Kore’de En Çok CEO Hangi Üniversiteden Çıkıyor?
- 04/05/2021
- 0
Bu yazımızda Kore’deki CEO’ları ele aldık. Koreli CEO’lar hangi üniversiteden ve hangi bölümden mezun? Yaş ortalamaları ne? Yurtdışından mezun olmak avantaj mı? Koreli CEO’ların yıllık maaşı ne kadar? sorularını cevaplayalım.
İlk Üç Üniversite Düşüşte
Bizdeki; Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ gibi Kore’nin en büyük şirketlerinde 10 CEO’dan üçü en iyi üç üniversiteden mezun olmuş. 10 yıl önce bu oran yüzde 43,8 imiş ve yüzde 14,5 oranında düşmüş. Çünkü şirketler artık marka üniversitenin diploma ve sertifaka yerine uzmanlık ve tecrübe arıyor.
Global headhunters Unico Search tarafından Çarşamba günü yapılan bir ankete göre, ülkenin en büyük 1.000 şirketindeki 1.633 CEO’nun 478 veya % 29.3’ü SNU Seoul National University, Korea University ve Yonsei University üniversitelerinden mezun olmuş.
Yüzde 30’larda
Bu üç üniversiteden mezun CEO sayısı 2008’den bu yana yüzde 40’daydı, ancak 2013’te yüzde 40’ın altına indi ve 2019’a geldiğimizde de yüzde 30’un altına düşmüş. Kore’de sıradan üniversiteden mezun olsan da tecrübe ve liyakata bakıyorlar. Bazen de bizdeki gibi Kartal İmamhatip mezunu bazen Boğaziçi’nden mezun olanın önüne de geçiyor.
En çok CEO üreten diğer üniversiteler arasında Hanyang Üniversitesi (79), Sungkyunkwan Üniversitesi (45), Chungang Üniversitesi (39), Pusan Ulusal Üniversitesi (37), Sogang Üniversitesi ve Hankuk Yabancı Çalışmalar Üniversitesi (her biri 33), Kyungpook Ulusal Üniversitesi (26), Kyunghee Üniversitesi (25), Inha Üniversitesi (24) ve Yeungnam Üniversitesi (22).
Mezun olduğu Bölümler
CEO’ların mezun olduğu bölümlere gelince; işletme yönetimi yüzde 21,2 ile listenin başında yer alırken, onu ekonomi (yüzde 7,7), makine mühendisliği (yüzde 6,8), kimya mühendisliği (yüzde 6,1) ve elektronik mühendisliği (yüzde 6) izlemiş.
Kore’nin en büyük 100 şirketinin CEO’ları daha genç hale geliyor ve mühendislik eğitimi almış kişilerden daha çok İktisat, İşletme, Yöneticilik veya Siyasal-Sosyal bilimler diplomasına sahip.
Koreli CEO’ların Yaş ortalamaları
New Management dergisinin yaptığı son açıklamada, bankalar ve kamu şirketleri hariç en büyük 100 şirketin 126 CEO’sunun profilinin analiz şöyle: CEO’ların ortalama yaşları 59,42 olmuş. CEO’ların bir şirkette çalıştığı ortalama süre de geçen yıl 29,6 yıldan 27,3’e geriledi. Yıllanmış CEO’lar yerine değişikliğe gitmiş.
Yaşa göre büyük çoğunluk veya yüzde 73,3’ü 50’li yaşlarında, yüzde 21,2’si 40’lı yaşlarında ve yüzde 5,3’ü 60’larında. 30’lu yaşlarında sadece dokuz kişi var. Yönetici pozisyonlarında erkeklerin sayısı yüzde 90 ve kadınlar yüzde 10 da kalmış.
Araştırmaya göre Kore’nin en büyük 30 holdingindeki yöneticilerin yaklaşık dörtte biri (%25) yurtdışındaki üniversitelerden mezun olmuş. Bu, aşağı yukarı Kore’deki en iyi üniversitelerden – Seoul National, Yonsei ve Kore üniversitelerinden mezun olanlarla aynı oranda.
80’lerde Yurtdışına Giden Şimdi CEO
Bu, kısmen 80’lerde ve 90’larda yurtdışında okuyan Korelilerin ilk dalgası şu anda CEO veya yönetici pozisyonlarına terfi edildiğini görüyoruz. Yabancı ve çok uluslu şirketlerde çalışanları yönetici olarak işe almaların arttığını gösteriyor.
LG şirketinde tanıdığım Koreli bir CEO’nun konuyla düşüncesini de vereyim. “Kore’nin en iyi 100 şirketteki personelin yalnızca yüzde 1’i işini tam yapan, dili olmasa da hakkıyla yönetici kademesine yükseliyor. Kore’de yönetici olmak için Amerika, Kanada veya denizaşırı ülkelerden mezun olanları hep bir adım önde oluyor.” dedi.