Güney Kore’de Pandemi ve Zengin Yoksul Uçurumu
- 23/02/2021
- 0
Güney Kore’de pandemi birçok ülkede olduğu gibi ekonomiye büyük bir darbe vurmuş durumda. Soğana son iki ayda 4 kez zam geldi. Yumurtanın kolisi kuş gribine bağlı 10 bin won’lara çıktı. Özellikle küçük işletmeler en çok zarar görenler arasında. Bunları bir kaç örnekle birlikte inceleyelim.
Ko, 14 yıldır geleneksel Kore kırmızı biberi ve fermente fasulye ezmesi, pek çok temel yemekte kullanılan tatlandırıcılar üreten Keumjung Tapgol Çiftliği’ni işletiyor. Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana, daha az insanın akşam yemeği partileri düzenlediği veya tatillerde hediye alışverişinde bulunduğu için Ko’nun satışları oldukça düşmüş durumda.
Ko’nun Şirketi, merkezi Daejeon şehrinin sessiz kenar mahallelerinde bulunuyor. Yerel yönetimden ayakta kalmasına yardımcı olan mali yardım alıyor. Daha fazla insan bağışıklık sistemlerini güçlendiren yiyecekleri seçtikçe salgın sonrası bir patlama olmasını umuyor.
Pandemi onu gelecekle ilgili strateji oluşturmaya itti: Bunu yapmak güvenli olduğunda, çiftliğinde müşterilere birinci sınıf geleneksel yiyeceklerin nasıl yapıldığını öğretebileceği etkinlikler düzenlemeyi planlıyor ve ürünlerini ihraç etmek için kanallar oluşturmaya çalışıyor. .
Güney Kore’de Pandemi ve Küçük İşletmeler
Ko’nun yalnızca iç pazarda faaliyet gösteren küçük işletmesi, koronavirüs pandemisinden en çok etkilenenler işletmelerden biri. Ko gibi, Güney Kore hükümeti hem salgına dayanabilecek hem de müreffeh bir geleceğe öncülük edebilecek bir ekonomik model bulmak için çabalıyor.
Lim Yong-ku, Güney Kore Daejeon’daki Yuseong Geleneksel Pazarı’nda balık satıyor. Salgın başladığından beri satışları yaklaşık% 40 düştü, ancak dükkanındaki talebin giderek artmasını bekliyor.
Bir yandan, Güney Kore ekonomisi COVID-19’dan kaynaklanan şoku çoğundan daha iyi atlattı. Hükümet, birden fazla teşvik harcaması turu yoluyla, genel ekonomik hasarı, ülkenin 1998 mali krizinden bu yana en kötü performansı olan, ancak diğer gelişmiş ekonomilerden çok daha az vahim olan 2020’de% 1’lik bir daralma ile sınırladı.
Ocak ayında, Güney Kore ihracatı yıllık% 11,4 arttı ve üst üste üçüncü aylık artış oldu. Ayrıca, ülkenin borsası Ocak ayında tüm zamanların en yüksek seviyesini vurdu ve Samsung Electronics, perakende devi Emart ve SK Hynix gibi amiral gemisi şirketler güçlü dördüncü çeyrek kazançları bildirdi.
Diğer ekonomik göstergeler daha acımasız bir hikaye anlatıyor. Güney Kore’de pandemi nedeniyle nin işsizlik oranı Ocak ayında% 5,4 ile 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bir yıl öncesine göre 982.000 kişiyi işten çıkararak 1999’dan bu yana en hızlı düşüş oldu. Maliye bakanlığı, işletmelerin oteller, yemek servisi ve perakende gibi sosyal mesafe kısıtlamalarından etkilendiğini söyledi.
Hane halklarının ve küçük işletmelerin karşılaştığı zorlukları gidermek için, Başkan Moon Jae-in’in sol eğilimli yönetimi, 27 milyar doları aşan üç tur teşvik harcaması gerçekleştirdi.
Hükümetin mali teşviki, büyük ve küçük işletmelerin arasındaki mali dengeyi korumayı amaçlıyor. Kore Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre 2020’nin ilk üç çeyreğinde özel tüketim% 4,4 düşerken, hükümet harcamaları% 5,8 artmış durumda.
Güney Kore’de Pandemi ve Daejeon’un Benzerliği
Güney Kore’nin en büyük beşinci şehri olan 1,46 milyon nüfusuyla Daejeon’dur. Daejeon’un merkezinde, hükümet binaları ve ofis kuleleri, Alışveriş merkezleri yer alır. Merkezin dışında, şehrin ana tren istasyonunun yakınında, bloklar tozlu tek katlı perakende satış mağazaları ve lokantalarla doludur.
Güney Kore’deki belediye hükümetleri son aylarda dörtten fazla kişinin toplantılarını yasakladı. Ayrıca restoran ve barların saat 9’da kapanmasını emretti. Bu yasaklar nedeniyle mağazaların kar elde etmesi neredeyse imkansız hale geldi.
Bazı açılardan Daejeon’un durumu, ülkenin genel hatlarını yansıtır. Zira bu şehirde, nüfusun küçük bir kısmı hükümet veya üniversitelerle iyi bir gelirle düzenl ibir hayat sürer. Çoğunluk ise kendi işlerini yürüten küçük esnaf ve işletmelerden oluşur. İşte bu sebeple şehirdeki ekonomik düzen pandemide bozulmaya başladı. Ekonomideki eşitlik git gide bozulmaya başladı. Tıpkı Güney Kore’nin genelinde olduğu gibi…