Joe Biden ve Moon Jae-In Görüşmelerinde Neler Yaşandı?
- 25/05/2021
- 0
Moon Jae-In ve Biden, ilk ikili zirvelerini cuma günü Washington’da gerçekleştirdiler. Bu, Biden’in 20 Ocak’ta göreve gelmesinden itibaren yabancı bir liderle ikinci yüz yüze görüşmesi oldu.
Moon ve Biden 171 dakika bire bir görüştü. Moon-Biden toplantıları planlanandan yaklaşık bir saat daha uzun sürdü. Güney Koreli lider Beyaz Saray’da toplamda beş saat 40 dakika kaldı.
Moon, ABD lideri ile görüşmesi hakkında, “Başkan Biden ile bir görüşme yaptığım için mutluyum. Ancak ilk defa maskesiz bir toplantı yaptığım için çok daha mutluyum.” dedi.
Buna ek olarak Biden, kendisinin ve Moon’un Kuzey Kore de dahil olmak üzere bir dizi konuda “önemli ilerleme” kaydettiğini söyledi.
ABD’deki Koreli Askerlerin Hepsine Covid-19 Aşısı Sağlanacak
ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin 550.000 Güney Kore askerinin tamamına tam COVID-19 aşısı sağlayacağını söyledi. Küresel aşı tedariki konusundaysa Seul ile ortaklığa gireceğini belirtti.
Biden, “Kore’deki Amerikan kuvvetleriyle temas halinde çalışan 550.000 Koreli asker, denizci ve havacı var.” dedi. “Amerikan kuvvetleriyle düzenli olarak savaşan 550.000 Koreli kuvvetlerin hepsine, hem kendileri hem de Amerikan güçleri iyiliği için tam aşı sağlayacağız.” Diye de ekledi.
Ayrıca yaklaşık 28.500 Amerikan askeri de Kuzey Kore saldırganlığına karşı caydırıcı olarak Güney Kore’de konuşlandırıldı.
Biden, Kuzey Kore’yi Diplomatik Olarak Angaje Etmeye İstekli
Joe Biden, eski ABD Büyükelçisi Seul Sung Kim’in Pyongyang özel elçisi olarak atandığını duyurdu. ABD’nin Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasına yönelik pratik adımlar atmak için Kuzey Kore ile diplomatik olarak angaje olmaya istekli olduğunu söyledi.
Biden ayrıca Kuzey Koreli lider Kim Jong-un ile görüşebileceğini söyledi. Ancak bunun için Kim’in, nükleer hırslarından vazgeçme konusunda ciddi bir taahhütte bulunması gerektiğini ekledi. Bunun da toplantı öncesi müzakerelerde doğrulanması gerektiğini söyledi.
Joe Biden, Moon Jae-In ile yaptıkları ortak bir basın toplantısında iki ülkenin; Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda hemfikir olduklarını ve Kuzey Kore ile diplomatik olarak angaje olma istekliliğini de paylaştığını söyledi.
Güney Kore ve ABD, İkili Füze Kurallarına Son Vermeyi Kabul Etti
ABD yönergeleri Seul’un füze geliştirmesini uzun zamandır kısıtlıyordu. Başkan Moon Jae-In zirvenin hemen ardından ABD ile bu konuyla ilgili ortak bir karar açıkladı.
Başkan Moon Jae-In “”Füze yönergelerinin sona erdirildiğini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum.” dedi.
Yakın zamanda Kore’de konuşlanmış Amerikan birliklerinin maliyetini paylaşma konusunda anlaşma bir yapılmıştı. Başkan Moon füze yönergelerinin sona ermesini, önceki anlaşmayla beraber ittifakın sağlamlığını gösteren “sembolik ve esaslı” bir önlem olarak tanımladı.
Moon’un yardımcıları, ikili yönergelerin sona ermesinin Güney Kore için “füze egemenliği” anlamına geldiğini söylüyor.
Çin’in Güney Sularında Yaşanan Gerginlikler De Tartışıldı
Moon, iki tarafın özellikle Çin-Tayvan ilişkilerinin tedirgin edici özelliklerini göz önünde bulundurarak Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar için daha yakın çalışma konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.