Kore’ye has bir iş yemeği kültüründen bahsedelim. Kore’de küçük veya büyük bütün şirketlerde uygulanan iş yemeği ‘Hoesik’ normalde haftanın yorgunluğunu ve günün stresini atmaya, kaynaşma ve iş verimliliğini artırmaya yönelik olarak geçer.

Kore’ye ilk gittiğimizde ve ilk duyduğumuzda çok hoş bir uygulama gibi gelmişti. Görünüşte güzel, çalışanı adam yerine koyma ve faydalı uygulama olarak görülse de çoğu çalışan içkili o yemeğe pek gitme taraftarı değil. Patronla samimi ortamda bulunma zorunlu olmasa kimse gitmek istemiyor. Neden?

Çünkü bu buluşmalarda aşırı alkol almalar ve bununla meydana gelen çeşitli tehlikeli yakınlaşmalar iş huzurunu da aile huzurunu da kaçırabiliyor.

Patron ve mesai arkadaşlarının dostça bir araya gelmesi, Güney Kore’de normal, ancak buradaki “hoesik” kültürü, sadece rahat bir toplantıdan daha fazlasını içeriyor.

Genellikle mesai saatlerinden sonra yapılan hoesik, genellikle akşam yemeği, içki – çoğu zaman genellikle – ve ara sıra karaoke, müzik odalı mekanlarına yapılan toplanmalardan oluşur.

O  yemekte iyi yemelisin ve iyi içmelisin, içerken her doldurma teklifine yok dememelisin. Kore’deki bu kültüre aşina olmayan yabancılar için  gayet normal bir iş yemeği olarak düşünür, ancak çoğu Koreli işçiler bu etkinliklere katılma konusunda kendilerine baskı yapıldığını hissettiklerini, bunu yapmazda, yemeğe katılmasa işini kaybetme veya  terfi almamayla karşı karşıya kalabileceklerini söylüyor.

Yazılı bir kural değil kanunda da yeri ve yaptırımı yok. Ancak, terfiler ve iş değerlendirmeleri ile ilgileniyorsanız, bu yemeklere düzenli gitmeniz gerekiyor. Patrona göre Hoesik işin ve mesainin bir parçasıdır Hoesik yemeklerine katılmamak, supervizor ve üstleriniz üzerinde kötü bir izlenim bırakır.

Hoesik’in yasal statüsü ve iki farklı karar

Kore Çalışma ve İstihdam Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayınlanan resmi kılavuza göre, yasal olarak hoesik başlı başına bir iş değildir. Bu nedenle, işveren tarafından zorunlu kılınmış olsa bile, işçilere fazla mesai ücreti ödenmez ve mazereti olan işçiler katılmak zorunda değil.

Peki Kore yasaları ve mahkemeleri buna ne diyor? 2021 yılının Mayıs ayında, bir Seul mahkemesi, sabah sarhoş bir araba kazasında bir adamın ölümünün, İş Güvenliği ve Sağlığı Yasası uyarınca bir iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiğine karar verdi. Ölümlü kazadan önceki gece, ölen kişi amiri ile birlikte saat 22:50’ye kadar süren içkili bir hoesik’e katılmıştı.

Mahkeme kararında, “Ölen kişi (kazadan sadece 70 gün önce) işe alınmış olduğundan, amiri ile görüşmeyi reddetmesi onun için zor olurdu” dedi. Ölen kişinin ölümü ile görevleri arasında bir illiyet bağı olmadığını söylemek güçtür” dedi.

Daha geçen ay Seul’de de alınan bir başka karar, bir çalışanın şirket ortaklarıyla hoesik yaptıktan sonra eve dönerken meydana gelen ölümünün, şirket etkinliği düzenlememiş olsa bile işle ilgili olarak kabul edilebileceğine hükmetti. Şirkete ceza kesti.

Mahkeme, “Şirket özel olarak hoesik için talimat vermemiş olsa ve katılmanın zorunlu olduğuna inanmak için hiçbir neden olmasa bile, (ölen kişinin) ortaklarla dostane bir ilişki kurmak için orada olması gerekirdi” dedi. kararda.

Ancak, başka bir mahkeme kararında katılabilirsin ama içmek veya aşırı içmek zorunda değildi şeklinde olmuş. İş arkadaşları arasındaki tüm içki içme seansları veya daha resmi hoesik sırasında olan her şey işle ilgili olarak kabul edilmez.

2016 yılında Seul İdare Mahkemesi, kocasının hoesik sonrası ölümünün iş kazası olduğunu iddia eden bir kadın aleyhine karar verdi.

“Alkol alamayan çalışanların soda içtiği (söz konusu hoesik’te) düşünüldüğünde, insanları içmeye zorlayan bir olay değildi. Mahkeme kararında, ölen kişinin kendi iradesiyle çok fazla içtiği anlaşılıyor” dedi.

Hoesik’in Tehlikeleri

Hosik’in işçiler arasındaki bağı ve grup dayanışmasını teşvik ettiği varsayılırken, uygunsuz dil ve fiziksel temas içeren talihsiz olaylara zemin hazırlayabilir.

Her üç yılda bir işyerinde cinsel tacizle ilgili bir rapor yayınlayan Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı, 2015 ve 2018 yıllarında bu tür vakaların en fazla görüldüğü yerin hoesik olduğunu tespit etmiş.

2021’in sonlarında işçiler arasında yapılan bir ankete dayanan son bulguları ve 2022’nin başlarında, ankete katılan toplam çalışan içinde cinsel tacize maruz kalan işçilerin yüzdesinde 2018’de 8,1’den 2021’de 4,8’e net bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor.

Bazılarına göre iş yemeği Hoesik’te aşırı içki içme ve kendini kontrol edememe kişinin kendi suçu olduğu yönünde. Genç çalışanlar  veya yeni işe giren Koreliler ve yabancılar birlikte öğle yemeğiyle bunu çözebiliyor. Memur olarak çalışmaya yeni başlayan bir kişiler, içki baskısının daha az olduğu öğle saatlerindeki hoesik’i, iş yemeğini tercih ettiğini söylemiş.

İş arama web sitesi Incruit tarafından Nisan ayında yapılan bir anket, 20’li ve 30’lu yaşlarındaki katılımcıların sırasıyla yüzde 34,4 ve yüzde 28,8’inin hoesik için “içkili akşam yemeğini” tercih ederken, 20’li yaşların yüzde 65,6’sı ve 30’lu yaş grubunun yüzde 71,2’si öğle yemeğini ve içkili olmayan yemekleri tercih etmiş.

Buna karşılık, 50 yaş üstü grubun yüzde 68,7’si içkili akşam yemeğini tercih ederken, sadece yüzde 31,3’ü alkolsüz öğle yemeğini sevdiklerini söylemiş.

Yaş grubuna göre Koreli yaşlılar daha çok içkili akşam yemeğini tercih ederken genç Koreli çalışanlar ve özellikle genç bayanların tercihi öğle yemeği veya içkisiz yemekler. Diğer türlü yaşlıların eğlencesine meze olmak istemiyorlar.