Kore Vizesiz Geçişleri Kaldırıyor

Kore Incheon  Havaalanından Covid19’dan dolayı turistik amaçlı uçuş yok denecek kadar az. Bazı ülkelerin karantina kısıtlamalarını kaldırmasıyla yeni yeni hareketlilik başladı. Türkiye’den de Kore’ye hem işi hem de gezmek için gelmek isteyen, son durumu merak eden çok. Vize şartı kalktı mı? Gelirsek bizi neler bekliyor? 14 günlük karantinayı bizim beyan edeceğimiz adreste tamamlasak olur mu? Ücreti ne kadar? Ücrete tedavi masrafı da dahil mi? Hastane masrafını Kore hükümeti mi karşılıyor? türünden çok soru aldık. Kanada’dan Kore’ye seyahat edilen yaşanmış bir örnekle ve fotoğraflarla cevaplamaya cevap çalışalım.

 

Öncelikle başta şunu belirtelim; şu an için turistik amaçlı Kore’ye gelmek zor, hatta imkansız gibi. Kore’ye gelmek için geçerli bir nedeniniz olmalı. Mesela işinizden dolayı, yüz yüze bir eğitimden dolayı, ailem Kore’de ben burda kaldım.. vb. gibi. Yine de gelmeniz netleşti ve uçak bileti aldıysanız; özel hastanelerden veya bir devlet hastanesinde covid19 testi yaptırmanız ve bunun İngilizce versiyonunu Koreli makamlara sunmanız gerekiyor. Bu test ve rapor ücreti özel hastanelerde 500TL’den başlıyor. Devlet hastenelerinde 110 ile 150 TL arasında değişiyor. Bu raporu da bir haftadan önce almak zor gibi. Covid19 test raporu talep ederken de uçak biletinizi göstermeniz gerekiyor. Onun için hastanelerin acil bölümünden Covid19 teste başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca seyahat sağlık sigortanız da olmalı. Diğer türlü Kore’deki tüm hastane veya tedavi masrafını ödemek zorunda kalırsınız.

 

Uçağa binerken termal kamera ile yolcuların sıcaklıkları ölçülüyor.

Korean Air uçuşuna başlamadan önce yolcuların ateşini ölçerek uçağa alıyor. Eğer sıcaklık farklı değerlerde çıkarsa; sizi uçağa almıyorlar geri gönderiyorlar. Uçuşunuzu ileriki bir tarihe alın deniliyor. 

 

 

 

 

 

 

Kore Havayolu Uçuş ekibi

 

Kore havayolunun uçuş ekibi koruyucu giysileri, maskeleri ve eldivenleriyle tam güven veriyor. Koltuklar arasında 2 metre kuralına dikkat edilmiş, arada bir koltuk boş. Ama 10 saat yolculukta özellikle havalandırma filtre sistemi yenilendi denilse de hava yoluyla etkileşim oluyor. Dikkat etmek lazım. Uçağa binerken hiç belirtisi olmayan bir arkadaşının da uçaktan indikten sonra sıcaklık değerlerinin yüksek çıktığı ve coronaya yakalandığını da belirtiyor.

 

 

 

Seul’ün Incheon Havaalanına varışta, ilk ateşinizi ölçüyorlar sonra yabancı yolcular ayrı bire alınıyor. Corona ve karantina şartlarıyla ilgili şartname formları dolduruluyor.

14 günlük karantina formunu doldurma ve ücretini ödeme

Başka bir yetkili, gelen her yolcunun Kore hükümetinin önümüzdeki haftalarda yeni girenleri izlemesine izin verecek özel karantina cep telefonu uygulamasını indirip kurmasını istiyor. Varsa sizi her gün Korece bilgilendirmek için Koreli referansınızın telefon numarasını alıyorlar. (Her gün yerel saatle 5’te telefona arayıp cevap vermeye istekli bir birey olması gerekiyor. Yetkililer karantinaya alınan kişinin izini kaybedecek olursa, karantina kurallarını ihlal ederse bu kişiyle temasa geçiliyor.)

 

 

Güney Kore’nin karantina yerleri, yurtlar, oteller, pansiyonlar ama şansınıza lüks otellerden biri de olabilir. Sonuçtan Seul’a 3 saat uzak şehir dışında 14 gün yaşayacaksınız. Deneyiminden bahsettiğimiz kişinin şansına otobüsü 5 yıldızlı Grand Hyatt Incheon Hotel’e getirmiş.

 

 

Seul’e gelen yabancılar doğrudan karantina oteline giden bir otobüse biniyor. Aynı aile bireyi değilse yan yana oturmuyor koltukların biri boş kalıyor. Otel görevlileri gelen otobüsü dezenfekte edip ve her yolcunun sıcaklığını burada da alıyor. Incheon havaalanından gelen otobüsteki yabancıların sıcaklık kontrolü tekrar tekrar yapılıyor.

 

Otel içinde sizi ne bekliyor? Daha fazla talimat daha fazla evrak ve nihayet ödeme işleme için kabinlere yönlendirme. İlk aylarda 1,4 milyon Kore Won (80 dolar), bu rakamlar haziranda 14 günlük 1950 bin Won’a ve toplamda 1630 dolara çıkarıldı. (konaklama yeri ve günlük üç öğün yemek için)

Otel odasında 1 kişiye 2 yatak

Büyük bir odada iki yatak var. Oda temizliği mümkün olmadığından, iki haftalık karantina döneminde bir odada iki yatak bulunuyor. Çarşaf yerine yatak değiştiriliyor.  

 

 

Plastik kaplardaki yemekler her sabah 8, öğlen 12 ve akşam 6’da oda kapısının dışına bırakılıyor.

 

 

Otel odanızın önüne bırakılan yiyecek ve içecekler

 

 

Karantina altındaki misafirlerin kapılarının önüne bırakılan yiyecek ve içecekler.

Günlük kahvaltıda portakal suyu ve kahve (yumurta, krep, sosis). Bazı Asya ülkeleri için (üç öğün pilav mutlaka) menü değişiyordu.

 

Öğle ve akşam yemeklerinde her zaman pilav ile servis edilen tavuk, bulgogi, balık ve makarna var. Helal durumunu önceden belirtirseniz alternatif menu olabilir. 

 

Sabah kahvaltı menüsü

 

Gelen bir kahvaltıda, yumurta, sosis ve muz oluşan günlük servis

Karantina sırasında servis edilen tipik bir öğle Kore yemeği

Sonuçta, yemekler yeterli olsa da, doyurucu sayılmaz. Bizim kültürdeki kişiler için aç kalmamak için yanınızda 14 yetecek atıştırmalık mutlaka bulundurun. Her akşam 18:30-19:00 arasında günlük sıcaklık kontrolü yapılıyor.

Atıştırmalıkları marketten kendi temin etmiş

Arkadaşın kendine göre hazırladığı 14 günlük karantina için atıştırmalıkların fotoğrafı. 

Akşam 20: 00’a kadar, günün çöpünü kapının dışında bırakmalısınız. Bulunduğunuz oda ve pansiyonlarda ücretsiz ve 5G hızında WiFi var. Bilgisayar ve telefonla dış dünyayla irtibat bu şekilde sağlanabilir.

Karantina süreniz sona erdiğinde ve yetkililer son kez ateşinizi ölçer problem yok derse; bir taksi çağırıp Seul’a doğru gezmek için yol alabilirsiniz.

 

 

Başta da söyledik pek mecbur değilseniz tatil planınızı erteleyin. Yine de katlanmaya razıyım diyorsanız. Buyrun gelin bekleriz. 1 Ağustostan itibaren yabancıların hastane masraflarını da karşılanmayacağını da belirtelim.

 

Öğlen veya akşam yemeği menüsü

 

Kore, bu karantina sürecini ne zaman kaldırır diyenler de Koreli bir yetkilinin söylediğini facebook hesabımızda ‘’Türkiye veya bir başka ülkede görülen günlük yeni vaka sayısı 70’lere, 60’lara inerse Kore’ye girişte karantina şartı kalkabilir.’’ paylaşmıştık.

 

Kore, BAE’den gelenlere vize şartı yok. Ayrıca Kore, bazı Pasifik ülkelerine 1 Ağustos, bazı Avrupa ülkelerine 20 ağustos itibariyle bazı ülkeler de 1 Eylül’den itibaren karantina muafiyeti getirmeyi ve turistlere kapılarını açmayı planlıyor. Türkiye’den gelmek isteyenler şimdilik  (BEA) Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler üzerinden aktarmalı olarak, üçüncü ülke üzerinden gelinebilir.  Aktarmalı da olsa ülkeye giriş yapabilirsiniz ama Türkiye’den geldiğiniz için 14 günlük karantinadan kurtulamazsınız.

 

Son rakamlara göre 30 Eylülden  önce hatta ekime kadar turistler için karantinasız günler görünmüyor. Kore’de şimdiye kadar 298 kişi virüse bağlı öldü, toplam 19.214 kişi virüse yakalandı ve  son günlerde 80-90 arasında yeni Covid-19 vakası görülüyor.