Kore Gazisi Muhit Krhaman

Kore gazisi röportaj serimize devam ediyoruz. Bu sefer okuyacağınız yazı, Kore Gazisi Muhit Karaman röportajının tamamı ve Türkçe orijinal halidir. Koreli gazeteci Esther Chung ‘un, Kore gazilerimizle Kore Savaşı’nın 70.yılında Korea JoongAng Daily gazetesinde 26 Temmuzda bir kısmı yayınlanan  röportajdır.

Ne mutlu bize ki bu röportajın yapılmasında emeğimiz vardır. Keyifli okumalar…

  • Kore Savaşı sırasında Kore’ye varış tarihinizi ve Kore’den ayrılış tarihinizi söyleyebilir misiniz?  Kore’ye vardığınızda kaç yaşındaydınız?
  • 1951 yılında gemiye binerek 22 gün de Kore’ye vardık 1952 nin sonunda geri döndüm 20 yaşındaydım. 

 

  • Savaşta görev almak/ hizmet etmek için gönüllü olmaya nasıl karar verdiniz?  O zaman savaş/çatışma hakkındaki düşünceleriniz /anlayışınız neydi?
  • Radyo dinlerken savaş haberini duymuştum ve çok üzülerek orada olmam gerektiğini düşünüp gönüllü olarak gitmek için dilekçe verdim.

 

  • Savaş sırasında rütbeniz ve göreviniz (asker / denizci / hava kuvvetleri olarak) neydi ve hangi şehirdeki savaşlara katıldınız?
  • Rütbem muhabere Er görevim muhabere sahra telsiz şöförü idim cephelere mühimmat taşıyordum busan ve Seul’daki savaşlara katıldım.

 

  • Savaş sırasında yaşadığınız ve hatırlayabildiğiniz mümkün olan en fazla ayrıntıyı, en iyi ve en kötü anılarınızı yeniden söyleyebilir misiniz?

 

  • Seul de cepheye mermi taşıyordum Honcon nehrinin orada tekerim patladı ve değişmek için indiğimde düşman taraf beni takip etmiş çok karanlıktı hiçbir etrafı zor görebiliyorduk düşman arkamdan yaklaşarak bana hamle yaptığında bizim tarafımızdan benim arkamdan gelen diğer mühimmat aracındaki asker farkedip düşmanı öldürmüştü ufak bir çatışma çıktı ve Allah’ın izniyle mağlup edip aracıma binip cepheye doğru yola devam ettim ve cepheye vardığımda  araca düşen şarapnel parçası ayağıma geldi bu yüzden gazi oldum.

 

  • Türkiye’ye döndükten sonra Kore’de kurduğunuz temasları/ bağlarınızı devam ettire bildiniz mi? Türkiye’ye tekrar ayak uydura bildiniz mi?

 

  • Kimse ile temasa geçemedik Türkiye’ye döndüğümde 2 akrabamda Kore’de şehit olmuştu içimde bunun hüznü vardı ve döndüğümde bi süre savaşın etkisini atamadım.

 

Peki Ya Savaştan Sonra?

 

  • Savaştan sonra Kore’ye tekrar gezmek için gelebildiniz mi? Geldiyseniz ilk kez ne zaman geldiniz? Geldiyseniz, geldiğinizde ne tür değişiklikler fark ettiniz. Bu deneyim olumlu / olumsuz muydu?  Bugün Korelilerin günlük yaşamlarını gözlemleyebildiğiniz zaman, savaş sırasında korumaya çalıştığınız değerlerin korunduğuna dair herhangi bir işaret gördünüz mü?

 

  • Evet 2009 2010 yılları gibiydi kore hükümetinin düzenlemiş olduğu bir tur ile koreye geldim savaştan sonra çok toparlamıştı büyümekte olan bir şehir olma yolunda ilerliyordu fakat son olarak 2019 yılında geldiğimde gözlerime inanamadım gerçekten çok gelişmiş ve sanki o savaşı hiç yaşamamış gibi büyük bir ülke ile karşılaştım yüksek ve toplu bina yapısı nehir üzerindeki 2 katlı köprü şehir içi yolları Busan’a giden trenin konforu gerçekten gelişmekte olan bir ülkeyi geçmişinden bugüne tanıklık etmiş oldum ve kesinlikle hala o içlerindeki sevgi saygı kültür değeri halen bulunmaktaydı.

 

  • Türklerin ve Korelilerin savaşı asla unutmaması sizin için ne kadar önemli?

  • Türklerin ve korelilerin hatta dünyanın unutmaması ve örnek alması gereken bir olay ve mücadele özellikle iki ülkenin birbirine sevgi ve saygısını kaybetmeden yıllardır kardeş gibi yaşayıp bizden görmemiz ve onlarında bizi kendi kardeşler sanmasının nedeni bu savaşın unutulmaması ve sürekli hatırlanmasından dolayı.

 

  • Kore Yarımadası’nın hâlâ bölünmüş ve barış anlaşması olmadan, iki Kore’nin hâlâ barışmamış ve birleşmemiş olarak görmeniz size  ne anlam ifade ediyor?

 

  • Bu duruma savaşta ve sonrasında hep üzülürüm kardeşin kardeşine akrabaya komşuna ailene açtığın bir savaş bu özgürlüğün savaşı kazanılmış bir özgürlük var fakat kaybedilmiş aile bulunmakta bu olaya hep üzülürüm.

 

  • Bize, Kore Savaşı’na katılmanın sizi nasıl değiştirdiğini anlatır mısınız? Varsa sizin hayatınızı ve bakışınızı kalıcı olarak değiştiren bazı şeylerden bahseder misiniz?

 

  • İdealler doğrultusunda kardeşinle bile savaşman gerektiğini tarihimizden hep bilirdik fakat buna birebir şahit olmak ve içinde olmak ilk defa bu savaşla gerçekleştirdim ve gerçek bildiğim konuda daima ayakta durdum.

 

Kıymetli gazilermizle yaptığımız röportajları zaman içerisinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bir önceki Kore Gazisi röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.