Korelilerin yeme alışkanlıkları nasıldır?

Bu hafta Korelilerin yeme alışkanlıkları nasıl? Genelde evde mi yerler? İş çıkışı çalışanlarla birlikte yeme içme kültürü neden çok yaygın? Koreliler genelde yalnız mı yerler? Bu ve benzeri sorulara cevap aramaya çalışacağız.

Sadece Gözlem Değil Resmi Verilerle

Kore ile ilgili yazıları kaleme alırken veya Kore’ye dair sorulara cevap ararken şuna dikkat etmeye çalışıyorum. Sadece gözlemlerime değil bazı resmî veriler, anket ve araştırma sonuçları vererek açıklamaya çalışıyorum. Diğer türlü sadece bilimsel bir dayanağı olmayan, kulaktan duyma yanlış veya eksik bilgilerin içerisine tamamen kendi duygularının hakim olduğu bir denemeden öteye bir yazı olur ki bu tür yazılar da  sanal ortamda fazlasıyla var.

Zamandan Kazanmak İçin Yemekleri Hızlı Yiyorlar

GSMH 34000 dolar da olsa ülkelerde de işsizlik büyük problem. Eskiden Türkiye’de gündelik  tarla veya bahçe işçisi alırken adamın hızlı yemek yemesine alıyormuş. Bu adam yemeğini hızlı yiyor, işini de hızlı yapar diye eskilerin bir kanaati varmış. Bu yöntemi Korelilere uygularsanız yanlış bir eleme yöntemi kullanmış olursunuz. Çünkü herkes yemeği çok hızlı yiyor. Çoğu zamandan kazanmak için tek başına ve hızlı bir şekilde yemek yiyor. Ancak bu şekilde yemenin yanlış ve sağlıksız olduğunun farkındalar.

Yemeği Yerken Ses Çıkarmaları Lezzetli Olduğu Anlamına

Aşağıda ayrıntılı rakam ve oranlar vereceğim fakat gerçekten Koreliler çok kızlı yemek yiyorlar. Anadolu’da bir tabir vardır. Yavaş ol ardından atlı mı geliyor. ifadesi tam da onu karşılıyor. Yanlarında biz yavaş yavaş yeyince de rahat olun hocam, yavaş yavaş yiyebilirsiniz diyorlar. Genelde sulu yemekler ve makarna yerken şapır şupur çok ses  çıkarıyorlar ve tabağın dibinde kalan suyunu da kafaya dikiyorlar. Ses çıkararak yeme, yerken ağzı açık konuşma, lokmaları büyük alma, kaşığında ağzına götüremediği yarım lokmayı tabağa bırakma, tası kafaya dikme gibi davranışları bizim kültüre göre ters gelse de saygı göstermek ve  öyle kabul etmek gerek.

Yalnız Başına Yemek Yiyenler Artıyor

Kendi gözlemimizden sonra şimdi ise Gachon Üniversitesi’nden Lee Young-mi liderliğindeki bir beslenme uzmanı ekibin yaptığı bir araştırmaya bakalım. Gyeonggi Eyaleti ve Seul’deki 893 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan araştırmada yalnız yemek yiyenlerin  % 70,4’ü yemeklerini 15 dakikada % 8.7’si de yemeklerini beş dakikadan kısa sürede bitiriyormuş.

Bir yemeğe En Fazla 15 Dakika

Yalnız değil de arkadaşlarıyla beraber yemek yiyen öğrencilerin % 48,4’ü bir yemeği 15 ile 30 dakika arasında % 19,2 oranında 30 dakikadan fazla yemeğe vakit ayırıyormuş.  Beraber yemek yiyenlerin %14,3’ü 15 dakikadan az sürede yiyormuş. Doktorlara göre sağlıklı olan ise,  yemekler için en az 15-20 dakikada yemek gerekir.

Hazır Yemek Tüketimi Artıyor

Tek başına yemek yerken kalori ve besin değerine pek dikkat etmiyorlar. Marketlerdeki ve seyyar satıcılarda ayaküstü yenilenler genellikle kalori, yağ ve karbonhidratlar açısından yüksek ve ayrıca tuzlu ve şekerli. Sokaklardaki seyyar lokantalarda (% 36,1) Mikrodalga (%19,1)  makarna, sulu ve hazır yemekleri (yüzde 13,3) tercih ediyorlar.

Düzenli Yememe İnsan Psikolojisini de Bozuyor

İşte  ve okulda yoğun rekabete maruz kaldıkları için yemeğe fazla zaman ayırmak istemiyorlar. Fakat uzmanlar yalnız yemeyi tercih edenlerin zamanla psikolojik sorunlar da yaşayabileceğine işaret ediyor. İnsanların sağlığı için yalnız yemenin kötü olduğunu önermektedir. Bugün 10 Koreliden altısı günde en az bir yemek yiyor. Obezite, günde üç öğün yemek yiyenler arasında yalnızca % 34,7, üç öğün düzenli yiyenler için % 24,9’dur.

10 Koreliden Bir Tanesi Üç Öğün Yiyor

Yapılan başka bir araştırmaya göre, 10 Koreliden bir tanesi (%10 ) her gün üç öğün yemek yiyor. Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığı, 20.000 yetişkinden toplanan 2013 ile 2015 yılları arasındaki sağlık verilerinin %90 kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğini tek başına yediğini gösterdi.

Kadınlarda Yalnız Yemek Oranı Daha Fazla

Tek başına yemek yeme kadınlarda 10 kişiden 8 kişi, erkeklerde 7 kişiden 1 kişi yemeklerini tek başına yiyor. Yaşlılarda bu oran 65 yaş üstü kişilerde % 25, ama özellikle yaşlılar arasında % 76,5. Seul’da yalnız başına yemek yiyenlerin oranı diğer şehirlere göre daha fazla.

Çalışanların %70’i Öğle Yemeğini Yalnız Yiyor

İş arama siteleri Alba ve Job Search, Kore çapında 1.418 yetişkin hakkında ortak bir araştırma yapmış ve cevap verenlerin % 72’sinin öğle yemeğini tek başlarına ve çoğunlukla kendi kararları doğrultusunda yediğini bildirmiş.

Başka Bir Sebebi, Yalnız Kalmak

Sebeplere gelince, en büyük grup ya da % 41.6, yemeklerini basit tutmak için tek başına yemeyi tercih ettiğini, %16.8’i zamandan kazanmak için % 14’ü de biraz yalnız kalmak istediklerini söylemiş. Alba’daki bir yetkili, “Artık giderek daha fazla insan yalnız yaşıyor ve böylece yalnız yiyor” dedi.

Bir Kişi Yılda Yaklaşık  3500 Dolar Lokanta İçin Bütçe Ayırıyor

Tarım, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından Salı günü yapılan 3.000 tüketiciye yapılan bir ankete göre, insanlar aile veya arkadaşlarıyla bu yıl aylık ortalama 14,8 kez, beraber yemek yemiş. Kore’de dışarıda yemek yemek yaygın. Koreli her aile bu yıl dışarıda yemek yemek için  ayda 300.000 Won, yılda 3.600.000 ( yılda 3325 dolar) harcanmış.

Koreliler Genelde Dışarıda Yemek Yiyor

Konuyu toparlayacak olursa Koreliler genelde yemeği dışarıda yiyor. Bizdeki gibi evde misafir ağırlama kültürü de yaygın olmadığı için çoğu evde bulaşık makinesi bile bulunmaz. Çok özen göstermeden, hafif ve fazla zaman almayacak menüleri tercih ediyorlar, çok hızlı bir şekilde yiyip kalkıyor. Cuma günü akşamları veya iş çıkışı çalışanlarla kaynaşma ve motivasyon için beraber yeme içmelerinin yanında yalnız yiyenlerin oranı da çok fazla.

Kore’yle alakalı başka bir konuda görüşmek üzere..
Sağlıcakla kalın..!