Atık Pil İçin Güney Kore Hükümeti, Hyundai, LG El Ele
- 18/02/2021
- 0
Atık pil dünyamızın en ciddi çevresel sorunlarından biri. Güney Kore hükümeti bir çok konuda liderliğe soyunduğu gibi, bu konuda da ciddi adımlar atmaya karar verdi. Güney Kore hükümeti, Hyundai ve LG ile masaya oturdu. Biten pilleri yeniden kullanmak için onlarla el ele verdi
Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, Hyundai Motor Grubu Başkanı Chung Euisun ve LG Enerji Çözüm Başkanı Kim Jong-hyun, otomobil üreticisinin Namyang’daki araştırma ve geliştirme merkezinde bir araya geldi. Süresi dolmuş EV pillerini yeniden kullanmayı hedefleyen bir iş modelini görüştüler.
Etkinlikte Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, Hyundai Motor, Hyundai Glovis, LG Energy Solution ve KST Mobility’nin ilgili başkanları, elektrikli taksilerde enerji depolamada kullanmanın ekonomik fizibilitesini test etmek için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, pillerinin süresi biten elektrikli taksiler için bir pil kiralama hizmeti ile ilgiliydi.
Hyundai ve LG Atık Pil İçin Anlaştı
Anlaşmaya göre Hyundai Motor, Kona EV’leri aküsüz olarak KST Mobility’ye satacak ve taksi operatörünün EV alımları için ilk yatırım maliyetlerini azaltmasına olanak sağlayacak. Ardından, Hyundai Motor’un araç teslim kolu olan Hyundai Glovis, KST Mobility’ye pil kiralayacak. Yoğun kullanımdan sonra piller değiştirildiğinde, Hyundai Glovis pilleri geri alacak ve LG Energy Solution’a satacak. Atık pil konusundaki uzmanlığıyla LG, taksiler için hızlı şarj sağlamak için kullanılmış pilleri tekrar kullanıma sunacak.
Hyundai Motor, Kona EV modeli ile ilgili ciddi sıkınıtlar yaşadı. Mayıs 2018’den bu yana 11’i yurtiçi ve 4’ü yurtdışında olmak üzere 15 yangın vakasına maruz kaldı. Bu sebeğle Eylül 2017’den Mart 2020’ye kadar üretilen 77.000 adet Kona EV’leri geri çağırmaya karar verdi.
Hyundai Motor, yangınların sebebi üzerine, pillerin içindeki ayırıcıların tehlikeye girdiğini ve kısa devreleri tetiklediğini savunarak LG Energy Solution’ı işaret ediyor.
Ayırıcılar, temelde katotları anotlardan ayıran küçük deliklere sahip ince duvarlardır. Piller şarj edilip boşaldığında iyonlar bu küçük deliklerden katotlar ve anotlar arasında gidip gelir. Ayırıcılar, katotların ve anotların birbirleriyle reaksiyona girmesini ve kısa devreleri veya yangınları tetiklemesini önler. Kısaca ayırıcılar pillerin patlamasını engeller.
Hyundai Kona
77.000 Kona EV’ye takılan eski pillerin yenileriyle değiştirilmesinin yaklaşık 1 trilyon won’a (904.5 milyon $) mal olacağı tahmin ediliyor. LG Energy Solution, yangınların kesin nedeninin henüz belirlenmediğini söyleyerek mücadele ediyor. Ayrıca, şirket kısa süre önce hatanın aslında Hyundai’de olduğunu ima etti.
Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Kore Otomobil Test ve Araştırma Enstitüsü, Ekim ayında Kona yangınlarının nedeni hakkında bir soruşturma başlattı, ancak sonuçlarını henüz açıklamadı. Bu sebeple artan gerginlikler nedeniyle, iki lider etkinlik sırasında temastan kaçındı.
Toplantıdan önce başbakan, Salı günü küresel lansman için belirlenen, Hyundai Motor’un tamamen elektrikli araçlar için yeni E-GMP platformunu kullanan ilk modeli olan Ioniq 5 ile test sürüşüne çıktı. Ioniq 5, SK Innovation pillerle çalışır.
Hyundai, önümüzdeki yıl Ioniq 6 orta boy sedan’ı ve 2024’te Ioniq 7 büyük SUV’u tanıtmayı planlıyor.