Kore’ye dair bilgi ve haberleri paylaşırken hassas olmaya çalışıyoruz. Ne karalama çabası ne de göklere çıkarma gayreti içerisindeyiz. Kulaktan dolma bilgilerle Koreliler şöyledir Koreliler böyledir demek yerine sayısal verilerle toplum analizi yapmaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili de önce bakanlığın yapmış olduğu kapsamlı bir araştırma sonucunu paylaşacağız daha sonra da gözlemlerimizi söyleyip takdiri de sizlere bırakacağız.

Rakamlarla yabancıları kabul etmemenin izahı

Son zamanlarda çok kültürlük ve yabancıları benimseme Kore basınında yüksek sesle konuşulmaya başladı. Biz de Koreli yetişkinler ve öğrenciler arasında yabancıları benimse/kabul etme oranlarını irdeleyelim dedik. Cinsiyet Eşitliği ve Refah Bakanlığı tarafında çok kültürlülüğün kabul edilmesine yönelik yapılan son araştırma ve ankete  (Nisan 2018 – Mart 2019 tarihleri ​​arasında) 19 ila 74 yaşları arasındaki 4.000 yetişkin ile ülke çapındaki orta okullara ve liselere devam eden 4.225 öğrenci katılmış. Çok kültürlülüğü kabul edenlerin oranı yetişkinlerde %52,8 öğrencilerin kabul oranı % 71,22 olmuş. 2015 yılında, bu oran öğrenciler için % 67,67 ve yetişkinler için %53,96 olmuş.

Farklı kültürleri kabullenme düzeyi

Yetişkinlere göçmenlerle olan komşuluk ilişkileri sorulduğunda, diğer kültürleri kabullenme düzeyi 2015 yılında yüzde 41,2’den yüzde 32,4’e düşmüş. Aynı soruya evet cevabı veren öğrencilerin oranı yüzde 34,7’den yüzde 41,1’e yükselmiş.

Göçmen Komşularıyla çatışma yaşayanlar

Göçmen meslektaşları ya da arkadaşlarıyla çatışma yaşadığını ya da göçmenlerle kavga ettiğini söyleyen yetişkinlerin yüzdesi, 2015 yılında yüzde 7’den 2018’de yüzde 4,6’ya düşmüş. Göçmenlerle çatışma yaşadığını ya da kavga ettiğini söyleyen öğrencilerin oranı 2015 yılında % 5,5’ten 2018’de %8,8’e yükselmiş.

Ülkenin dayanışmasına zarar verir

“Farklı ırklardan insanları kabul etmenin ülkenin dayanışmasına zarar vereceğini” söyleyenlerin oranı  yüzde 34,9 olmuş. “Tek ırklı bir ulusun korunmasının gurur verici bir şey olduğunu” söyleyenlerin oranı yüzde 46,5 olmuş.

Belediye Başkanından ırkçı söylem

Iksan Belediye Başkanı Chung Heon-yool çok kültürlü ailelerin çocukları hakkında ırkçı açıklamaya etmeye bakalım. Chung, basında çıkan haberlere göre, “Biyolojik ve bilimsel olarak konuşursak, melezlerin daha güçlü olduğunu söylüyorlar” dedi. “Çok kültürlü çocuklar sevimlidir, ancak uygun şekilde yetiştirilmezlerse isyana neden olabilirler.” demiş.

Kore nüfusunun %4’ü yabancı

Kore’deki yabancı sakinlerin sayısı artmaya devam ediyor ve şu anda ülke nüfusunun yaklaşık yüzde % 4’ünü oluşturuyor. Kore’de toplam 2 milyondan fazla yabancı yaşıyor. Bakanlık tarafından yürütülen ankete göre, geçen yıl Kore’de 306.995 çok kültürlü hane vardı.

Annesi veya babası Koreli olmayana Askerlik

Kore’de 18 ila 38 yaşları arasındaki tüm Koreli vatandaşları, orduda yaklaşık iki yıl görev yapmak zorundadır. 2011 yılına kadar anne ve babasının ikisi de Koreli olmayana askerlik yoktu. 2010’da yasada yapılan değişiklikle, çok kültürlü ailelerin erkek çocuklarına da zorunlu askerlik getirdi. Yasa 2011’de yürürlüğe girdiğinde, ordu ilk yıl içinde 100 çok kültürlü asker aldı. Çok kültürlü hanelerden gelen yıllık asker sayıları gizlilik nedenleriyle temin edilemiyor olsa da, Savunma Bakanlığı verilerine göre 5 yıl içinde 8.500’den fazla çok kültürlü askerin görev alacağını tahmin ediyor.

Bunun yanında yabancıyı teşvik de var

Nüfusu artırmak ve evde kalan evin en büyük oğlanın evlenmesi için bazı belediyeler destek çıkıyor. Evin büyük oğlu meselesi; Kore geleneklerine göre evin en büyük oğlu anne ve babasına bakmak zorunda. Öyle olunca da kimse onlarla evlenmek istemiyor. Yabancılarla evlenen erkeklere 3 bin dolardan 10 bin dolara kadar düğün masraflarına destek teşviki nüfus azalmasıyla karşı karşıya kalan 35’ten fazla belediye tarafından sunuluyor.

Yabancıyla evlenseler de kabullenmeleri zor

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu tarafından yürütülen ve 920 yabancı kadının katıldığı araştırmada, yüzde 42,1’i aile içi şiddete maruz kaldığını söylemiş. Şimdiye kadar , aile içi şiddet nedeniyle toplam 21 göçmen/yabancı kadın ölümle sonuçlanan hadise yaşamış. Çiftler başta dili problem yapıyor sonra yemek kültürünü hele müslüman bir ülkeden gelmişse de din büyük problem oluyor. Konuyla ilgili haber için tıklayın.

Göçmenleri istemiyoruz diye eylem ve  300 bin imza toplama

Geçen yıl Kore’nin Jeju Adası’na 480’den fazla Yemenli geldi. Bunlardan sadece ikisine mülteci statüsü verildi ve 56 kişinin Kore’den ayrılması istendi. 412 Yemenliye de, ülkelerindeki durum istikrara kavuşana kadar Kore’de kalmalarına  geçici izin verildi. Bu kararın öncesinde de sonrasında eylemler yapıldı. Yabancıları istemiyoruz diye devlet başkanlığına ulaştırılmak üzere 300 bin imza toplandı.

Yabancıların Seçme hakkı var mı

Güney Kore, 2005’te yapılacak yerel seçimlerde yabancılara oy hakkı tanıyan ilk asya ve uzakdoğu ülkesi oldu. 2018 Yerel seçimlerinde 100 binden yabancı vatandaşın oy kullanma hakkı vardı ama çoğu kullanmıyor. Çünkü adayların seçim vaatleri sadece Korece basalı.

Yabancılar bir sıfır yenik başlıyor

Sonuç olarak; bu rakamlar Korelilerin yabancıları kabullenmesi /kabullenmemesi veya ötekileştirdiğine dair birşey ifade edebilir. Kağıt üzerindeki oranlar düşük de olabilir fazla da Sokağın nabzına baktığımızda benzer durumlar yaşanıyor. Korece’niz çok iyi olsa işe alınırken veya görevde yükselme olurken Koreliden bir adım geride oluyorsunuz. Otobüs ve metrolarda zorda kalmadıkça yanınıza oturmazlar  İngilizce bilselerde Korece konuşmayı tercih ederler. Üniversitelerde mastır, doktora yaparken de yabancılar Korelilere göre yarışa bir sıfır yenik başlıyor.

Onları da anlamak lazım. Çünkü 1984 yılına kadar dışarıya kapalı kalmış bir halkın %4’leri kabullenmesi ve yaşlanan nüfusla beraber yakın zamanda %10’ları kabullenmeleri kaçınılmaz olacaktır. Devlet halkına ilk defa 1984 yılında pasaport vermiş ve o zaman kadar sokakta halk Amerikan askerinden başka yabancıyı ülkesinde görmemiş.

Kabullenmenin önündeki engel

Bu kabullenme ilk başlarda zor olsa da teknolojisiyle dünyayla entegre olmuş Kore halkı da yabancılarla entegre olacaktır. Sadece zamana ihtiyacı var. Bu zaman kavramı belki 20 yıl belki de 50 yıl. Entegre olmasının önündeki engel dil. Dil problemi ne kadar kısa sürede çözülürse kabullenme de o kadar hızlı olur. Korelilerin İngilizceyi ikinci dil yapmasıyla olacaktır.