de barışık değil. Kendilerini de beğenmiyorlar. Yüz, göz ve çene yapısına kadar vücütlarının beğenmediği yerlerini estetik yaptırıyorlar. Bu yüzden plastik cerrahi en çok Kore’de yaygın.

 

Burada Türkiye için ayrı bir paragraf açalım. 70 yaş ve üzeri Korelilerde Türklere karşı bir minnet ve şükran duyguları var ama orta yaş ve genç Korelilere göre Türkiye savaşların arasında kalmış, bir Ortadoğu ülkesi.

Kim ayrıca, Korelilerin tarihsel olarak açık ten rengini tercih ettiklerine, ten rengini sosyal statüyle ilişkilendirdiğine ve sömürgecilik ve Batı emperyalizminin etkilerinin altını çizdiğine dikkat çekiyor. Gelişmekte olan ülkelerden gelen göçmen işçiler, sonuç olarak Kore’de beyaz insanlara göre daha sert muamele gördü.

Korelilerin yabancılara yönelik ikinci sınıf muamelesinin  zamanla iyileşeceğine inanıyoruz. Fakat, Korelilerin öncelikle ırkçılık yaptıklarını inkar etseler, böyle bir sorunun var olduğunu ve göz ardı edilmemesi gerektiğinin farkına varırlarsa bu iyileşme çok hızlı olur. Biraz da Koreliler bunu normal karşılıyor. Bazı söz ve davranışla ırkçılığın alasını yaptıklarının farkında değiller. Kore vatandaşlığı almış yabancılara verdikleri ID kartlardaki yabancı ifadesini daha yeni kaldırdılar.  Kore pasaportu alsa bile vatandaşlığa geçeni bile vatandaşından saymıyor.

Kaynak: Korea Herald