Korelilerde Depresyon Artıyor Ama İntiharlar Azalıyor
- 06/09/2021
- 0
Korelilerde depresyon artıyor ama intiharlar azalıyor. Artan depresyon, Kore’nin hiç bitmeyen pandemi karantinası ve birçok insan üzerinde yarattığı mali yıkımda bir endişe kaynağıdır. Ancak birçok kişi bunun intihara meyilli Koreliler arasındaki intihar oranını artıracağından korksa da, aslında öyle olmamış intihar oranları azalmış.
Kore Sağlık ve Refah Bakanlığı’na göre, intihar edenlerin sayısı aslında geçen yıl yüzde 5,7 düşüşle 13.018’e gerilemiş. Pandemi döneminde sadece Kore’de değil başka ülkelerde de intihar oranları düşüşte. ABD’de intihar oranı da yüzde 5,6 azaldı. İngiltere, Kanada ve Avustralya’daki intihar oranları da düşmüş.
Koronavirüse bağlı artan işsizlik, gelir kaybı, iflaslar ve sosyal izolasyonla sonuçlanması nedeniyle intiharlarda bir artış öngörmüştü. Fakat intihar yerine depresyona giren insanların sayısı artmış. Belki de depresyonun bir sonraki evresi bir iki yıla intihar artışı olarak yansıyabilir.
Kore Travmatik Stres Araştırmaları Derneği tarafından Mart ve Nisan aylarında 2,110 kişiyle yapılan bir anket, depresyon düzeylerini “umutsuzluk %27”, “yorgunluk %2.3” ve “intihar %5.7 ” gibi anahtar kelimelerle ölçmüş.
Kore’de akıl ve ruh sağlığı ve mentörlük için danışmanlık şirketine başvurular arttı. Kore’de bir danışma merkezi, seans başına 990.000 W (1.153 ABD Doları = 1,153 ABD Doları) tutarında bir ücret karşılığında müşterilerin özgüvenini artırmayı vaat ediyor.Kore parasıyla çok yüksek ama yüksek maliyete rağmen merkez, ağustos ayını tamamen dolu geçirmiş ve Eylül ayı için de çok az yer olduğunu söylediler.
Kore Sağlık Sigortası İnceleme ve Değerlendirme Servisi’ne göre, 2020’de depresyon tedavisi gören kişi sayısı yaklaşık 250.000 artarak 4.02 milyona ulaştı. Yani Kore’de 4 milyon insan depresyonda diyebiliriz. Kanada ve ABD gibi ülkeler pandemide işini ve gelirini kaybedenlere ekonomik ve sosyal yardımda bulunması ülkelerin intihar ve depresyon vakalarını aza indirdi diyebiliriz.
Kore hükümeti pandemi döneminde halkına ve işverenlerine ekonomik anlamda çok destek çıkmasa da kısmen yardımcı oldu diyebiliriz. Kore hükümetinin işini ve gelirini kaybedene afet yardımı desteğini daha fazla gösterebilseydi depresyon ve intihar oranlarının daha da düşebilirdi.
Ama şunu da hatırlatalım çeşitli ülkelerdeki intihar oranları, SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) ve MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) salgınları ve Fukushima nükleer santralinin erimesi gibi büyük felaketlerden iki yıl sonra kendini gösterme eğilimindedir.
Kore veya diğer ülkelere etkisini görmek için asıl pandemiden 2 yıl sonraki rakamları beklemek lazım ya da 2 yılı beklemeden sosyal yardım desteğini artırarak önünü alabilir.