Koreli Şirketler Küreselleştikçe Kendilerine İngilizce İsim Veriyor

Koreli şirketler küreselleştikçe kendilerine İngilizce isimler veriyorlar. Kore’de ilk Kia’nın başlattığı isim, logo ve global değişim Koreli şirketlerde isim değişikliğinden daha fazlasına gebe diyebiliriz.

 

Koreli bazı büyük şirketler, logolarını, Korece Hangul karekterli resmi isimlerini yeni İngilizce ve global kimliklere dönüştürüyor. Kendilerini resmi olarak kaydettiriyor, mahkemelerdeki ve vergi dairelerindeki kayıtları yeni kimliklerini yansıtacak şekilde yeniden marka tesciline gidiliyor.

 

İlk ve en büyük değişikliği KiA yaptı. Logosunu değiştirdi ve sene başında Kia Motor, Motor’u adından çıkardı sadece Kia yaptı; Korece, Kia Jadongcha’nın Jadongcha’sını düşürdü. SK Engineering & Construction, Mayıs ayında adını SK ecoplant olarak değiştirdi ve Temmuz ayında LG Sangsa olarak tescil edilen LG International, adını LX International olarak değiştirdi.

 

1 Eylül’de SK Global Chemical, adını SK geocentric olarak değiştirdi. 6 Eylül’de Hanwha General Chemical, adını Hanwha Impact olarak değiştirdi. Daha önce, SK Global Chemical’ın Korece kayıtlı şirket adı SK Jonghap Hwahak ve Hanwha General Chemical, Hanwha Jonghap Hwahak idi. Jonghap Hwahak genel kimyasal anlamına gelir.

 

Şirketler isimlerini neden  değiştirme gereği duyuyorlar? Özellikle çevresel, sosyal ve yönetimindeki yükselen eğilim doğrultusunda, öncelikle yeni misyonları ve hedefleri vurgulamak için değiştirme gereği duyuyorlar.

 

 

SK Geocentric, inşaat şirketlerinin dünyayı yok ettiği imajından kopmak istediğini ve “yeryüzünü ve çevreyi merkeze alan, dolayısıyla adı geocentric” olan projelere başlamak istediğini açıkladı.

 

 

Kia’nın yeni kısaltılmış adı, “araba üretiminin ötesine geçeceği ve yenilikçi mobilite deneyimleri sunan yeni iş alanlarına genişleyeceği” anlamına geliyor.

 

Koreli Şirketler Küreselleştikçe Kendilerine İngilizce İsim Veriyor
Koreli Şirketler Küreselleştikçe Kendilerine İngilizce İsim Veriyor

 

İngilizce isimlerin kullanımının da uluslararası genişlemeyi hızlandırdığı görülüyor. LX International’dan tandık bir yönetici, “ ‘ sangsa ‘ yerine ‘uluslararası’ kullanmamızın nedeni , geleneksel ticaret sınırlarımızın ötesine geçmek ve küresel pazarda rekabet etmek istiyoruz” diyor.

 

Kore’nin en büyük beş holdinginden birinin şirketin isimlerini değiştirmesi milyonlarca  Amerikan dolarına mal olur. Şirket simlerini değiştirmek öyle basit veya ucuz değil. Şirketler yeni marka isimleri kaydettikçe, patent başvurularını, tabelaları ve logoları değiştirdikçe maliyetler ortaya çıkar. Değişiklikle ilgili reklam çalışmasına ayrılan paralar da büyük bir yekün tutar.

 

 

Tüm süreç zaman alabilir. Şirkete göre, Hanwha Impact’in konuyu çalışanlarla tartışması, şirketin yeni vizyonunu ve stratejisini oluşturması, adı bulması ve nihayet değişikliği dosyalaması altı ay sürdü.

 

Yenileme için gereken paraya ve zamana rağmen, herkes değişimi hemen kabullenemez. Bazı şirketler isim değişikliğine gitmek istese de ha deyince isimlerini kolayca değiştirmiyorlar. Çünkü şirketlerin isimlerini değiştirmenin müşterilerinin güven düzeyinin düşmesine yol açabileceğini hesaba katması gerekir.

 

 

Şirket söz verdiği şekilde değişmezse, sadece isimlerin ve logoların değiştirilmesi müşterilerle olan güveni zedeleyebilir. Kia’dan yapılan açıklamaya göre ocak ayında yapılan değişiklik ve logo değişikliği  piyasada olumlu tepkiler geldiği ve yeni logolu araç satışlarını artırdığı belirtildi.

 

Bakalım Koreli büyük şirketlerin başlattığı bu isim, logo ve global değişim rüzgarı diğer şirketlerin de hanelerine olumlu olarak yansıyabilecek mi? Kore şirketleri dünya genelinde daha da küreselleşebilecek mi? Onu da zaman gösterecek.