Yapay et üretimi Güney Kore

Yapay et ile beslenme yöntemi yakın geleceğin beslenme alternatiflerinden biri olarak görülüyor. Yapay etin üretim fikri ilk olarak 1900’lü yılların başında ortaya atıldı. Günümüzde ise dünyada çok sayıda suni et şirketi var. Endüstriyel çapta suni et üretiminin önündeki en büyük engel, ne yazık ki üretim maliyetleri. Yapay et çalışmalarının temel hedefi üretim maliyetlerini düşürmek. 2013 yılında üretilen ilk hamburgerin maliyeti 325 bin dolar iken 2015’de bu rakam 8,15 dolara kadar düşmüş durumda. Laboratuvarda et üreten girişimler yapılan toplam yatırım 100 milyon dolar civarında. Yatırımlara, hayvandan alınan hücrelerin laboratuvarda çoğaltılmasının yanı sıra, tamamen bitki tabanlı alternatiflere yapılan yatırımlar da dahil.

Üretim maliyetlerinin azaltılması bir anlamda kısa sürede daha çok et üretebilmek demek. Genetik araştırma firması Güney Koreli Eone Diagnomics Genome Center (EDGC) firmasının geliştirdiği yeni teknoloji bu anlamda dünya çapında ilgi gördü. Şirket, et üretimi için üç boyutlu ortamda hücre yetiştirmede kilit bir bileşen olan “iskele” yapımındaki özel teknolojinin, uluslararası hakemli bilimsel dergi “Polymers” ‘da tanıtıldığını söyledi. Çalışma, “Doku mühendisliği için Z-yığınlı hidrojel yapı iskeletlerinin imalatı için Hücre-Yüklü jelatin metakriloil bioink” başlığı altında yayınlandı.

3 boyutlu yazıcılarla et üreten teknoloji, EDGC ile Cheonan’da bulunan Güney Koreli yerel tarımsal biyoteknoloji firması Noah Biotech ile ortaklaşa geliştirildi. İki firma araştırmaya Haziran 2020’de başladı.

Yapay Et: Dünyanın Yeni Gıda Trendi…

Teknolojinin, tasarlanmış hücrelerin yüzde 95’inden fazlasının hayatta kalmasını sağlaması ve böylece suni etin toplu üretimi için gereken süreyi büyük ölçüde azaltması bekleniyor. “Polymers” dergisi, EDGC’nin daha basit bir teknoloji ile üretim maliyetini düşüren yeni bir inovasyon geliştirdiğini belirtti.

COVID-19 küresel pandemik enfeksiyon riskleri nedeniyle sıkı kontrol edilen ortamlarda geliştirilmiş daha güvenli yiyeceklere artan taleple birlikte yapay et talebinin de arttı. EDGC eş CEO’su Shin Sang-cheol, Incheon’daki Songdo merkezli firmayı Noah Biotech ile küresel yapay et pazarına meydan okumak üzere bir araya getiren şeyin, bu yeni yükselen gıda trendi olduğunu söylüyor.

Ortaklık, 3 boyutlu yazıcılar kullanarak üç boyutlu inek kök hücrelerinde genetik mühendisliği anlaşması üzerine kuruldu. EDGC’nin yapay eti, bir parça biftek büyüklüğünde ve bu büyüklükle tüm emsallerini geride bırakmış olabilir.