Çip Kıtlığı, Kore Otomotivinde Domino Etkisi Yaratıyor
- 19/04/2021
- 0
Küresel yonga/çip kıtlığı dünya çapındaki büyük otomobil üreticilerini etkiledi. Kore’de Hyundai, Kia ve GM Kore gibi büyük yerel fabrikalar art arda kapatılıyor. Bundan dolayı da domino benzeri bir etki görülüyor.
Kapanışlar en çok satan serileri etkiledi. Hyundai, Grandeur ve Sonata Sedan’ların üretimini, GM Kore’nin Chevy Trailblazer’ın üretimini durdurduğu gibi durduracak.
Grandeur’un geçtiğimiz yıl Kore’de 145.000’in üzerinde satışı oldu. Bununla beraber arka arkaya dört yıldır Hyundai’nin en çok satan modeli ünvanını yakaladı. Şirket, parça kıtlığı nedeniyle 7-14 Nisan tarihleri arasında IONIQ 5 elektrikli araç ve Kona SUV Ulsan tesisindeki üretimi durdurmuştu. Bunun ardından, süspansiyonun karlılığını büyük ölçüde etkileyebileceğine dair endişeler var.
Ulsan tesis süspansiyonunun 6.000 Konas ve 6.500 IONIQ5’lik bir açığa neden olması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta, şirketin Asan fabrikasındaki çalışmaları da iki gün süreyle askıya alınmıştı.
GM Kore, şubat ayından bu yana çip kıtlığından etkilenen ilk yerli otomobil üreticileri arasındaydı. Şirket önümüzdeki hafta üç fabrikasından ikisini kapatacak.
4800 Trailblazer ve 1200 Trax Suv satışını kaybetmesi bekleniyor. Bundan dolayı İnchon’daki 1 ve 2 numaralı fabrikalar kıtlık nedeniyle 19-23 Nisan tarihlerinde kapatılacak.
Kore Otomotiv Teknolojisi Enstitüsü’nden bir araştırmacı olan Lee Hang-gu, “Araç çipi kıtlığı nedeniyle, yerel otomobil üreticilerinin 120.000’den az araç üretmesi bekleniyor.” dedi.
Hükümet, “üç büyük” sektörün iyileşmesini desteklemek için acil toplantılar yapıyor: geleceğin otomobilleri, biyolojik sağlık ve sistem yarı iletkenleri. Bununla birlikte, araç OEM pazarı mikro kontrol birimleri (MCU) arz sıkıntısı çekiyor. Endüstri gözlemcileri, hükümetin bu durumda yardımcı olmasının zor olacağına inanıyorlar.
Gözler Samsung Electronics’e Çevrildi
Geçen hafta Intel CEO’su Pat Gelsinger, otomotiv yarı iletken yongalarını altı ila dokuz ay içinde üretmeyi planladığını duyurdu. Intel, çip yapma kapasitesini genişletmek için 20 milyar dolar harcamayı planlıyor. TSMC ise üretim kapasitesini artırmak için üç yıl içinde 100 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Tüm gözler Samsung Electronics’in buna uyup uymayacağına bağlı.
Samsung Electronics, MCU’lar için çip üretmiyor. Bu yüzden endüstri gözlemcileri, teknoloji devinin bu tür bir geliştirmeye başlamasının olası olmayacağına inanıyorlar.
Bir endüstri yetkilisi, “MCU’ların fiyatları oldukça düşük ve yüksek düzeyde güvenlik gerektiriyor. Bundan dolayı ölçek ekonomilerine ulaşmak zor olacak.” dedi. “Ayrıca, doğal afetler de dahil olmak üzere çeşitli olayların bir sonucu olarak kapanmaya zorlanan yarı iletken tesislerin tedarik zinciri sorunları nedeniyle çip sıkıntısı yaşandı.” diye de ekledi.